Aydınlık’ı Aydınlıkçılardan tanımak
Kadim Ülker / Viyana
En kıdemli Aydınlıkçılar arasından üç isim söylemeniz istense, onun ismi mutlaka bunlardan biri olacaktır: O, Aydınlıkçı Ferit İlsever’dir. Daha önce çeşitli çalışmalar imza atmış olan İlsever’in, Kaynak Yayınları’ndan yeni bir kitabı çıktı. Kitabın adı, ‘Aydınlık Hareketi, Tam Bağımsız Türkiye Mücadelesinde 50 Yıl’. İlsever’in 176 sayfalık kitabından Aydınlıkçıları ve Aydınlık hareketinin önde gelen isimlerini tanıyoruz.
İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki öğrencilik yıllarında, 68 hareketinin öncüleri arasında yer alan; İşçi Köylü Gazetesi’nden beri hareketin çeşitli yayın organlarında çalışan; 12 Mart’taki Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi (TİİKP) davasında yargılanan ve bugün hala Vatan Partisi Genel Başkan yardımcılığı görevinde bulunan İlsever’in kitabı altı bölümden oluşmakta.
‘EN ÖNEMLİ DEĞERİMİZ MİLLİ BAĞIMSIZLIK’
Birinci bölüm, ‘En önemli değerimiz milli bağımsızlık’ adını taşımakta. Bu bölümde, 6. Filo’yu protesto eylemleri ve Sovyetler Birliği’nin Çekoslavakya’yı işgaline karşı geliştirilen tutumdan, Aydınlıkçıların uzun yürüyüşlerinden biri olan, ‘Akdeniz Akdenizlilerindir’ yürüyüşüne kadar çeşitli toplumsal olaylara yönelik gelişmelere ilişkin bilgiler yer almakta. Kitapta konulara ait fotoğrafların da yer alıyor oluşu, hem kitabın su gibi okunmasını sağlıyor hem de konuların fotoğraflarla belgelenmesine olanak tanıyor.
Bu fotoğraflarla belgeleme aynı zamanda Aydınlıkçılar aleyhinde estirilen yalan yanlış propogandaya da delil sunmakta. Söz konusu görsel kaynaklar, Aydınlıkçıların çıkarmış oldukları İşçi Köylü, Halkın Sesi, Aydınlık dergi ve gazeteleridir. Kitapta, söz konusu toplumsal olayları anlatmak için o dönem yayınlanan siyasi yayın organının arşivlerlerine başvurulmuş. Aydınlıkçıların arşivciliği de bu arada dikkat çekmekte.
MİLLİ DEVLET VE MİLLİ ORDU
Kitapta, “Milli Devlet ve Milli Ordu” başlıklı ikinci bölüme de geniş yer ayrılmış. Bu bağlamda, Aydınlıkçıların kurmuş olduğu ilk legal parti olan TİİKP’nin, Türk devleti ve ordusuna verdiği desteğe ilişkin haberlerden, emperyalizmin Türk Ordusu’nu dağıtma projelerine kadar bir çok olay, fotoğrafları ile birlikte derlenip sunulmuş.
Kitapta yer alan Milli Ordu ve Milli Devlet bölümünde ayrıca, NATO sürecinin başlangıcından 12 Mart’a ve oradan 12 Eylül darbesine uzanan dönem; ABD’nin Ilımlı İslam Projesi’nin hayata geçirilebilmesi için katledilen insanlarımız ve Ergenekon davasına uzanan sürece ilişkin de önemli bilgiler sunulmakta. Bu bölümde de görseller, en az anlatılanlar kadar önem arzetmektedir.
MİLLİ GÜNLER, TÜRK BAYRAĞI VE İSTİKLAL MARŞI
Üçüncü bölüm ise ‘Milli Günler, Türk Bayrağı veİstiklal Marşı’ adını taşımakta. Bu bölümde, Aydınlıkçıların milli bayramlara ilişkin tavırları anlatılırken, TİİKP’nin milli bayrağa yapılan saldırılara yönelik basın açıklamalarıda dikkat çekiyor.
Bu çerçevede, ODTÜ’de İstiklal Marşı okunurken bir grubun ayağa kalkmamasını eleştiren Aydınlıkçılar, ‘İstiklal Marşı’nı ayakta dinlemeye devam edecegiz’, ‘İstiklal Marşı’na saygı göstermeyenlerle birleşilmez’ açıklamalarında bulunuyorlar.
BÖLÜCÜLÜĞE KARŞI MİLLİ BİRLİK VE ÜLKE BÜTÜNLÜĞÜ
Dördüncü bölümde ise Aydınlıkçıların, ‘Bölücülüğe Karşı Milli Birlik ve Ülke Bütünlüğü’ konusundaki tavırları okuyucuya aktarılıyor. Bu bölüm aynı zamanda, Aydınlıkçılarla ilgili en çok tartışılan konulara da izahat getiriyor.
Aydınlıkçıların 70 ve 80’li yıllarda, ‘Türkiye’nin acilen birliğe gereksinimi olduğu’ yönündeki siyasetini fotoğraflarla aktaran İlsever, PKK’nın Aydınlıkçı hareketi hedef aldığını ve onlarca arkadaşının onlar tarafından katledildiğini isim isim, gün gün anlatmakta. Bunların dışında, yayımlanma rekoru kıran Doğu Perinçek’in Abdullah Öcalan ile yaptığı söyleşiye ait 2000’e Doğru dergisi kapakları ve söyleşileri de kitapta yer almakta.
Perinçek’in 2000’e Doğru dergisi için yapmış olduğu söyleşi ve dergi kapaklarından başka, Güneydoğu’da Sosyalist Parti’nin mitingleri ve Kasaplar Deresi örneğinde olduğu gibi Gladyo katliamlarının Aydınlıkçılar tarafından ortaya çıkarılması anı ve görsellerle okura sunulmaktadır. İlsever’in de Öcalan ile yaptığı söyleşinin gerekliliği ve etkisi de okuru şaşırtabilir.
'İÇ BARIŞ' VE 'ATATÜRK'
“İç Barış” adlı beşinci bölümde huzurun sağlanması konusunda Aydınlıkçıların çalışma ve mücadeleleri anlatılırken; “Atatürk” isimli altıncı bölümde Aydınlıkçıların Atatürk ve Atatürkçülük ile ilgili çalışmaları anlatılmaktadır. Bir dönem “Maoculardı, Aydınlıkçılar ne zaman Atatürkçü oldu?” gibi art niyetli soruya cevap bu bölümdedir. Ayrıca kulaktan dolma bilgi ve art niyetli çevrelerin yaymış olduğu bilgi kirliliğinden etkilenen genç Atatürkçülere konuyla ilgili yeterince bilgi ve görsel sunulmaktadır. Aydınlıkçıların İşçi Köylü Gazetesi’nin 8 Kasım 1969 yılından Mustafa Kemal Atatürk’ün başımsızlıkçı çizgisinin mirasçılığından, “Atatürk’ün Bütün Eserleri” süreci ve devamına kadar Atatürkçü çizgide ve Atatürkçülüğe hizmet hem olaylarla hem de görsellerle yakından tanıma şansı bulunuyor kitapta.
Ferit İlsever, bir taraftan Aydınlık hareketini tanımak isteyenler, diğer taraftan ise genç Aydınlıkçılara “Aydınlık Hareketi, Tam Bağımsız Türkiye Mücadelesinde 50 Yıl” derli toplu el kitabı niteliğinde bir çalışma sunmuş. Aydınlık ve Aydınlıkçıları merak eden için başvuru kitabının bedeli 15 TL.