Jeffrey'e yanıt İdlib'den verildi
İsrail’den sonra Ankara’ya gelen Jeffrey’ye Rusya ve Suriye’nin yanıtı İdlib’deki teröristleri vurmak oldu
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi atanan James Jeffrey, Ortadoğu turuna başladı. İlk görevi, Türkiye’yi bölge ülkelerinden koparmak. İsrail’den sonra Ankara’ya gelen Jeffrey’ye Rusya ve Suriye’nin yanıtı İdlib’deki teröristleri vurmak oldu.
ABD Suriye Özel temsilcisi James Jeffrey, İdlib’in teröristlerden temizlenmesi için yapılacak operasyonu engellemek ve Türkiye’nin operasyona destek vermesini önlemek için Ankara’ya geldiği saatlerde Rusya, İdlib’de 20 hedefi vurdu. Trump’ın Twitter’den yaptığı açıklama sonrasında yapılan bu harekat ABD’ye yanıt olarak değerlendirildi. İdlib’den sonra sıranın ABD denetimindeki PKK/PYD’nin kontrol ettiği Fırat’ın doğusuna geleceğini gören ABD, İdlib operasyonunu önlemek için Suriye Özel Temsilcisi ve eski Ankara ve Bağdat Büyükelçisi James Jeffrey’i bölgeye gönderdi. Önce İsrail’e giderek temaslarda bulunan James Jeffrey dün de Ankara’ya gelerek temaslara başladı.
ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKTİ
Bu arada ABD Başkanı Trump Trump, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İdlib’e karşı yapılacak olan muhtemel müdahalenin "büyük bir insani hata" olacağını ifade etti. "Suriye Başkanı Beşar Esad, İdlib vilayetine pervasızca saldırmamalıdır" ifadelerini kullandı. Trump, "Ruslar ve İranlılar bu potansiyel insanlık trajedisine ortaklık ederek ciddi bir insani hata yapacaklar. Yüz binlerce kişi öldürülebilir. Buna izin vermeyin!" dedi.
22 GÜN ARADAN SONRA...
Trump’un Twitter mesajı sonrası Rus savaş uçakları 22 gün aradan sonra, Hımeymim üssünde havalanarak Suriye’nin İdlib kentine hava harekatı düzenledi. Rusya’nın harekatı sonrası Suriye Ordusu da harekete geçerek topçu atışları yaptı. Reuters’te yer alan bilgilere göre, Rus savaş uçaklarının, İdlib’in batısındaki Cisr eş-Şugur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama’nın kuzeyindeki Zeyzun bölgelerinde bulunan cihatçı militanların cephe hatlarını vurdu. Edinilen bilgiye göre Lazkiye’deki Hımeymim Askeri Üssü’nden kalkan üç Rus savaş uçağı mevzilere 20 saldırı düzenledi. Bölgede konuşlanan Suriye Ordusu da Rusya’nın hava harekatının ardından kara birlikleriyle bölgeye topçu ateşi yaptı. Cisr eş-Şugur bölgesinde El Nusra’ya bağlı teröristlerin ve Türkistan İslam Partisi’ne bağlı Çeçen ve Doğu Türkistanlı grupların olduğu biliniyor. Bu bölgeden Suriye Hükümeti’nin kontrolünde olan ve Rusların Tartus ve Hımeymim üslerinin olduğu Lazkiye ve Tartus kentlerine sık sık saldırı düzenleniyor. Suriye’deki Ateşkes İzleme Merkezi Başkanı Korgeneral Vladimir Savçenko önceki gün militanların, beş insansız hava aracı ile Lazkiye bölgesindeki ordu birliklerine saldırdığını belirterek, "Saldırı, İdlib Bölgesi’ndeki Cisr eş-Şugur şehrinden yasadışı silahlı oluşumlar tarafından düzenlendi. Saldırıda üç asker öldü, dokuz asker de yaralandı" açıklaması yapmıştı.
KREMLİN’DEN İLK AÇIKLAMA
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus savaş uçaklarının Suriye’de militanların kontrolünde olan İdlib’i bombalamasına ilişkin, "Bu konuda bilgi sahibi değilim" dedi. Kremlin Sözcüsü Peskov, düzenlediği basın toplantısında, bombaladığını ve bunun bir süredir yaklaşmakta olduğu söylenen İdlib operasyonunun başladığı anlamına gelip gelmediği sorusu karşısında şunları söyledi: "Askerilerimizin orada (Suriye) ne yaptığına ilişkin operasyonel bilgiye sahip değilim. Bu tip konularda (Rusya) Savunma Bakanlığı’na danışmanızı tavsiye ederim." İdlib’deki durumun hem Moskova hem Şam hem Ankara hem de Tahran’da özel bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğini belirten Peskov burasının bir terör yuvası haline geldiğini söyledi. Ayrıca Peskov, İdlib’deki terörist grupların ellerindeki insansız hava araçlarının Rusya’nın Suriye’deki üsleri için bir tehdit olduğunu da ekledi. Kremlin Sözcüsü, bu nedenlerle İdlib’deki durumun, 7 Eylül’de İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenecek Rusya-Türkiye-İran görüşmesinin ana gündem maddelerinden biri olacağını kaydetti.