Bambu Kültür Evi
Bambu’yla, Türkiyenin kültür ve siyaset başkenti Ankara’da 2012’de tanıştım. Çalışmalarımıza Karanfil sokakta Nazım Hikmet Kafe’de başladık. Amacımız bir Dergi çıkartmak, Tiyatro kurmak ve bir Kültür Evi açmaktı. Bu “ince, uzun bir yol’du” ama gerçekleşti. Şimdi Bambu’nun 21. sayısı raflarda, Bambu Tiyatrosu 7 oyunla sahneye çıktı ve Bambu Kültür Evi Karanfil Sok. 24/17 Kızılay adresinde etkinliklerini sürdürüyor. Gelin, davetlisiniz!
KURULUŞ ÖYKÜSÜ
Ocak-Şubat 2013’te Bambu Tiyatro ve Kültür Sanat Dergisi yayına başladı. Yayın Kurulu üyeleri tiyatro oyuncusu ve yazı işleri müdürü Ozan Demircioğlu (Selçuk Üni.), Bihter Doğan (Ankara Üni.), Begümşen Ergenekon (ODTÜ) ve Elif Külah (Ankara Üni.) idi. Konur’daki Nazım Hikmet ve İmge Kafe’de, Bayındır’daki Sarkaç Kafe’de her hafta buluşurduk. Eserleri seçer ve düzeltir, ücreti satıştan sonra ödenecek matbaayı bulur, bazen Çankaya ve Yenimahalle belediyelerinden destek alır, Ankara Kitapevlerine elimizle derginin dağıtımını yapar, taşraya posta ile yollardık. Fiatı bir harçlık parası, yani 4 TL idi. Amacımız, okuyucuya tiyatro söyleşileri; şiir, öykü, deneme yazıları; sanat ve etkinlik haberleri vermekti. Hem kendimiz hem de insanlık için bir şey yaparken amaç “özenli, doğru ve insancıl olmak için çalışmaktı”. “Her gün aramıza katılan bir yeni düşünce sayesinde umudumuz yükselirken; yenileniyoruz, fikirlerimizi birleştirip, birlikte bu sayımız da hep beraber oluşuyor ellerimizde” diye yazıldı “Gezi” (2013) sayısının önsözünde. İçeriği kadar fotoğrafları (Arslan Kuzu, Elif Külah), kapak ve çizimleri (Selda Can, Bumin Ergenekon, Duygu Gümüştekin, Erden Mete, Beyza Durhan) ile benzeri dergilerden farklıydı. Bambu dergisi Ankara İmge Kitapevi çok satan dergiler sıralamasında daima birinci veya ilk sıralarda yer aldı. 2014’te Bambu Dergisi ve Patika Dergisi Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde ortak edebiyat etkinlikleri gerçekleştirdi ama hâlâ bir kültür evimiz yoktu.
Bambu Dergisi, 21. sayı önsözünde “Varolduğumuz günden bu yana yalın, duru, samimi edebiyatımızı birlikte var edip, birbirimizle paylaşmanın sevinci ve heyecanı var. Sait Faik Abasıyanık’ın paylaştığı gibi ‘Yazmasam Deli Olacaktım’ diyerek yazmanın üretmenin ve düşünmenin sonsuz güzelliği ile yeniden yaşamı anlamlandırmaya ve güzelleştirmeye çalışıyoruz” diyor. İşte söyleşi, öykü, şiir, deneme, inceleme ve haberden birkaç başlık: “Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ile Ankara Kültürünün Nabzı Yenimahalle üzerine söyleşi” (O. Demircioğlu). “İki şehir, iki opera Viyana ve İstanbul’da Opera’nın doğuşuna dair” (C. Akın). “Köy Yolu” (S. Uluç). “İzi Yitik Sis” (Tan Doğan). “Sayın Ataol Behramoğlu’na” (S. Arıcı). “Kaçıp giden hep felsefedir” (E. Arıkan). “Churchill” (B. Ergenekon). “Pelin Buzluk’un Öykücülüğü” (H. Uyumlu). “Macbeth İncelemesi - Verdi’nin Operası’nın göz kamaştıran Müzikal Canlandırması” (H. Türkyılmaz ve T. Özkan çeviri); Devlet Opera ve Balesi, Tiyatrolar ve Fastival Haberleriyle yeni kurulan Ankara, Batıkent, “Ormancılar Sitesi Tiyatro Topluluğu’na” ait haberler yer alıyor bu sayımızda. 22. Sayımız için sizin de yazılarınızı bekliyoruz ([email protected]).
BAMBU TİYATROSU VE KÜLTÜR EVİ
Ozan Demircioğlu’nun yönetiminde ve oyunculuğunda Doğaçlama Tiyatro Çalışması ve gösterileri 2013’te başladı. Gerek dergi, gerek tiyatro gibi etkinlikler için hala Virgina Wolf (1928) misali “kendine ait bir oda’mız” yoktu. Demircioğlu çareyi buldu ve 2014’te “Yazın Tiyatro mu Olur?” adlı ilk oyunu Ankara’da Küçük Tiyatro’da 1000 kişiye oynandı. Geliriyle “Bambu Kültür Evi” İzmir Caddesi’nde, zorla açıldı. Ardından, oyunculuk ve yönetmenliğini yaptığı Aziz Nesin’den “Beş Kısa Oyun” (2014), Stephan Zweig’in “Satranç’ı” (2014-2017) ve Ahmet Yapar’ın 1993 Sivas katliamı “Zambakta Kan Lekesi” (2015-2017) ile Yapar’ın yazıp, yönettiği “Ben Frida Kahlo”da reji yardımcılığı (2015-2018), ve en iyi erkek oyuncu ödülü kazanan “Yastık Adam” yönetmenliği (2017-2018), ve Victor Hugo’nun “Bir idam mahkûmunun son günü” oyununda yönetmen yardımcılığı devam ediyor (2018). Eleştirmen Sıla İlyasoğulları “Bambu Tiyatro sadece bir tiyatro topluluğu değil. Aynı zamanda kültürel bir oluşum. İlk önce tiyatro ağırlıklı kültür-sanat dergisi ‘Bambu’yu kurmuşlardı. Derginin kısa sürede yakaladığı başarıdan sonra Kızılay İzmir Caddesi’ndeki ‘Bambu Tiyatro ve Kültür Evi’ni açtılar. Bambu, hem dergi, hem tiyatro olarak; şiir ve hikâye günleri düzenleyen, tiyatro gösterileri ve müzik dinletilerinin yapıldığı, sanat kurslarının verildiği, aynı zamanda kütüphane olarak da kullanılabilen bir kültür yuvası olarak aramıza katıldı. Bu son derece samimi ve misafirperver çalışma ortamından da elbette güzel şeyler çıkıyor” diyor. 2018’de Karanfil Sokağı’na geçen Bambu Kültür Evi Kafe olarak hizmet verdiği gibi etkinliklerine devam ediyor. Sıcak yaz akşamları serin terasında Yeşilçam filmlerine ve müzik dinletileri için yerinizi şimdiden ayrıtmayı unutmayın. “... Karanfil sokağında bir camlı bahçe / Camlı bahçe içre bir çini saksı / Bir dal süzülür mavide / Al - al bir yangın şarkısı ...”. (Ahmed Arif).