İnternet medyasını süreli yayın kapsamına alan, 'yalan haber yayana' 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getiren, resmi ilanların dağıtımının eşitlenmesini sağlayan bilgi bozmayı önleme kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Sosyal medyaKanun teklifinin en çok tartışılan 29'uncu maddesi, halk arasında panik yaratacak gerçeğe aykırı bilgi paylaşmaya bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Hukukçular, maddede “Bilginin gerçeğe aykırı olduğunu bile bile yaymak” şartının vurgulanması gerektiğini söylüyor.
TBMMRusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, FBI ve ABD’nin diğer gizli servislerinin dijital devlerini kendi elleriyle yönettiğini, bu şirketlerin de Washington’un kirli siyasi oyunlarında yer almayı normal bulduğunu söyledi.
RusyaBBC'nin 'Rusya'nın Harkov'da evlere top ateşi açtığını' iddia ederken kullandığı fotoğrafın aslında Ukrayna ordusunun vurduğu Donetsk'te çekildiği belirlendi. Konuya ilişkin Rusya Dışişleri Bakanlığı sosyal medyada paylaşım yaptı.
RusyaRusya'nın NATO kuşatmasına karşı Ukrayna'ya başlattığı operasyon süresince sosyal medya ve batı kaynaklı medya organları tarafından eşzamanlı olarak dezenformasyon faaliyeti başlatıldı. Gerek sosyal medyada gerekse birtakım haber sitelerinde asılsız görüntüler paylaşıldı.
UkraynaKore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin medya çilesi bitmiyor. KDHC hakkında sürekli yalan haberler servis eden medya organları en son bir lise öğrencisinin Squid Game izletti diye idam edildiği yalanını servis etti.
KoreABD’li yayın kuruluşu New York Times’ın, Afganistan’da Taliban aleyhinde hazırladığı ‘üniversitelere kadınların alınmadığı’ yönündeki haberde sahte bir hesabı referans gösterdi. NY Times’ın yalan haberine Kabil Üniversitesi Rektöründen yanıt geldi.
Afganistan