Az bilinen 11 futbol filmi
Söylentiler, iddialar, suçlamalar, tartışmalar derken, grup maçlarıyla birlikte Katar’da futbol özlediğimiz yüzünü göstermeye başladı, Suudi Arabistan’ın Arjantin’i, Japonya’nın Almanya’yı aynı skorla 2-1 yenmesi gibi büyük sürprizler gerçekleşti. Bu vesileyle, sinema sanatının futbola baktığı örnekler arasında küçük bir gezintiye çıkalım ve “Cehennemde İki Devre”, “Zafere Kaçış” gibi tüm dünyada çok iyi bilinenlere değil de az bilinen, sürpriz nitelikli futbol filmlerine göz atalım.
Sessizce (Çekoslovakya, 1984)
Kasaba futbol takımının kaleciliğini yapan Filip bir maçta hatalı gol yiyince takımdan kovulur. Tüm enerjisini ve futbol bilgisini çocuklara yönelten kahramanımızın tek amacı çalıştırdığı küçükler takımıyla kendisinin kovulduğu büyükler takımını yenmektir. Yönetmen, Drahomira Kralova.
6-3 (Macaristan, 1989)
1953 yılında Macaristan’ın İngiltere’yi 6-3 yendiği tarihi maç oynanırken ve tüm Macaristan radyo başındayken ortaya çıkan bir adam atılacak tüm golleri önceden bilir. Siyasi polis bu esrarengiz adamın peşine düşerken muhalifler de rejimin ne zaman yıkılacağını öğrenmek için onunla ilişki kurmak ister. Yönetmen, Peter Timar.
Amigolar (İtalya, 1990)
İki yıldır cezaevinde olan Luca tahliye edildikten sonra fanatik taraftarı olduğu Roma futbol takımının Juventus’la oynayacağı deplasman maçı için Torino’ya gider. “Zehirliler” adlı holigan grubun lideri olan genç adam ve arkadaşları, Juventus taraftarları tarafından karanfille değil bıçakla karşılanırlar. Yönetmen, Ricky Tognazzi.
Kupa Finali (İsrail, 1991)
İsrail ordusunun 1982 Haziran ayında Lübnan’ı işgali sırasında Çavuş Cohen’in tek düşüncesi, İspanya’da düzenlenen dünya kupası maçlarını izlemektir. Uçak, hatta maç biletleri cebindedir ancak devriye görevi sırasında FKÖ tarafından esir alınır. Üstelik Filistinli gerillalar da Cohen gibi kupada İtalya’yı desteklemektedir. Yönetmen, Eran Riklis.
Buba’nın Futbol Düşleri (Fransa-Senegal, 1995)
Senegal’de kalabalık bir ailede büyüyen Buba, eski futbolcu amcası Sega’nın da yardımıyla düşlerini gerçek kılar, ulusal takına seçilir ve gözünü Fransa ligine diker. Yönetmen, Christine Eymeric.
Karavan (İrlanda, 1997)
Kızarmış patates-sosis satarak geçinmeye çalışan iki “kaybedenin” işleri, İtalya 1990 sırasında İrlanda maç kazanıp tur atladıkça iyiye gider. İrlanda İtalya’ya 1-0 yenilip elenince ise yaşamın acı gerçekleri sökün eder. Yönetmen, Stephen Frears.
Slutspel (İsveç, 1997)
İtalya’daki 1990 dünya kupası sırasında işsiz güçsüz futbol fanatiği Johan’ın acilen para bulması gerekmektedir. 15 Iraklının İsveç’e kaçak giriş işini ayarlaması için yüklü para teklif edilir ancak o gece İsveç Kosta Rika’yla kader maçına çıkacaktır. Yönetmen, Stephen Apelgren.
Benim Adım Joe (İngiltere, 1998)
Kahramanımız yaşamda hiçbir başarısının olmadığını düşünür, oysa Glasgow’un en kötü ekibi bile olsa bir futbol takımının antrenörlüğünü yapmaktadır ve futbol da yaşam gibi büyük sürprizlerle doludur. Yönetmen, Ken Loach.
Daha İyisi Can Sağlığı (İngiltere, 2000)
Newcastle United taraftarı 15 yaşındaki öğrenci Gerry ile 17 yaşındaki boşta gezer Sewell, kombine bilet almak için para bulmak amacıyla olmadık işler yaparlar. Son marifetleri, bardağı taşıran son damla olur ve cezalandırılırlar. Ancak, “daha iyisi can sağlığı” dedirtecek bir cezadır bu. Yönetmen, Mark Herman.
Kupa (Avustralya, 1999)
Fransa 1998 dünya kupası sırasında dağlar arasındaki bir Tibet tapınağı… Turuncu çarşaflara dolanmış kel kafalı küçük keşişlerin futbol sevdası ve maçları televizyon izleyebilmek için çektikleri çilenin öyküsü. Yönetmen, Khyentse Norbu.
Futbol Bizim Hayatımız (Almanya, 2000)
Takımın Arjantinli forvetine adeta tapan bir grup Schalke 04 taraftarının futbol sevdası uğruna neler yapabileceklerini, neleri unutabileceklerini anlatan komik bir “suç olmaktan çıkan suç” öyküsü. Yönetmen, Tony Wigand.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.