Aman düşme!
Dünya çapında düşmeler, kaza sonucu ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir. Kaç tanıdığım düştü son zamanlarda inanamıyorum.
Bunun nedeni, düşme riskinin günlük yaşamın birçok alanında kendini göstermesidir. Yataktan kalkmak, banyoya gitmek, duş almak veya küvete girip çıkmak gibi rutin eylemler, çoğu insanın fark ettiğinden çok daha riskli olabilir.
DÜŞME SONRASI YAŞANAN SAĞLIK SORUNLARI
Yaşlıların çoğu, dikine dengelenmiş yumurtalar gibidir. Düşmeler, takip eden sağlık sorunlarının bir numaralı tetikleyicisidir. Her ne şekilde olursa olsun düşme, özellikle kişinin başı yere temas ederse, yaşlı bir bireyin gelecekteki sağlığı üzerinde genellikle uzun süreli etkilere sahip olabilir.
Düşmeler genellikle kişinin dengesinin zayıf olması nedeniyle olur. Düşme sonrası, çoğu yaşlı, özellikle kadınlar, kötü durumda kalır. Kadınlar genellikle osteoporoza ( kemik erimesine) sahiptir ve yeterli D vitamini ve kalsiyum almamış veya yeterli egzersiz yapmamış olabilirler. Bu nedenle düştüklerinde, bu durumlar düşüşü daha ciddi hale getirir. Birçoğu kas erimesinden - yani kas kitlesi ve gücünden kayıp- muzdariptir ve az kasla durum daha da kötüleşir.
YATAĞA BAĞIMLI HALE GELMEK
Normal incinen bölgeler kalça, el (bilek), alt sırt ve gövdedir. Düşmeler morluklara, kesiklere, kemik kırıklarına ve iyileşmesinin daha yavaş olması nedeniyle iyileşme süresinin uzamasına neden olabilir.
Yatakta kalmak veya normal günlük rutinin bozulması daha az egzersiz, kas kaybı ve daha fazla güçsüzlük anlamına gelir.
Bu yüzden genellikle ya tekerlekli sandalyeye ya da yatağa bağımlı hale gelirler. Bunlar onların daha az hareket etmelerine ya da çok fazla hareket edememelerine neden olur. Bazıları korkudan daha az hareket edebilir.
DENGEDE KAL, AYAKTA KAL
Birçok yaşlı yetersiz beslenmeden muzdariptir. Bu yetersiz beslenme yaşlanmayı hızlandırır. Bu nedenle tüm bu faktörler bir araya geldiğinde yaşlıların sağlığı ve koşulları hızla kötüleşir.
Uzun süre yatmak genellikle zatüreye yol açar. Böyle bir durumun önüne geçmek için denge, dayanıklılık ve sağlamlık egzersizler önerilir.
Dengede kal, ayakta kal ve hayatta kal!