İş kazası ve sigorta primlerinin ödenmemesi
* Babam 16 Aralık’a kadar sigortasız bir yerde çalıştı, bize ‘Sigortası var’ dendi; fakat sonra birkaç gün içinde ‘Kaza sigortası var’ dendi. Babam iş kazası geçirdi, hiç bir şey olmadı ve babam hakkını aradığı için ‘İşe gelme’ dendi. Şu an içerde alacağı da var, bir şey yapılabilir mi?
İş kazasının tanımı 5510 sayılı kanunda yapılmıştır: İş kazası; 4/a sigortalısı işçi için; sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle veya görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, kadın işçinin çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda veya işçinin işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olaydır. (madde 13) Okurumuz babasına “iş kazası” olarak tanımladığı olay sonrası bir zarar gelmediğini belirtmiş. Ancak iş kazasından bahsedebilmek için yukarıda aktardığımız tanıma göre zarar unsurunun gerçekleşmesi gerek.
İşverenin, işçi için yatırması gerek sosyal güvenlik primlerinin yatırılmaması, işçi açısından iş sözleşmesini haklı fesih nedenidir. Ancak bu konuda işverenden yükümlülüğünü yerine getirmesi istenen işverenin iş sözleşmesinin sona erdirmesinde haklı ya da geçerli bir nedeni yoktur. Bu nedenle okurumuzun babası, koşullar oluşmuşsa işe iade davası açabileceği gibi yine koşullar oluşmuşsa kıdem tazminatını, ihbar tazminatını ve birikmiş işçilik alacaklarını (ücret, fazla mesai ücreti, varsa prim, ikramiye, kullandırılmamışsa yıllık izin ücreti) talep edebilir. Bu arada 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren bu taleplerle iş mahkemesine başvurmadan önce zorunlu olarak arabulucuya başvurmak zorunluluğunu da hatırlatmak isterim.
SORUN YANITLAYALIM [email protected]