Hangi partilerde gazi ya da şehit yakını aday var?
Yürekleri Mehmetçik sevgisiyle dolu vatandaşlarımızla yaptığım sohbetlerde hep şunu fark ederim: Vatandaşlarımız; gaziler ve şehit aileleri için her şeyin en iyisinin yapıldığına ve tüm verilen hakların, gazi ya da şehit ailesi oldukları için kendilerine verildiğine inanıyorlar. Bu yüzden onlara, gazilerin sahip oldukları hakların çok büyük bir kısmının gazilik sebebiyle değil engellilik sebebiyle verildiğini söylediğimde şaşırırlar. Ama acı gerçek budur. Örneğin, Maliye Bakanlığı, çalışma gücünün minimum yüzde 40’ını kaybetmiş bulunan “engellilerin” ücretlerinde çalışma gücü kayıp oranına göre gelir vergisi indirimi yapar. Gaziler de bu haktan “engelli raporlarıyla” yararlanırlar. Benzer şekilde Gümrük Bakanlığı, ortopedik engelli vatandaşlara özel tertibatlı araç ithalinde gümrük vergisi, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi muafiyetleri getirmiştir. Bu hak da tüm engelliler için geçerlidir ve gaziler engelli statüsünde sayıldıkları için bu haktan faydalanırlar. Bu durum aslında hemen her hak da geçerlidir. Yani sadece gazi ya da şehit ailesi oldukları için sahip olunan haklar çok ama çok kısıtlıdır. Hatta bu durum kimlik kartlarına bile yansır. Şu anda terörle mücadele sırasında yaralanan bir gazinin kimlik kartını görseniz, o kart sahibinin gazi mi yoksa gazi yakını mı olduğunu bile anlayamazsınız.
Bu konulara ilerde tekrar gireriz ama sözün özü şu ki, çıkarılan kanunların ortak özelliği gazileri, gazi değil “engelli” olarak değerlendirmeleridir. Yani gelir vergisinden muaf olmamızın ya da ÖTV muafiyetli araç alabiliyor olmamızın sebebi gazi olmamız değil, “engelli” olmamız!
Tabi devletin konuya bakışı bu olunca siyasi partilerde de benzer bir bakış açıcı gelişiyor. Onlar da gazilere bakınca nedense hemen “engelli” olarak kodluyorlar. Bunu nereden mi biliyorum? Siyasi partilerin milletvekili aday adaylarından aldıkları “başvuru ücretlerine” bakmak bile yeterli meseleyi anlamak için.
Kısaca inceleyelim. AKP, adaylık başvurusu için erkek adaylardan altı bin lira, kadın ve genç adaylardan üç bin lira, “engellilerden” ise bin lira aldı. AKP bu seçimlerde “Ne gazi ne de şehit yakını” aday gösterdi.
CHP, gençlerden ve “engellilerden” beş bin, diğer aday adaylarından ise 10 bin lira ve dosya ücreti adı altında da ayrıca bin lira aldı. CHP de, daha önceki seçimlerde olduğu gibi, “ne gazi ne de şehit yakını” aday gösterdi.
MHP’de aday adaylarından iki bin 500 lira başvuru alınırken, “engelli” aday adaylarından başvuru ücreti istenmedi. Neyse ki MHP, bu seçimlerde Bursa, 2.Bölge, 9. sıradan Gazi Ümit Kaplan’ı aday gösterdi. Kendisi tam anlamıyla bir kahramandır. Gazi arkadaşım Kaplan, 1997 yılında, askerliğinin bitmesine üç gün kala, 6.Özel Amfibi Deniz Kom. Tb. K.’lığı Maden-Şırnak’ta görevliyken, K. Irak, Zap., Vela Köyü kırsalında teröristlerle girilen çatışmada pusuya düşen timdeki diğer arkadaşlarını korumak için geride kalmış ve bir çok arkadaşının hayatını vurulma pahasına kurtarmıştır.
İyi Parti, başvuru ücreti olarak erkek adaylardan beş bin lira, kadın ve genç adaylardan iki bin 500 lira, engelli adaylardan ise bin lira aldı. “Gazi ve şehit yakınlarından” başvuru ücreti talep etmedi. İyi Parti bu seçimlerde Ankara 2. Bölge 8. Sıradan Gazi Hüseyin Özlük’ü aday gösterdi. Kendisi 1993 tarihinde, Şırnak-Beytüşşebap kırsalında mayın tahrip kalıbı patlaması sonucu, her iki gözünü ve sol elinin büyük bir bölümünü kaybetti. İyi Parti’nin bir diğer gazi adayı ise Aydın 6. sıra milletvekili adayı Süleyman Demirci. Fakat Demirci sıralamaya tepki göstererek adaylıktan istifa etti ve yerine bir başka güneydoğu gazisi Volkan Güleç aday gösterildi.
Saadet Partisi, erkek aday adayları için üç bin lira, kadın ve genç aday adayları için bin 500 lira aldı. SP bu seçimlerde “Ne gazi ne de şehit yakını” aday gösterdi.
BBP erkek adaylardan bin lira, kadın adaylardan 500 lira adaylık başvuru ücreti alırken, engellilerden, gazilerden ve şehit yakınlarından başvuru ücreti almadı. Ancak BBP bu seçimlerde “Ne gazi ne de şehit yakını” aday gösterdi.
HDP, adaylık başvurusunda bulunan erkeklerden iki bin 500 lira aldı. Kadın, genç, engelli, “Gazi ve şehit yakınlarından” başvuru ücreti talep etmedi.
Vatan Partisi, HÜDA-PAR ve BTP’de aday adaylığı ücretsizdi.
Vatan Partisi, 2015’den sonra yapılan bütün seçimlerde “Gazi ve şehit yakını” aday gösterdi. 1986 yılında yaralanarak gazi olan Erten Acır Ankara 2. Bölge 3. sıradan aday gösterildi. Erten Acır sadece gazi değil aynı zamanda “Şehit yakınıdır”. Yeğeni Duyal Ceylan, 2013 yılında, Şırnak/Uludere kırsalında mayın patlaması sonucu şehit oldu. Bununla birlikte Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Şehit Aileleri ve Gaziler Bürosu Başkanı olan Sayın Acır, şehit aileleri ve gaziler için yaptığı çalışmalarla onlara ışık olmuştur.
Sonuç olarak, kimlerin bizi “Gaziler ve şehit aileleri bizim onurumuzdur!” diyerek siyaseten kullandığı ve unuttuğu, kimlerin candan davrandığı ortada. Gerisine siz karar verin!