Bir Araştırmanın Gösterdikleri (1): En Önemli Kimlik Vatanseverlik
TurkuazLab’ın yürüttüğü Kasım ve Aralık aylarında yaptığı “Türkiye’de Kutuplaşmanın Boyutları 2020 Araştırması” kutuplaşma ve kutuplaştırma ilgili önemli bilgiler sunuyor. Araştırma 29 ilde 4006 kişiyle yapılmış. Araştırma, vatandaşlar olarak birbirimize ve siyasete nasıl baktığımızı sergiliyor.
Sadece kutuplaşma yok; buna neden olan kutuplaştırma çabası da var. Dolayısıyla ülkemizin karşılaştığı tehlike ve tehditlere direnmek için milli birliğimizi pekiştirmeliyiz. Bu sebeple de kutuplaştırma ve kutuplaşmanın nedenlerini, sonuçlarını ve çözümlerini ele almalıyız. Dört yazıdan oluşacak yazı dizimiz boyunca bu hususları tartışacağız.
Kutuplaşmanın en önemli nedenlerinden biri bireylerin kimlikleriyle, siyasal parti tercihlerinin örtüşmesi. Araştırmaya göre görüşülen kişilerin %18’i için Türklük en önemli kimlik. Bunu %11 ile Atatürkçülük, %10 ile Muhafazakârlık, %10 ile eğitimlilik ve %10 ile de Kürtlük izliyor. Dindarlık (%8) ve Milliyetçilik (%8), Modernlik( (%6), Ülkücülük (%3), Laiklik (%3) birincil kimlik olarak belirtilmiş.
Parti taraftarlarının hangi kimlikleri ön plana çıkardığına bakıldığınızda İYİ Parti taraftarlarının eğitimli ve modern insanlar ile kendilerini daha fazla özdeşleştirdiğini görülüyor.
Aslında Türklük, Atatürkçülük, Milliyetçilik, Ülkücülük kavramları ülkemizin bağımsızlığı, vatanın savunulması, milli birlikle ilgili olduklarından ortak, kimsenin başka türlü anlamayacağı kavram olarak vatanseverliğin % 40 ettiğini görürüz. Vatanseverlik herkesin bu kavramlardan anladığı farklı olduğundan hepsini kapsayan ve tartışma yaratmayan kavramdır. Bu kavramları da ele almak lazım ama yazının esasından ayrılacağımız için dilerseniz kavramlar karmaşası, kavramlar üzerinden yürütülen kavgayla ilgili “ATATÜRKÇÜLÜK (100 Soru/Yanıt)” kitabımı inceleyebilirsiniz.
En önemli kimlik vatanseverliktir. Eğitimli, modern olmak, azınlık gibi kavramları öne çıkaranların çoğu da vatanseverdir, yalnız vatanseverlikle belirttiğim kavramları öncelikle önemseyenler emperyalizm kaynaklı tehdit ve tehlikeleri daha yakın gördükleri için. Dolayısıyla emperyalizmin ve desteklediği PKK, FETÖ gibi terörist unsurların tehditlerine karşı milli devletimizi, milli birliğimizi koruma, pekiştirme refleksi birçok kimliğin ortak noktası olarak öne çıkıyor.
Vatanseverlik kavramı, partilerin rotalarını çizmekte olduğundan ve çizecek olmasından dolayı önemli. Vatanseverliği ıskalayarak sadece ekonomik çarelerle toplumun önüne çıkan anlayış toplumsal desteği sağlamak için yeterli olmuyor, olmayacak.
Atatürk’ün dediği gibi emperyalizm, mahv ve perişan olmadıkça Türk milletine, Türkiye Cumhuriyeti devletine de esenlik yoktur. Millet bunu görüyor. Milletimiz bu bakımdan PKK, FETÖ, Suriye, Azerbaycan, Mavi Vatan, Libya, Karadeniz gibi hususlarda bağımsızlıkçı anlayışa dikkat kesiliyor.
Vatanseverlik duygusu sözle değil somut olarak gösterilirse anlamlıdır ve milletimiz de samimi olanla olmayanı geçmişe göre daha fazla seçiyor. Bu açıdan parti, dernek, sendika gibi toplumsal yaşama yön verme iddiasındaki örgütlerin yöneticileri vatanseverlik hususunda emperyalizmi gerileten, milli devletimizi ve birliğimizi pekiştiren söylem ve uygulamaları öne çıkarmalıdır. Dahası burada yalpalayan tavırlar millet nazarında mahkum olur.
Not: Diğer yazımda beklenenin aksine AK Parti’nin gücünü korumasının sebebini ele alacağım.