ABD'nin korkusu Alman-Rus ittifakı
Gölge CIA diye bilinen Amerikan düşünce kuruluşu Stratfor'u Türkiye'de duymayan bilmeyen kalmadı. Bilindiği gibi WikiLeaks'in sızdırdığı Stratfor belgelerinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun bu kuruluşun elemanı olduğu ve TR 705 koduyla anıldığı açıklanmıştı. Konumuz Tanrıkulu değil; Stratfor'dan bahsedeceğim ama Sezgin beyi anmadan da edemedim.
ABD devletine danışmanlık yapan özel bir istihbarat kuluşu Stratfor (Strategic Forecasting). Kurucusu ve patronu olan Georges Friedman 4 Şubat 2015 tarihinde Küresel İşler Chicago Konseyi'nde (Chicago Council on Global Affairs) yaptığı konuşmada ABD'nin Avrupa-Almanya ve Rusya politikasına ilişkin ilginç belirlemeler var.
Friedman, Avrupa ile ilişkiler konusunda şöyle diyor: "Bizim Avrupa ile ilişkimiz yok; Romanya ile, Fransa ile ilişkilerimiz var. ABD'nin ilişki kuracağı bir Avrupa yok ortada." ABD'nin korkusu ise şöyle açıklanıyor: "Asırlar boyu ABD'nin çıkarları için yaptığımız savaşlar; birinci, ikinci dünya savaşları olsun Soğuk Savaş olsun, her şey Almanya ve Rusya ekseninde olmuştur. ABD'yi tehdit edecek olan tek güç bu iki ülkenin birliğidir. Bu birliğin gerçekleşmemesi için gereken her tedbiri almalıyız."
Stratfor'un başkanı Friedman Avrupa ile Rusya (daha doğrusu Almanya ile Rusya) arasında oluşturulacak (oluşturulmasına başlanmış) "askeri koridorun" Avrupa'daki ABD Ordusu Komutanı General Hodges tarafından nasıl planlandığını anlatıyor: "Bütün Doğu Avrupa ülkelerine silah veriyoruz (Polonya, Romanya, Bulgaristan ve Baltık ülkeleri). Amacımız, Rusya'nın çevresinde bir askeri koridor oluşturmak. ABD, bütün bunları NATO dışında yapıyor. Çünkü NATO çerçevesinde yaparsanız, tüm üye ülkelerinin onayı gerekir. Örneğin, Türkler sırf laf olsun diye veto hakkını kullanabilirler".
Rusya'nın ABD'nin bu planını bildiğini belirten Tanrıkulu'nun patronu Friedman şu soruyu soruyor: " Ruslar (Ukrayna'da) bir tampon bölge oluşturabilecek mi yoksa Batı; Stalingrad'a 100 km, Moskova'ya 500 km uzaklıkta bir yere yerleşebilecek mi? ABD için soru Rusların Ukrayna'da nereye kadar ilerleyeceğidir. Bunun için bir askeri koridoru oluşturmak istiyoruz."
ABD için en büyük sorun Almanya'nın ne yapacağıdır. Bu sorunun cevabını bilmediklerini belirten Friedman, "Avrupa denkleminin bilinmeyeni Almanlardır. ABD'nin Rusya'yı çevreleyen koridor planına Almanlar ne diyecek?" diye soruyor ve "Bilmiyoruz, kendileri de bilmiyor" şeklinde cevap veriyor.
Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schöder'in Gazprom'un yönetim kurulunda olduğunu ifade eden Friedman, "ABD'nin korkusu Alman teknolojisi ve sermayesinin Rus doğal kaynakları ve işgücüyle buluşmasıdır" diyor. Konuşmasında Avrupa'da Alman ağırlığına dikkat çekiyor: "1871'den bu yana Avrupa'nın sorunu hep Alman sorunu olmuştur. Bu sorunu çözmeliyiz ama nasıl çözeceğimizi bilmiyoruz."
Stratfor'un patronu konuşmasında ABD'nin Irak tecrübesinden bahsediyor. “Bu iş işgalle olmaz” diyor. "Bölgede birbirine hasım güçleri çarpıştırmalıyız. Yoksa diyor, 130 bin askerle 25 milyonluk bir ülkeyi işgalle yenemeyiz. New-York'ta bile Irak'a gönderilen askerden fazla polis var. Bir orduyu yenebiliriz ama Irak'ı işgal edemeyiz. Her yere gidecek kapasitemiz yok. Ama kendi arasında çatışan çeşitli güçlere destek olma kapasitemiz var. Onlara siyasi, ekonomik ve askeri yardımda bulunabiliriz. Örneğin Afganistan'a El Kaide karşısında dengelerini kaybettirdik."
Sonra Ronald Reagan'ın İran ve Irak'ı nasıl birbirlerine kırdırdığı örneğini veriyor. “Böyle yapmalıyız” diyor.
Altını çizmemiz gereken cümlesi ise şu oluyor: "Düşmanı yıkıma uğrattıktan sonra 'Tamam işimiz bitti, evimize dönelim' yerine neden bir demokrasi inşa etmeyelim?"