Askeri tesisler iştahlarını kabarttı
DERYA DERVİŞ
15 Temmuz darbe girişiminin ardından alınan OHAL kararı kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile askeri liselerin kapatılması ve askeri kışlaların şehir dışına çıkarılması, bu arazilerin ne olacağı konusunda soru işaretleri doğurdu. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'deki askeri arazilerin ve binaların çoğu şehirlerin en değerli ve gözde yerlerinde bulunuyor. Bu yerlerden, askerlerin çıkarılması, özelleştirilmesi ve imara açılması, AKP hükümetinin geçmişe dayanan planları arasında.
AKP Hükümeti 2011 yılında Maliye Bakanlığı'na, Kanun Hükmüne Kararname ile başta askeri araziler olmak üzere hazine arazileri üzerinde Bakanlar Kurulu'nun belirlediği projeler için imar yetkisi verdi. Bu kararnameye göre maliye, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazları farklı projeler için değerlendirebilecek. Maliye Bakanlığı, KHK' ya uygun olarak Hazine'ye ait arsa ve binalar üzerinde projeler hazırlayarak yeni konsepti belirleyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'da bu konsepte uygun bir uygulama planı hazırlayarak arsa ve binalar daha sonra satışa çıkarılacak. Bu karar ilk olarak askeri taşınmazlar için uygulanmaya başlandı.
AYDINLIK YAZMIŞTI
O dönemde iddialardan biri Kandilli'deki Kuleli Askeri Lisesi binasının otel olarak satıldığıydı. İddiaya göre Kuleli Askeri Lisesi binasının 2011 yılında oteller zinciri olan ünlü bir firmaya satıldığı fakat lisenin taşınacak yer bulamadığı için alıcı firmayla 5 senelik kira kontratı yapıldığı, kiracı olan lisenin 2016 tarihinde yeni yerine taşınacağı ileri sürülmüştü. Diğer bir iddiada, Tuzla'da deniz doldurularak yapılan devasa marina ile aynı koyda bulunan Tuzla Piyade Okulu'nun Polatlı'ya taşınacağı ve bin 700 hektarlık arazinin bir müteahhit firmasına verildiğiydi. Aydınlık'ın 15 Ağustos 2014 te haberleştirdiği bu iki iddianın hükümet ve askeri yetkililerce yalanlanmaması dikkat çekmişti.
FETÖ/PDY darbe girişimi sonrasında AKP Hükümeti, askeri liselerin kapatılması ve askerlerin şehir dışına çıkarılması kararından sonra özelleştirme işine hız verdi. Askeri arazilerin ve okulların emlak değeri yüksek bölgelerde olması büyük firmaların iştahını kabarttı. Kandilli'de bulunan Kuleli Askeri Lisesi'nin otel olduğu iddiası hala gündemdeki yerini koruyor, Heybeli Ada'da denize sıfır konumda yer alan Deniz Lisesi'nin binası ve arazisinin de özelleştirilme kapsamına alınacağından kuşku duyuluyor.
HAVA HARP OKULU
YALOVA'YA TAŞINACAK
Tuzla sahilinde geniş araziye sahip olan Deniz Harp Okulu arazisinin ne olacağı merak konusu. Bu okul içinde geçtiğimiz yıllarda imara açılacağı iddiaları yer almış ve kamuoyunda tepki çekmişti.
Atatürk Havalimanı'na komşu olan Yeşilyurt'taki Hava Harp Okulu'nun Yalova'daki Uçuş Kamp Eğitim tesislerine taşınacağı, TOKİ'nin bu kampta okul ve lojman yapacağı, karşılığında Hava Harp Okulunun Yeşilyurt'taki 800 dönümlük arazisinin özelleştirilerek imara açılacağı konuşuluyor.
Kentsel Dönüşüm ile İstanbul'un gözdesi haline gelen Kartal Sahili'ndeki uzun süreden beri atıl durumda olan Havacılar Kampı'nın ise buradan taşınacağı ve arazinin kentsel dönüşüm çerçevesinde değerlendirileceği belirtiliyor. 1. Ordu karargahı Selimiye Kışlası'nın ise akıbetinin ne olacağı merak konusu. Daha önceleri buranın kongre merkezi olacağı iddia edilmişti.