100 yıl sonra aynı yerdeyiz
Merhaba kıymetli okurlarımız, sporun en büyük organizasyonu, tüm kıtaların yarıştığı olimpiyat oyunları bugün başlıyor. Tüm dünyanın gözü, kulağı 11 Ağustos’a kadar Fransa’nın başkenti Paris’e çevrilmiş durumda.
1924 yılında da Paris’te gerçekleştirilen bu büyük gösteri, 100 sonra bugün, saat 20.30’da TRT Spor ve TRT Spor Yıldız ekranlarından canlı yayınlanacak törenle resmen başlayacak.
Olimpiyat tarihini incelediğimizde Antik olimpiyat oyunlarının ilki Eski Yunan'da Tanrı Zeus adına yapılan şenlikler olarak ortaya çıkıyor. M.Ö. 776 yılında Yunanistan'ın Olimpia bölgesinde, Isparta Kralı Likorgos'un desteğiyle yapılan şenlikler, tarihteki ilk olimpiyat oyunları olarak kabul ediliyor. Modern oyunların ilki ise 1896 yılında, Pierre de Coubertin'in Uluslararası Olimpiyat Komitesini (IOC) kurması sonrasında gerçekleştirilmiş. IOC, 23 Haziran 1894'teki toplantısında Olimpiyat Oyunlarının yeniden düzenlenmesine ve ilk olimpiyatların 1896'da Atina'da gerçekleştirilmesine karar verdi.
SPORUN ZİRVESİ OLİMPİYAT OYUNLARI
“Citius, altius, fortius”: (Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü) Modern olimpiyat oyunlarının öncüsü Pierre de Coubertin, sporculara yarışma sırasında en iyi performanslarını sergilemeleri için “Citius, altius, fortius” sloganını kullanmış. Bu slogan oyunların simgesi 5 renkli halka gibi itibar gördü. Ta ki 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’na kadar. IOC, pandemi sebebiyle bir yıl gecikmeli olarak gerçekleştirilen oyunlar öncesinde 20 Temmuz 2021 tarihli oturumunda oybirliğiyle aldığı kararla bu sloganı “citius, altius, fortius – communiter” şekline dönüştürdü. Yani: “Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü –hep birlikte.”
Tüm dünyayı etkileyen ve sosyal mesafe kuralı sebebiyle o dönemde en çok özlenen birliktelik ve dayanışma kavramlarını da olimpizm ruhuna eklemiş oldu.
OLİMPİYAT OYUNLARININ VAZGEÇİLMEZİ FAİR PLAY
Tüm kıtaların temsil edildiği olimpiyat oyunlarının en yüce kavramı ise Fair Play. Adil rekabet, saygı, dostluk, takım ruhu, eşitlik, dopingsiz spor, dürüstlük, dayanışma, hoşgörü, özen, mükemmellik ve keyif kelimelerinin tümünü barındıran Fair Play, Olimpiyat Oyunları’nın en temel özelliğidir. Bakalım Paris’te Fair Play anlamında bizi hangi hikayeler bekliyor?
İLK KEZ 1908’DE TEMSİL EDİLDİK
Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1908 Londra’da bir, 1912 Stockholm’de iki sporcu ile olimpiyat oyunlarında yer almışız.
Kurtuluş Savaşı sonrasında diplomatik olarak tanınma mücadelesi veren Türkiye Cumhuriyeti, önemli bir fırsat olarak gördüğü oyunlara resmi olarak ilk kez 1924 yılında Paris'te 22 sporcu ile katılmış. O yıl madalya kazanamasak da bu yıl birçok madalya kazanacağız. Üstelik bu yıl Paris’te dereceye girecek sporculara verilecek olan madalyalarda Eyfel Kulesi’nden bir parça da olacak. Kulenin tadilatı sırasında sökülmüş olan kolonların eritilmesi ile elde edilen altıgen demir levhalar altın, gümüş ve bronz madalyalara işlendi.
Oyunlardaki ilk madalyalarımızı 1936 Berlin’de erkekler güreşte grekoromen stilde 61 kiloda Yaşar Erkan ile altın, serbest stilde ise Ahmet Kireççi ile bronz olarak kazanmışız. Ülke olarak en çok madalyayı 2020 Tokyo’da (2 altın, 2 gümüş, 9 bronz toplam 13) kazanırken, en iyi derecemizi ise 6.olduğumuz 1960 Roma’da 7 altın, 2 gümüş toplam 9 madalya kazanarak elde etmişiz.
Türkiye Cumhuriyeti, tam 100 yıl önce ilk kez yer aldığı yerde ancak bu kez oyunların birçok branşında favoriler arasında!
VOLEYBOL İLK KEZ 2012 LONDRA’DA YER ALDI
Türk Voleybolu, olimpiyat sahnesine ilk kez 2012 Londra’da çıktı. Londra’da 9. olan A Kadın Milli Takımımız, 2020 Tokyo’da ise ikinci kez olimpiyat deneyimi yaşadı. Pandemi sebebiyle 2021 yılında gerçekleştirilen organizasyonda oynadığı şahane oyunla finalin adayları arasında gösterilen Filenin Sultanları, çeyrek finalde Güney Kore karşısında şok bir yenilgi aldı ve 5.olarak oyunlardaki en iyi derecesini yaptı.
204 ülkeden 10.500 sporcunun katılacağı 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’yi takım sporlarında temsil edecek tek takım Filenin Sultanları olacak. Londra ve Tokyo’dan sonra Paris’te de değişmeyen bu durum Türk kadını ve Türk voleybolu adına çok anlamlı!
3.kez katılma başarısı gösterdiğimiz olimpiyat oyunlarında halen tedavileri devam eden oyuncularımız bulunuyor. Dokuzunculuk ve beşinciliğin ardından bu kez kürsüde yer almak ilk hedefimiz. 2023’teki muhteşem zaferlerde olduğu gibi gurbetçilerimiz yine Millilerimizin yanında yer alacaklar. Bakalım Expo Porte de Versailles salonundaki mücadelede voleybolun 16. Olimpiyat şampiyonu kim olacak?
OLİMPİYAT OYUNLARINDAKİ İLK KADIN HAKEMİMİZ
Paris’te 54 kadın, 48 erkek sporcumuzla temsil edileceğiz. Ayrıca Uluslararası Voleybol Hakemimiz ve aynı zamanda Trakya Üniversitesi Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurper Özbar, Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi temsil edecek. Özbar, olimpiyat oyunlarında yer alan ilk kadın voleybol hakemimiz olacak. Nurper Özbar’a başarılar diliyorum. Daha önce Ümit Sokullu da 2004 Atina ve 2008 Bejing’de iki kez ülkemizi temsil etmiş ve Bejing’de çeyrek final, yarı final ve finalde görev yapmıştı.
Kıymetli okurlarımız, bugün de olimpiyat oyunlarıyla ilgili bazı önemli kavramlardan ve Türk Voleybolu ile Türk Kadınının Paris’teki görünümünden ‘Haberiniz Olsun’ istedim. Kalın sağlıcakla.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.