19 Mayıslar kutlu olsun
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı büyük gururla kutladık. Emperyalizme karşı kararlılıkla kazanılmış büyük zaferi başlatan Anadolu'ya atılan o ilk onurlu adımın yıl dönümünde heyecanlandık. İstanbul'da kalıp Sultanahmet Meydanı'nda Amerikalıların gözetiminde nutuklar söylemek yerine Anadolu'da savaşmaya gitmek; ölümü göze alarak neyi var neyi yok feda edebilenlerin kararıydı. Ne mutlu ki bu adımı atan bir önderimiz var, bu adımı atabilen bir milletiz! Başka kimin var 19 Mayıs'ı?
ORTAK NOKTA BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ
Cezayir'den değerli dostumuz Doğan Duyar hatırlattı. 19 Mayıs Türkiye'de Gençlik Bayramı olarak kutlanırken Cezayir'de de Öğrenci Bayramı olarak kutlanıyor. İki bayramın çıkış nedenleri aynı; 19 Mayıs'ta iki millet de ulusal bağımsızlıkları için emperyalizme karşı mücadele eden fedakâr gençlerin attığı adımın gururunu kutluyor.
Fransız sömürgeciliğine karşı Cezayir'de ilk kurşun Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin 1 Kasım 1955'te yayımladığı deklarasyondu. 1954'te Cezayir Müslüman Öğrenciler Birliği kuruldu. Fransa; Cezayir'in sözde seçkinlerini asimile ederken, ayaklananların bir avuç haydut olduğunu dünyaya anlatıyordu. 19 Mayıs 1956 günü, Cezayirli üniversite gençliği tarihi bir grev başlattı. Kalemi bıraktı, bağımsızlık için silaha sarıldı. Hepsi okumuş öğrencilerdi, hepsi Fransızca biliyorlardı. Bir avuç haydut değillerdi, Cezayir'in yurtsever okumuş gençleriydiler. Tüm dünyaya haklılıklarını anlattılar. Talip Abdurrahman bir kimya öğrencisiydi. Fransızların sivilleri katletmesi üzerine sadece askeri bölgelerde kullanılması şartı ile patlayıcı üretti. 11 Ekim 1956'da Fransızlar laboratuvarını bastılar ve onu tutukladılar. Cezayir Kurtuluş Savaşı'na müspet ilim yol gösteriyordu.
Fransa, İsveç'te düzenlenecek 1958 FIFA Dünya Kupası eleme maçlarını oynuyordu. İlk maçta Belçika'yı 6-3 yendiler, maçın kahramanı Saint Etienne'de oynayan Cezayirli Raşid Mekhloufi idi. Gruptaki son maçta Fransa, Belçika deplasmanından 0-0 ile dönerek grup lideri oldu, 1958 Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı. Bu maçın kahramanı yine bir Cezayirli, Monaco oyuncusu Mustafa Zitouni idi. Fransa, Dünya Kupası kadrosuna Reims'ten Maouche ve Monaco'dan Bentifour'u da aldı. Fransız Milli Takımı'na 4 Cezayirli seçilmişti. 15 Nisan 1958'de Fransa, İsviçre ile hazırlık maçı oynayacaktı. O gün, Fransa'da top oynayan 9 Cezayirli kayboldu. Uzun yıllar Fransa'da ortaya çıkmadılar. Çünkü hepsi, Cezayir Ulusal Kurtuluş Cephesi Milli Takımı'nın oyuncularıydı artık! Aynı gün, Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin başantrenörü Muhtar Aribi, Cezayir Futbol Federasyonu'nu kurduklarını, FIFA'ya başvurduklarını ve bir sonraki Dünya Kupası elemelerine katılmak istediklerini açıkladı. FIFA, bunları duymazdan geldi.
STADYUMDA İLK ULUSAL MARŞ
15 Temmuz 1957'de 19 yaşındaki bir Cezayir milliyetçisi kız, Cemile Bouhired, bombalı saldırılarda bulunduğu için giyotinle ölüm cezası aldı. 20 Nisan 1958'de Ulusal Kurtuluş Cephesi Milli Takımı'nı Tunus Devlet Başkanı Habib Bourguiba kabul etti. 24 Nisan 1958'de kimyacı Talip Abdurrahman Algiers'de bir hapishanede 28 yaşında giyotinle idam edildi. Cemile'nin cezasını tüm dünyaya duyurabilmek için Cezayir Ulusal Kurtuluş Cephesi Milli Takımı; Tunus'ta Tunus, Fas ve Libya'nın katıldığı bir turnuva düzenledi. 9 Mayıs 1958'de Tunus'ta bugün hala Cezayir'in Ulusal Milli Marşı olan Kassaman ilk kez bir futbol stadında çalındı. Fransızlar Cemile'yi öldürmeye cesaret edemedi.
