Akdeniz diyeti ve bağırsak mikrobiyotası
Trilyonlarca bakteri ve diğer mikroorganizmalar insanların sindirim sisteminde yaşar. Birlikte, bağırsak mikrobiyotası olarak bilinen bir topluluk oluştururlar. Mikrobiyotadaki birçok bakteri, insan sağlığında önemli roller oynar, yiyecekleri metabolize etmeye, bağırsak bütünlüğünü güçlendirmeye ve hastalığa karşı korumaya yardımcı olur.
Bağırsaktaki dost bakterilerin gelişmesine yardımcı olmak için, UEG Week 2019’da sunulan yeni araştırmalar, meyveler, sebzeler, tahıllar, baklagiller ve fındık gibi bitki bazlı gıdalar açısından zengin bir Akdeniz tarzı diyetin yanı sıra balık tüketiminin de etkili olduğu sonucunu ortaya çıkarmaktadır.
Hollanda’daki Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi’nden araştırmacılar 1.400’den fazla katılımcının yeme alışkanlıklarını ve bağırsak bakterilerini değerlendirdiğinde, Akdeniz tarzı bir diyetin daha sağlıklı bağırsak mikrobiyotasına bağlı olduğunu buldular. Bu, bitki açısından zengin bir diyetin, irritabl bağırsak hastalığı (IBD) dahil olmak üzere bağırsak hastalıklarına karşı korunmada oynayabileceği rolüne işaret eder.
AKDENİZ DİYETİ İLTİHABI AZALTABİLİR
Yapılan bir çalışmaya genel nüfusun üyeleri ve Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan hastalar dahil olmak üzere dört grup katıldı. Crohn hastalığı ve Ülseratif Kolit, bağırsaklarda kronik inflamasyonu içeren IBD formlarıdır. IBS, inflamasyonun rol oynayabileceği başka bir bağırsak hastalığıdır. Diyet, bağırsak mikrobiyotası ve bağırsak iltihabı arasındaki potansiyel bağlantıları tanımlamak için araştırmacılar bir gıda frekansı anketi uyguladı ve her katılımcıdan bir dışkı örneği topladı. Katılımcıların yeme alışkanlıkları, bağırsak mikrobiyotası ve bağırsak iltihabı belirteçleri arasında birçok bağlantı buldular. Meyve, sebze, baklagiller, tahıllar, kabuklu yemişler ve balıklar açısından zengin Akdeniz tarzı bir diyet, temel besinleri sentezlemeye, kolondaki hücreler için yakıt üretmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan daha fazla sayıda yararlı bakteri ile bağlantılıdır.
Buna karşılık, et, rafine şeker veya hızlı yiyecekler açısından zengin bir diyet, daha düşük seviyelerde yararlı bağırsak bakterileri ile bağıntılıdır.
DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VAR
Bu çalışma, Akdeniz tarzı diyetlerin ve bitki açısından zengin diğer yeme alışkanlıklarının insan sağlığı için faydaları olduğunu gösteren geniş bir araştırma grubuna katkıda bulunmaktadır.
Bazı araştırmalar, kardiyovasküler faydalara ve azalmış kanser riskine ek olarak, bitki açısından zengin yeme alışkanlıklarını irritabl bağırsak hastalığı görülme sıklığını azaltmaya bağladı. Bu yeni çalışma nedenini açıklamaya yardımcı olabilir.
Diyet, bağırsak mikrobiyotası ve bağırsak sağlığı arasındaki potansiyel ilişki hakkında daha fazla bilgi edinmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Özellikle, bu kesitsel çalışmada tanımlanan bağlantıları test etmek için klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Çalışmalarını takip etmek için Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılar, Crohn hastalığı olan kişilerde Akdeniz tarzı bitki açısından zengin bir yeme alışkanlığının etkilerini test etmek için bir deneme yapmayı planlıyorlar.
Benzer araştırmalar, araştırmacıların Akdeniz tarzı bir diyetin ve Crohn hastalığı olan yetişkinlerde Özel Karbonhidrat Diyeti olarak bilinen bir yeme alışkanlığının etkilerinin karşılaştırdığı ABD’de de sürüyor.