Başarısız olursa ‘süreç zaten MHP’de’
AK Parti’ye göre Türkiye için “terör” diye bir sorun yok. Yeni açılım başarılı olursa, bölge seçmenini kazanmış olmak “ballı kaymak”… Başarısız olursa da süreç zaten MHP’de!
PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ile görüşen Ahmet Türk, Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’dan oluşan İmralı heyetinin temaslarının ilk bölümü tamamlandı. Heyet şimdi 11 Ocak günü HDP’nin tutuklu Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la bir araya gelecek. 12 Ocak’ta ise önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ziyaret edilecek. Ardından İmralı’da Öcalan’la bir görüşme daha yapılacak.
İKİNCİ TUR GÖRÜŞMELER
Heyetin, yeni açılım süreci kapsamında STK’larla da buluşması bekleniyor. Siyasi partilerle ikinci tur görüşmelerin de beraberinde yapılması konuşuluyor… MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin başlattığı sürece ilişkin kafalar hala net değil. Neyin neden yapıldığı sorgulanmaya devam ediyor. Bahar aylarına kadar sürecin daha da netleşmesi öngörülüyor.
HEM RİSK HEM FIRSAT
Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize’de yaptığı konuşmadaki, “Hiçbir riske girmeden hayatın alanlarında başarı sağlanamayacağı gibi siyaset de yapılamaz.” ifadeleri kafa karıştırdı. Aydınlık’a konuşan AK Parti kaynakları, sürecin “hem risk hem de fırsat” olduğunu dile getirdi.
NE İÇİNDE NE DIŞINDA
Yeni açılımın AK Parti seçmeni üzerindeki etkisinin, sürecin tamamlanmasının ardından ortaya çıkacağı belirtildi. Kaynaklar, AK Parti’nin sürecin “ne çok içinde ne de çok dışında olduğunu” iddia etti. Üzerine basarak sürecin MHP Lideri Devlet Bahçeli tarafından başlatıldığı vurgulandı. İmralı heyetiyle tüm siyasi partiler genel başkan düzeyinde görüşürken, AK Parti’de ise grup başkanı ve genel başkanvekilinin bir araya gelmesine özellikle vurgu yapılıyor.
10 YIL ÖNCEKİNDEN FARKLI
Yeni açılımın “terörü bitirmek için başlatıldığı” yönündeki söylemler AK Parti’de kabul görmüş değil. Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları ve stratejik hamlelerle Türkiye içinde ve sınırında bir terör sorunu olmadığı görüşü net şekilde dile getiriliyor. Sürecin 10 yıl önceki çözüm sürecinden farklı olduğu, toplumsal mutabakat için önemli olabileceği vurgusu yapılırken, yeni açılımın başarılı olması durumunda AK Parti’ye yaklaşımın da olumlu yönde değişeceği belirtiliyor. Başarısızlık durumunda ise AK Parti zaten sürecin “önderi değil” algısı ile hava yine olumluya çevrilebilecek!