Batı yüksek yoğunluklu bir savaşa hazır değil
ABD merkezli Global Firepower isimli site tarafından yapılan araştırma sonrasında, 2023 yılının en güçlü orduları listesinde Amerikan ordusu birinci sıradaki yerini koruyor. Fransız ordusu ise 9. Sırada. Gerek ABD gerekse Fransa ordusunun bugünkü durumuna ilişkin emekli generaller ve askeri uzmanlar aynı düşüncede değil.
Müşterek Harekât Planlama Kurmaylığında Durum-İstihbarat-Elektronik Harp eski Başkanı olan Fransız General Dominique Delawarde: "ABD Ordusu yüksek yoğunluklu bir savaşı yürütme ve kazanma konusunda yetersizdir" diyor. Fransız general, ABD'de görev yaparken ABD Ordusu'nun durumu hakkında çok sayıda rapor yazmış. “Bana göre” diyor “ABD Ordusu bugün ciddi bir düşmana (Rusya, Çin ve İran) karşı yüksek yoğunluklu bir savaş yürütme ve kazanma yeteneğine sahip değil, hatta NATO çerçevesinde de dahil olmak üzere üçüne karşı daha da yetersiz”. Delawarde, "Yüksek yoğunluklu bir savaş her zaman kuvvetlerin yoğunlaştırılmasını gerektirir ki ABD'nin (ve NATO'nun) aynı anda Ukrayna'da Rusya'ya, Doğu Asya'da Çin'e ve Batı Asya'da İran'a meydan okuma cüretini gösterdiği bir dönemde bunu başarması zor görünüyor".
NATO LİDERLİĞİNDEKİ BATI, DAYATMALARININ BEDELİNİ ÖDEYECEKTİR
Fransız General, "Dolayısıyla akılsızca giriştiğimiz bu oyunu (hatta oyunları) kaybedeceğiz. Bu kesin ve zaman geçtikçe bu yenilgi NATO liderliğindeki Batı için hem askeri hem de ekonomik açıdan giderek daha acı verici ve geri dönülmez bir hal alacak. (Bunun) Bedelini ödemek zorunda kalacağız" diye uyarıyor ve şu sonuca varıyor: “Batı bloğunun blöfü işe yaramadı. İşe yaramadı ve yaramayacak çünkü tüm dünya artık NATO liderliğindeki Batı'nın iradesini hem askeri hem de ekonomik olarak dayatmak için elindeki araçların sınırlı olduğu gerçeğini biliyor”.
ABD ORDUSU 1940'TAKİ SEVİYESİNDE
Observateur Continental’dan Pierre Duval’ın aktardığına göre General Delawarde, ABD Ordusu gerçeği üzerine yayınlanan bir makale hakkında şöyle diyor: "Makalenin başlığı: ‘ABD Ordusu 1940'taki seviyesinde’. Bu makale çürümekte olan ve eski halinin gölgesinden başka bir şey olmayan bir ABD Ordusunu anlatıyor”. Delawarde’in dikkat çektiği makale, ABD Ordusu'ndan emekli Tümgeneral ve Stand Up America Vakfı Başkanı Paul E. Vallely’nin Sputnik-USA’ya verdiği bir röportaja dayanıyor.
Amerikalı emekli Tümgeneral, Sputnik-Amerika’ya yaptığı açıklamada, ABD Ordusu'nun şu anda bir asker alma açığıyla karşı karşıya olduğunu ve asker alma bütçesine daha fazla yatırım yapmanın durumu iyileştirmesinin pek mümkün olmadığını söylüyor. Defense News'in, 2023 yılı sonunda ABD Ordusunun sadece 452.000 aktif görevli askere sahip olacağını ve bu sayının 1940'tan bu yana en küçük kuvvet olduğuna dikkat çekiyor.
KOVİD SALGINI, AFGANİSTAN YENİLGİSİ VE LGBT’YE YÖNELİM
Vallely, bunun nedenlerini şöyle sıralıyor: “bunların başında, aşı olmadıkları için çok sayıda ABD askerinin ordudan ücretsiz olarak atıldığı KOVID-19 salgını geliyor. Ve tabii ki şimdi oyunu değiştirdiler ve bu kişileri tekrar kuvvete katmaya çalışıyorlar ama artık geri dönmek istemiyorlar” diyor. İkinci nedenin de “Afganistan’da teslim olması ve geri çekilmesi. Bazı general ve amirallerin liderlik eksikliği nedeniyle geleceğin birçok askerinin silahlı kuvvetlere girmek istememesi” olduğunu söylüyor. Üçüncü neden daha dikkat çekici: “LGBT’ye yönelen bir çeşitlilik trendi var ve genç Amerikalılar çoğunlukla buna inanmıyor. Yanlarında ya da duşta transseksüel bir kişi varsa Hava Kuvvetlerine, Orduya ya da Özel Kuvvetlere girmeyecekler. Dolayısıyla bunlar hem yeniden askere alınmayı hem de yeni kişilerin askere alınmasını etkileyen nedenlerdir”.
FRANSIZ ORDUSU YENİ TEHDİTLER KARŞISINDA HAZIRLIKSIZ
Sadece ABD ordusu mu? Fransız ordusu da aynı sorunlarla karşı karşıya. Le Point dergisinden Luc de Barochez, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 2022 yılında ilan edilen ‘savaş ekonomisi’ nin somut bir eyleme dönüştürülemediğini, ordunun büyüklüğünün son otuz yılda kar gibi küçüldüğünü söylüyor. Barochez “Afrika ve Orta Doğu'daki operasyonlara yönelik ordu modelimiz artık Avrupa topraklarındaki yüksek yoğunluklu savaşa uygun değil. ABD Avrupa sahasından çekilmekle tehdit etse de Ukrayna'daki savaştan hala ders alınmadı” diyor.
“Savaşa hazır mıyız?” (Sommes-nous prêts pour la guerre?) kitabının yazarı savunma ve askeri konularda uzman, L'Opinion gazetesinin yazarlarından Jean-Dominique Merchet, Fransa’nın gücü konusunda kendini kandırdığını ve yeni jeopolitik gerçekliğe karşı körleştiğini yazıyor. Merchet, “Eğer bir talihsizlik sonucu Fransa yarın kendini büyük bir savaşın içinde bulsaydı, hayır, hazır olmazdık. Bu çok açık” diyor. Ukrayna ordusu bin km uzunluğunda bir cephe hattında konuşlanmışken, Fransız ordusunun 80 km'den daha uzun bir cephe hattını muhtemelen tutamayacağını belirten Merchet, “Evet bu korkutucu. Örneğin İsrail ordusunun bugün Gazze'de yaptığını da yapamaz. Bunu yapacak insan gücüne sahip değiliz.” diyor.