FIFA bugün neyse o zaman da öyle; Batı emperyalizminin piyonu. FIFA'nın Batı uşağı yöneticileri, Cezayir'i FIFA'ya almadıkları gibi Ulusal Kurtuluş Cephesi ile karşılaşan ülkeleri tehdit ediyordu. Cemile için düzenlenen turnuvadan sonra Tunus'u 2, Fas'ı 1 yıl FIFA organizasyonlarından attılar. Afrika Futbol Birliği'ni Cezayir'i organizasyonlarına almaması konusunda uyardılar. Tüm bu FIFA tehdidine rağmen Cezayir Ulusal Kurtuluş Cephesi Milli Takımı, 4 yılda hepsi deplasmanda 14 farklı ülke ile 91 maç yaptı. 65 galibiyet 13 beraberlik ve 13 mağlubiyet aldı. 387 gol atıp 127 gol yedi.
FIFA'YA MEYDAN OKUYANLAR
Bu 4 yılda FIFA'dan korkmadan emperyalizme haddini bildiren 14 ülke hangileriydi? Çin, Vietnam, Sovyetler Birliği, Yugoslavya, Tunus, Fas, Libya, Irak, Ürdün ve o yıllarda Varşova Paktı üyesi olan Macaristan, Çekoslovakya, Polonya, Bulgaristan, Romanya… Bu ülkeler adını tarihe onurla yazdırırken; cephede göğüslerinde Mustafa Kemal Atatürk resmi taşıyan Cezayirlilerin bağımsızlığı için; Birleşmiş Milletler'de Türkiye, ABD onay verene kadar "ret", onayladığı tarihten sonra "çekimser" oy kullandı. Bize bu utancı yaşatan Atlantikçi yöneticilerimize rağmen, geçen yaz Oran'daki Akdeniz Oyunları'nda Cezayirliler Fransa'yı ıslıklarken Türkiye'yi hep alkışladı.
Cezayir Ulusal Kurtuluş Cephesi, 1959'da Vietnam ile karşılaştı. 5-0 yendiler. Maçtan sonra futbolcular Ho Chi Minh ve General Giap ile yemek yediler. 1945'te Fransızlara karşı bağımsızlık savaşı başlatan Vietnam, ikiye bölünse de bu savaşı kazanmıştı. General Giap; maçtan sonra, Cezayir halkına umut veren şu sözleri söyledi: "Biz Fransızları yendik, siz bizi. Demek ki siz de Fransızları yeneceksiniz!"
General Giap haklıydı. Ulusal Kurtuluş Cephesi futbolcuları, Ürdün'ü 13-0 Fas'ı ve Tunus'u 8-0 yenerken Cezayir halkının morali oldu. Sonunda Cezayir Fransa'yı yendi. 29 Mart 1961'de Ulusal Kurtuluş Cephesi son maçını Belgrad'da oynadı, Yugoslavya'yı 5-1 yendi. 1962 Mart'ında Evian Anlaşması ile Fransa tüm Cezayirli esirleri serbest bırakmayı, Cezayir'in egemenliğini ve kendi kaderini tayin hakkını kabul etti. Cemile ve birçok Cezayirli tutuklu serbest kaldı. 1 Temmuz 1962'deki referandumda Cezayirliler yüzde 99,72 oyla bağımsızlığı seçti. FIFA, Cezayir'i üyesi yapmak zorunda kaldı.
Bugün Rusya'ya karşı spor ambargosu var. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne bağımsızlık ilanından beri spor ambargosu uygulanıyor. Cezayir Ulusal Kurtuluş Cephesi Milli Takımı'nın mücadelesi umut veriyor. Sonunda Atlantik ve maşaları hep kaybediyor, bağımsızlık mücadelesi verenler kazanıyor. Dünyanın batısı varsa Doğu'su da var!