2023’te işletmelere kimi vergi-SGK uyarıları (1)
İşletmelerin devam edegelen yükümlülüklerinin yanısıra bu yıl içinde ve gelecek yıla doğru özen göstermeleri gereken kimi hususlarda malî meslek mensuplarına gelen sorulara ışık tutacak kimi konuların altını çizmek istiyoruz.
İLK SORU: ESNAF MISINIZ TACİR Mİ?
Herhangi makine kullanmadan kişilerin evlerinde imal ettiği ürünleri (internet ve benzeri ortamlar dahil) satanların esnaf muafiyeti sınırı 700 bin TL olmuştur. Siz bu sınırı aşıyorsanız tacirsiniz! Şimdi devam edelim.
Youtuber musunuz? Bilginiz olsun. İnternet ortamında sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden sağlanan kazançların (sosyal medya gelirlerinin) 2023 yılı için 1.9 milyon TL’si vergi istisnası kapsamına alınmıştır. İstisnadan yararlanmak için Türkiye’de kurulu bir bankada hesap açtıracaksınız ve bu faaliyetlere ait tüm gelirinizin bu banka hesabı aracılığıyla tahsil edilmesini sağlayacaksınız.
ŞİMDİ DE BASİT USUL KAPSAMINDA MISINIZ ONA BAKALIM?
Yıllık kira bedeli toplamı sınırı; büyükşehir belediye sınırları içinde 35 bin TL, diğer yerlerde 22 bin TL olmuştur. Basit usulde vergilendirilen yükümlülerden satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların aşmaları durumunda gerçek usulde vergilendirilmelerinin sınırı ise 440 bin TL ve 700 bin TL’dir. Basit usulde vergilendirilen yükümlülerden alım satım dışındaki işlerle uğraşanların aşmaları durumunda gerçek usulde vergilendirilmelerinin sınırı ise 220 bin TL’dir. Basit usulde vergilendirilen yükümlülerden alım satım ve diğer işlerin birlikte yapılması (yıllık satış tutarı + iş hâsılatı) durumunda gerçek usulde vergilendirilmelerinin sınırı da 440 bin TL olarak belirlenmiştir.
Gerçi artık bu soruları yanıtlamışsınızdır!
BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK İŞLETME MİSİNİZ ACABA?
İşletmeniz aşağıdaki üç ölçütten ikisini üst üste iki hesap dönemi sağlıyorsa bütçenizde bir bağımsız denetim masrafına yer verin. Bu yıl rakamlar şöyledir: (I ve II sayılı liste harici kalanlar) : Aktif Toplamı: 75 milyon TL ve üzeri; Yıllık Net Satış Hasılatı: 150 milyon TL ve üzeri; Çalışan Sayısı: 150 çalışan ve üzeri.
KÂR DAĞITACAK MISINIZ ? BİRAZ İNCE AYAR YAPALIM!
*2023 yılı için belirlenen kurumlar vergisi oranı yüzde 20’ye döndü.
*İşletmenizin kârının bir kısmını ortaklara dağıtmaya mı karar verdiniz? Tam yükümlü kurumlar tarafından dağıtılan kâr paylarındaki kaynakta kesinti oranı 2023 yılında da yüzde 10 olarak uygulanmaya devam edilmektedir.
*Enflasyon nedeniyle eriyen işletme sermayenize can suyu olsun diye kurum aktifinde iki tam yıl kalan taşınmazları satacaksınız diyelim. Bunların satışlarından doğan kazançlara ait istisna tutarı 2023 yılı içinde yüzde 50 olarak uygulanmaya devam edecektir.
*Birazcık kambiyo zararı ister misiniz? İhracat bedeli kabul belgesine veya Döviz alım belgesine bağlanan ihracat bedellerinin yüzde 40'ı belgeyi düzenleyen bankaya satılacaktır. Bu bedeller banka tarafından Merkez Bankası tarafından ilan edilen ve işlem günü için geçerli döviz alış kuru üzerinden aynı gün Merkez Bankası'na satılacak ve Merkez Bankası'nın banka nezdindeki hesabına aktarımı sağlanacaktır. Bu dövizin tutarının tam karşılığı banka tarafından dışsatımcıya TL olarak ödenecektir. Hangi kurdan mı? Kısmet!
*2022 yılında geçici vergi beyannamelerine ait tahakkuk eden fakat ödenmeyen geçici vergi tutarları 2023 yılı içerisinde beyan edilecek yıllık beyannameden mahsup edilemez. Geçti Bor’un pazarı!
*KDV için indirim hakkı vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili belgeler yasal defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir. Kısacası, 2022 yılında indirim konusu yapılmayan belgelere ait KDV tutarı 31.12.2023 tarihine kadar indirim konu yapılabilecektir.
FİNANSMAN GİDERİ KISITLAMASINA DEVAM BRE!
Yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşmış olan bilanço hesabına göre defter tutan vergisi mükelleflerinin, aşan kısımla sınırlı olmak üzere; yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının yüzde 10’luk kısmı, kurum kazancının tespitinde indirilemeyecek gider (KKEG) olarak dikkate alınmaya devam edilmektedir.
NURTOPU GİBİ YENİ BİR VERGİ UYGULAMADA
Habire ertelenen bir yeni vergi vardı: Konaklama vergisi! Konaklama vergisi 1.1.2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş olup, vergi oranı yüzde 2’dir. Deprem sonrası konut ihalelerini kapışmış olan malum inşaat şirketlerine ödeme için para (vergi geliri) gerekli!
DİJİTALLEŞME YÜKÜMLÜLÜKLERİ
2022 yılında işletmenizin brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzerinde gerçekleştiyse 1.7.2023’e dek elektronik fatura dizgesine girmek, 1.1.2024’e dek elektronik defter dizgesine de girmek zorundasınız. Bu tutar kendi siteleri ve / veya başka bir internet satış platformunda e-ticaret etkinliğinde bulunanlar; gayrimenkul ve / veya taşıt alım,satım ve kiralama etkinliğinde bulunanlar için 500 bin TL’dir. Otel işletmelerinde bu hasılat şartı zaten yok!
2022 yılında e-fatura uygulamasına kayıtlı olan işletmenizin brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzerinde gerçekleştiyse 1.7.2023 tarihinde e-irsaliye uygulamasına geçmelisiniz.
NOT: Yazı haftaya son bölümüyle devam edecektir.