2022 için gidişat iyi değil
ABD ekonomisi, büyük ölçüde stoklardaki ve ihracattaki düşüşe bağlı olarak, 2022'nin ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre beklenmedik bir şekilde yüzde 0,4 daraldı. Bununla birlikte, tüketici ve iş harcamaları büyümeye devam etti ve bu, faaliyetin hala bir miktar ivmeye sahip olduğunu gösteriyor.
ABD reel GSYİH’si yüzdelik değişim (çeyrek)
Euro bölgesindeki büyüme ilk çeyrekte yavaşlayarak yüzde 0,2'ye düştü. İtalyan ekonomisi daraldı, Fransız ekonomisi yüzde 0 büyüme kaydetti ve Almanya sadece yüzde 0,2 büyüdü. Çin'in büyümesi 2021'in 4. çeyreğindeki yüzde 1,5'e kıyasla ilk çeyrekte yüzde 1,3'e geriledi. Ancak önemli şehirlerdeki ciddi COVID kilitlerine rağmen ekonomi hala büyüyor. Güney Kore de ilk çeyrekte yüzde 0,9 düzeyinde seyretti. İngiltere ve Japonya gibi diğer ülkeler hala ilk çeyrek büyümesine dair bilgiler paylaşıyor.
Şimdi 2. çeyreğe girerken, JP Morgan ekonomistlerinin küresel üretim çıktısı (PMI), Nisan ayında yüzde 2,4 puan düşerek Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Nisan ayı için küresel fabrika üretimi korkunç görünüyor. 48.5'te, küresel imalat PMI, Nisan ayına kadar olan üç ayda yüzde 0,8'lik açık bir daralmaya işaret ediyor. Şubat ve Mart (ortalama yüzde 0,35) takibi göz önüne alındığında, en son PMI geçen ay fabrika üretiminde yaklaşık yüzde 3'lük bir çöküşe işaret ediyor.
KAR DÖNÜŞLERİ
ABD kurumsal çeyrek sonuçları zayıftı. Apple, COVID-19 nedeniyle tedarik zinciri kesintisinin, bu çeyrekte tüketici talebini karşılamakta zorlanabileceği ve 8 milyar dolara varan geliri etkileyeceği konusunda uyardı. Amazon, yılın ilk çeyreğinde çevrimiçi satışlarda yüzde 3'lük bir düşüş bildirdi ve bu da çevrimiçi perakendede pandemi kaynaklı patlamanın hafiflediğini gösterdi. Ve daha önce Facebook olarak bilinen Meta, işletmelerin isteğe bağlı reklam harcamalarını kısmasıyla, on yıldaki en yavaş gelir artışını bildirdi.
Amazon hisse fiyatı ($)
ENFLASYON
G7 ekonomilerinde büyümedeki yavaşlamanın yanı sıra enflasyon da hızlanmaya devam etti. ABD enflasyonu yüzde 8.5'e ulaştı ve artmaya devam ediyor. ABD'de istihdam maliyetleri yılın ilk çeyreğine kadar %4,5 artarak 21 yılın en hızlı oranı oldu. Euro bölgesi enflasyonu Nisan ayına kadarki 12 ayda %7,5'e hızlanarak Mart ayındaki yüzde 7,4'lük rekor seviyeyi geride bıraktı. Hollanda enflasyonu yıllık bazda yüzde 9,7'ye yükseldi. Hem Brezilya hem de Rusya çift haneli oranlar yaşadı. Kore ve Avustralya bile yüzde 5'e ulaştı.
ABD TÜFE enflasyonu yıllık (%)
FAİZ ORANLARI
Hem ABD Merkez Bankası (FED) hem de İngiltere Merkez Bankası, bu hafta faiz oranlarını en az yüzde 0,5 puan artırmaya ve yılın geri kalanında muhtemelen daha fazla artışa gitmeye hazırlanıyor. Avustralya Merkez Bankası, on bir yıl içinde ilk kez politika faizini artırdı. Bu artışlar ve daha fazlasına ilişkin beklentiler, üç yıl içinde ilk kez yüzde 3'e ulaşan ABD Hazine tahvil getirilerinin de gösterdiği gibi, borç verme maliyetlerini artırıyor. Mortgage oranları yükselirken, ABD konut fiyat balonunu tersine çevirmekle tehdit etti (ABD konut fiyatları pandeminin başlangıcından bu yana yüzde 34 arttı). Bloomberg küresel toplam tahvil endeksi bu yıl yüzde 11'in üzerinde düştü.
ABD on yıllık devlet tahvili getirisi (%)
PARA BİRİMLERİ
ABD Merkez Bankası FED'in bir dizi zam planlamasıyla ve küresel ekonomi ve savaşla ilgili endişelerle birlikte, ABD doları gelişmiş ekonomi para birimleri karşısında yirmi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Çin renminbisi, ülkedeki gelecekteki büyümeye ilişkin artan endişeler ve artan ABD faiz oranları beklentileri sonrasında rekor bir aylık en büyük düşüşünü kaydetti. Güçlü bir dolar ve yükselen faiz oranları, Küresel Güney'deki bir dizi yoksul ülkenin temerrüde düşme riskini artırıyor.
Diğer para birimlerine karşı ABD doları endeksi
FİNANSAL VARLIKLAR
ABD'de, hisse senetlerinin reel getirisi, Aralık 1981 ile Aralık 2021 arasında yılda ortalama yüzde 9,2 oldu ve yıllık ortalama yüzde 0,5'lik reel kazançtaki büyümeyi ve yüzde 2,7'lik genel GSYİH büyümesini çok geride bıraktı.
Ama şimdi işler hızla değişiyor. Küresel hisse senedi piyasaları ocak ayından bu yana yüzde 11'in üzerinde düştü. Çin hisse senetleri ve Avrupa hisse senetleri, Çin'in yeniden uygulanan karantinalardan muzdarip olması ve Avrupa'nın Ukrayna'daki savaşın etkilerine ve Rus enerjisi arzındaki kesintilere karşı savunmasız kalmasıyla daha büyük düşüşler gördü. Amerikan hisse senedi piyasası, teknolojinin etkilerine yoğun bir şekilde maruz kalmaktadır. Facebook ve Netflix'in hisseleri, azalan kullanıcı veya abone sayılarını açıkladıktan sonra bu yıl sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 65 düştü. Apple, Google ve Amazon'un hisseleri de düştü. Apple, Çin'deki tedarik zinciri sorunlarının ve fabrika kapanışlarının bu çeyrekte işletmeye 8 milyar dolara mal olabileceği konusunda uyardı.
ABD S&P 500 hisse senedi endeksi
Özetle: büyüme yavaşlıyor, enflasyon ve faiz oranları yükseliyor, finansal getiriler düşüyor; kredilerde temerrüt riski artıyor; ve savaş tüm bu süreci daha da karmaşıklaştırıyor.