'Avrupa'da barış ancak Rusya ile mümkün'
Mustafa Birol Güger
Almanya'nın sol eğilimli siyasi partilerinden Die Linke'nin, geçtiğimiz hafta sonu Hannover'de düzenlenen 3. Kongresine, Partinin eş-başkanı Sahra Wagenknecht'in Rusya'ya yönelik işbirliği ve dayanışma mesajları damga vurdu.
Rusların, sınırlarında Alman askerlerini gördüklerinde tehdit hissine kapıldıklarını ifade eden Wagenknecht, "Bunu istemiyoruz. Avrupa'da barış istiyoruz ve barış ancak Rusya'ya karşı değil Rusya ile mümkün" diyerek, NATO'nun bölgede tarihi seviyelere ulaşan silah ve asker sevkıyatlarına yönelik de ince bir mesaj gönderdi.
HEDEF: RUSYA İLE İLİŞKİLERİ İYİLEŞTİRMEK
Kongre sırasında Sputnik Almanya'nın sorularını yanıtlayan, Partinin Bundestag'taki lideri ve eş-başkanı Wagenknecht, 'İyi komşuluk politikaları izlemek ve Rusya ile ilişkileri geliştirmek' istediklerini söyledi.
Eş-başkan Wagenknecht ayrıca Partinin önem verdiği dış politika hedeflerinden birinin de 'Rusya ile ilişkileri iyileştirmek' olduğunu söyledi.
Die Linke, Alman Parlementosu Bundestag'ta sahip olduğu 64 sandalye ile Almanya'nın en büyük üçüncü siyasi partisi.
İşte, Wagenknecht'in konuşmasından satır başları:
YUMUŞAMA SİYASETİ
"Rusya ile ilişkileri geliştirmek, «Detente*» (yumuşama) siyaseti geleneğinde yeni bir yaklaşım ortaya koymak ve 'iyi komşuluk' politikaları geliştirmek istiyoruz."
MEŞRU MENFAATLERİN KARŞILIKLI KABUL EDİLMESİ
"Bu, karşılıklı çıkarların ciddiye alınması ve meşru menfaatlerin karşılıklı olarak kabul edilmesi demektir."
AVRUPA'DA BARIŞ İSTİYORUZ
"Avrupa ve Rusya'nın silinemeyecek bir geçmişleri vardır ve Rusya daima, özellikle de İkinci Dünya Savaşında, Almanya'dan gelen baskınların ve savaşların kurbanı olmuştur. Bundan dolayı birçok kişinin Rus sınırında Alman askerlerini tekrar gördükleri zaman hissettikleri tehdit duygusunu iyi anlayabiliyorum; bunu istemiyoruz. Avrupa'da barış istiyoruz ve barış ancak Rusya'ya karşı değil Rusya ile mümkün."
***
* Fransızca karşılığı 'yumuşama' olan détente, uluslararası siyasette 1960'ların sonu ile 1980'lerin sonu arasında bilhassa Sovyetler Birliği ile ABD ilişkilerinin gergin seyrettiği dönemlerin sonunda, sıcak savaşların yerini politik görüşmelere bıraktığı süreçlerde kullanılmıştır.