Altın Portakal'ın iptali Ankara Film Festivali'ni de etkiledi: 5 film yarışmadan çekildi
34. Ankara Film Festivali bugün başlıyor. Fakat son günlerde yaşananlar festivale şimdiden gölge düşürdü. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edilmesi dolaylı olarak Ankara’yı da etkiledi ve festivale katılacağı söylenen filmler birer birer çekilmeye başladı.
Altın Portakal’da Ulusal Yarışma’ya seçilen bazı filmlerin Ankara’ya başvurmuş olduğunu açıklanan listede görmüştük. Muhtemelen ilk gösterimleri Antalya’da yapıp ikincileri Ankara’ya saklamayı düşünmüşlerdi. Antalya’nın iptali planları bozdu ve filmler art arda festivalden çekildiklerini duyurdular. Şüphesiz ki bunun nedeni Ankara Film Festivali’nin önemsenmemesi. Yönetmenler daha önemli olduklarını düşündükleri Altın Portakal’da prömiyer yapacaklarının hayalini kurarken Ankara’ya kısmet olmalarını kabullenemeyip filmlerini çekme kararı aldılar.
İstanbul Film Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali ve Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde prömiyer yapan pek çok film sonrasında Ankara’ya geliyordu ve bu da son yıllarda Ankara Film Festivali’nin “toplama festival” olarak anılmasına yol açmıştı. Filmlerinin prömiyerini Ankara’da yapmak istemeyen yönetmenlerin çekilme kararı birkaç haftadır sinema çevrelerinde konuşuluyordu.
İlk olarak yönetmenliğini Nehir Tuna’nın yaptığı "Yurt" filmi çekildi festivalden. Fakat Yurt’un erken çekilme kararı hemen yeni bir filmin eklenmesini sağladı. Filiz Kuka, “Yüzleşme” filmiyle 9. Film olarak seçkide yerini aldı.
Sonrasında ise Cemil Ağacıkoğlu’nun "Son Hasat"ı ve Kıvanç Sezer’in "8×8"i ayrıldı festivalden. Gerekçe olarak ise festival stratejisinde gidilen değişikliği öne sürdüler. Böylece Ankara’da Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması için seçilen film sayısı da 9’dan 7’ye düşmüş oldu. 2 filmin ise henüz yarışma filmleri açıklanmadan festivalden çekildiği ifade edildi. Bu durumda toplamda 5 film Ankara Film Festivali’nden çekilme kararı almış oldu. 2’si karar açıklanmadan önce çekilirken, 3 filmin beklenmedik ayrılışı hem jürileri hem de izleyicileri yüz üstü bırakmış oldu.
Bu durum hem festival yönetimini zor durumda bıraktı hem de Ankara’ya başvurup da yarışmaya seçilememiş olan diğer yönetmenlere haksızlık olarak yansıdı. Saygısızca bir tutum olduğunu ve 34 yıllık bir festivale ayıp edildiğini ifade etmek gerekir.
Ankara Film Festivali’nin ön jürisinde yer alan Murat Erşahin’in sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ise her şeyi özetler nitelikteydi:
Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'ndan çekilen film sayısı beşe ulaştı. Bunlardan ikisi çok uzun zaman önce başvurdukları yarışmadan, ön jüri kararı açıklanmadan önce, diğer üçü ise kararın ardından, yani yarışma seçkisine dahil olmalarından sonra festival stratejisi gereği' açıklaması, fikri ve bahanesiyle çekildiler. Bu, her şeyden önce sinemanın ruhuna, festivalin kendisine, yönetimine, festival emekçilerine, seçici kurula, Ankaralı izleyiciye, festival takipçilerine, yarışmaya başvuran diğer filmlere yani meslektaşlarına karşı yapılmış bir haksızlık ve ayıptır. Madem filminizi geri çekeceksiniz o halde neden uzun zaman önce bu yarışma seçkisine katılıyor, daha da tuhafı, yarışmaya seçildikten ve karar kamuoyuna duyurulduktan sonra festivali terk ediyorsunuz? Kaldı ki Ankara Film Festivali, Mahmut Tali Öngören ve Aziz Nesin'den miras kalan köklü bir festivaldir. Günümüzün birçok usta sinemacısının yetiştiği bir okul, özellikle kısa film ve belgeselin kalesidir. Çekilme kararı her şeyin ötesinde 'etik' olarak yanlıştır. Strateji odaklı kibirli iş insanlarının değil, beyazperdenin büyüsüne sevdalı 'yaman' sanatçıların evidir sinema!
Köklü festivallerimiz arasında yer alan Ankara Film Festivali 2-10 Kasım tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak. Keyifli bir festival olması ve önümüzdeki yıllarda böyle olaylarla gündeme gelmemesi dileğiyle.