Anayasa görüşmeleri HDP'siz başladı
AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, anayasa değişikliği çalışmaları kapsamında TBMM'de bir araya geldi.
Temsilciler 16 Ağustos Salı günü tekrar bir araya gelecek
AK Parti, CHP ve MHP temsilcilerinin TBMM'de gerçekleştirdikleri görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.
Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP'li Parsak, ikinci toplantının 16 Ağustos Salı günü saat 15.00'de gerçekleşeceğini bildirdi.
MHP'li Parsak, görüşmelerin yöntem ve usulünü belirlediklerini ve gelecek hafta Salı gününden itibaren her gün çalışma yapacaklarını kaydetti.
İnformel çalışma yapılarak, netice alma amacında olduklarını ifade eden Parsak, "Salı günü itibarıyla başlayalım, hafta boyu her gün çalışalım dedik. Çalışmayı zamana yayalım, bu esnada bundan siyaseten istifa edelim diye bir şey yok. Süreyi belirlemedik. 4 günün sonunda netice de çıkabilir. 'Bizim iki hafta daha zamanımız var 'deriz, Meclis tatile gider, biz Meclis tatildeyken de çalışabiliriz." dedi
HDP yalnızlık sarmalında
Yenikapı mitingine davet edilmeyen ve yeni anayasa görüşmelerinde şimdilik dışarında bırakılan HDP için siyaset yapmanın koşulları ağırlaşıyor. Uzmanlarda HDP'nin giderek siyasetin dışına itildiği görüşü hakim.
CHP’de rahatsızlık
CHP ve MHP her ne kadar 15 Temmuz sonrası yaşanan ‘uzlaşma iklimi’ne vurgu yapsa da, anayasa değişikliği için oluşturulan komisyonda HDP’nin dışarıda bırakılması Ankara siyasetini hareketlendirdi. PKK’yla arasına yeterince mesafe koymadığı eleştirisiyle AKP’nin 7 Ağustos’ta tüm siyasi partilerin katılımıyla İstanbul Yenikapı’da düzenlediği ‘darbeye hayır’ mitingine çağrılmayan HDP’nin mecliste nasıl hareket edeceği tüm siyasi partiler tarafından mercek altına alınmış durumda. Zira HDP, 15 Temmuz sonrası AKP, CHP ve MHP üçgenindeki tüm siyasi trafiğin de dışında bırakıldı.
Mecliste temsil edilmesine karşın HDP’nin anayasa değişikliğinin dışında tutulması en çok CHP’yi rahatsız ediyor. Anayasa çalışmalarını yakından izleyen CHP’li Namık Havutça, “Çok rahatsızlık yarattığı için HDP’nin çalışmalara dahil edilmesi gerektiğini özellikle iktidar partisine ilettik” diye konuştu. 15 Temmuz’un tüm siyasi partiler tarafından sorgulanması gerektiğini düşünen Havutça’ya göre, HDP dışarıda bırakılarak yapılacak bir anayasanın toplumsal barış getirmesi imkansız. “HDP; mecliste grubu bulunan bir partidir. Siz onu yok sayarak Türkiye'ye demokrasiyi getiremezsiniz” diyen Havutça, “Yapılan yanlış hemen düzeltilmelidir. Yoksa yanlışlar zincirine bir yanlış daha eklenecektir. Bir uzlaşma, bir barıştan sözediyorsak HDP de bunun içinde tutulmalıdır. OHAL gibi zor bir dönemde, zor işler yapmaya çalışıyorsak HDP’siz olmaz” diye konuştu.
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AKP’li Ahmet İyimaya ise HDP’siz çalışmalardan endişe duyulmamasını istedi. İyimaya, anayasa değişikliği için 20111’de HDP’nin de dahil olduğu bir mutabakat olduğunu hatırlatırken, “HDP’nin şimdi anayasa değişikliği içinde olmaması siyaset kurumunun bir sorunu değil. Kimse de onları dışlamıyor. Bir parti PKK’yla arasına mesafe koyamıyorsa, kendi kendini dışlıyordur. HDP’nin durumu patolojik değil, siyasaldır. Rahat olalım” diye konuştu. “OHAL döneminde anayasa değişikliği olmaz diye de bir şey yoktur” diyen İyimaya’ya göre, anayasa değişikliği her durumda yapılabilir. İyimaya “OHAL’de, yani şimdi daha acil işlerimiz varsa, değişiklik de yapılacaktır” dedi.
MHP ise HDP tartışmalarıyla vakit kaybedildiğini düşünüyor. MHP’li Mehmet Parsak, “Ortaya bir uzlaşma iklimi çıktı, onu heba etmeyelim. Milletimiz acil iş bekliyor. Onların beklentilerine uygun hareket edelim. Biraraya geldiysek, yolumuza devam edelim” görüşünü ortaya koydu.
HDP: Bizsiz anayasa yapamazlar
HDP’li Meral Danış Beştaş ise ‘iktidarın HDP’yi dışlama operasyonunun sürdüğünü’ öne sürdü. “Bizsiz anayasa yapamazlar. Biz bugün toplantılarda olmayabiliriz ama değişiklikler anayasa komisyonuna gelecek. Bir şekilde çalışmaların içinde olacağız” diyen Beştaş, “Onlar kendilerince biraraya geldiler. Bir şeylerin pazarlığını yapacaklar. Sonucu hep birlikte göreceğiz. Toplumun görüşü alınmadan anayasa yapılamayacağını düşünen HDP, her isteyenin kafasına göre hareket edemeyeceğini açıkça söylemekte ısrarcı olacaktır” dedi.
“HDP’siz anayasa siyaseten sorgulanır”
Peki OHAL döneminde anayasa değişikliği hukuken ne anlama gelir? Bu değişiklik; meclisteki bir parti dışarıda bırakılarak yapılırsa ne olur? Anayasa hukukçusu Prof. Ergun Özbudun DW’nin sorularını yanıtlarken “OHAL’de anayasa değiştirmeye ilişkin hukuki bir engel yok. Ancak HDP’nin yokluğu siyaseten sorgulanır. 6 milyondan fazla oy almış ve mecliste temsil hakkı kazanmış bir parti anayasa çalışmalarının tutulmak istenirse, hukuki eşitlik ilkesinin de dışına çıkılmış olur” değerlendirmesi yaptı. Özbudun, şu aşamada üç partiden uzlaşma çıkıp çıkmayacağının da garantisi olmadığını belirtirken, “Tartışmalar bitmeyecektir” yorumu yaptı.
Mini yargı paketi
Mini anayasa değişikliği için toplantılar düzenli olarak sürecek. Toplantılarda Gülen hareketinin en çok nüfuz ettiği yerlerin başında geldiği iddia edilen Askeri Yargıtay ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin kaldırılmasına dönük çalışmalar yapılacağı belirtiliyor. AKP, anayasa değişikliği paketinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin TBMM tarafından seçilmesini öngören düzenlemenin de olmasını istiyor.