Bodrumspor’dan beklenenler
Göztepe ve Eyüpspor’dan sonra Süper Lig’e çıkan üçüncü takım Bodrumspor oldu. Bu başarı sadece Bodrum’da değil, Muğla genelinde de coşkuyla kutlandı. Bu arada kutlamalar sırasında Bodrum Kalesi’nin ışıklandırılmaması eleştirilere neden oldu.
Zaten “turizm cenneti” olarak nitelenen Muğla’nın futbolla da ziyaretçi çekecek olması bölge halkını sevindirdi. Futbolun ekonomiyle sıkı bağlantısı Bodrum örneğiyle tekrar gündeme geldi. Zira Türk futbolunun tarihi o zamanki 1.Lig’de uzun yıllar mücadele edip amatör lige düşen, hatta kapanan kulüplerin hikâyeleriyle dolu.
SÜPER LİG’DEN AMATÖR LİGE
Süper Lig şampiyonluğu bulunan Bursaspor bitime dört hafta kala 3.Lig’e düştü. Benzer kaderi Denizlispor da yaşadı. Süper Lig tarihinde 31 sezon mücadele veren, bir zamanlar büyüklere kök söktüren, şampiyonluk yarışı veren Gaziantepspor 2017’de belediye bünyesinden çıktı, adını değiştirdi. Benzer başarıları bulunan Süper Lig’de 41 sezon mücadele eden Altay 2. Lig’e düştü.
Süper Lig’de 23 sezon oynayan İstanbulspor 1.Lig’e düşen takımlar arasında. 20 sezon mücadele eden Kocaelispor, 16 sezon mücadele eden Karşıyaka, 14 sezon mücadele eden Vefa ve Zonguldakspor, 13 sezon mücadele eden Ankara Demirspor ve Sarıyer, 12 sezon mücadele eden ve Türk Telekom adını alan PTT, 11 sezon mücadele den Orduspor ve Malatyaspor şu anda Süper Lig’in çok uzağındalar. 13 sezon mücadele eden Erciyesspor ve 11 sezon mücadele eden Diyarbakırspor ise kapatıldı. Efsane Eskişehirspor amatör ligde. Başkent Ankara’da Süper Lig takımı kalmadı.
BODRUMSPOR’UN BAŞARISI
Bodrumspor için Fethiye basınında “Fethiyespor’un alacağı ders” başlığıyla bir yorum yer aldı. Sedat Ünal, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Bodrumspor, Türk futbolunun alt liglerinden başlayarak adım adım yükseldiği süper lige ulaşan gerçek bir başarı hikayesidir. Bu süreç, yalnızca ekonomik güce dayanmayan, uyum ve takım olmanın önemini vurgulayan bir modeldir. Fethiyespor olarak bu başarıdan alınacak çok ders var ve yüzümüzün kızarması gereken noktalar bulunuyor.
Bodrumspor’un başarısı birçok kişi tarafından Ali Koç ve diğer zengin isimlerle ilişkilendiriliyor. Elbette ekonomik olarak iyi yerlerde olabilirler, ancak başarının sırrı sadece maddi güçten ibaret değil. Bu durumu en iyi kadroyu inceleyerek görüyorsunuz. Bodrumspor’un 18 kişilik kadrosuna bakıldığında, takımın üst düzey oyuncularla dolu olmadığını görüyorsunuz. Kadroda Antalyaspor'da forma bulamamış oyuncular, amatör liglerden gelen 3-4 oyuncu ve son 2-3 sezondur Bodrumspor’da forma giyen futbolculardan oluşan bir topluluk var.
Bu durum, Bodrumspor’un süper lige çıkarken izlediği yolun paraya dayalı olmadığını, uyum ve takım ruhunun ön planda tutulduğunu gösteriyor. Süper ligden ya da 1. ligden transfer edilen yıldız futbolcularla değil, birbirine uyum sağlayan ve takım olma bilincine sahip oyuncularla bu başarıyı yakaladılar. Takım olmanın ve birlikte hareket etmenin önemini anlamış bir ekip olarak, sadece bireysel yeteneklere değil, takım uyumuna ve kolektif çalışmaya dayalı bir başarı öyküsü yazdılar.
Bodrumspor, ekonomik gücünü doğru adımlarla pekiştirirken önemli adımlar da attı. Şirketleşmeye giderek kurumsal bir yapıya büründüler ve çoğulcu bir yapılanmaya geçiş yaptılar. Bu adımlar, kulübün sürdürülebilir bir başarı elde etmesinde kritik rol oynadı. Şirketleşme ve kurumsallaşma, kulübün mali yapısını güçlendirdiği gibi, yönetimsel anlamda da profesyonel bir yaklaşım sergilemelerini sağladı.”
Şehirlerin ekonomik gelişmelerindeki dengesizlik futbol kulüplerinin şehirlere dağılımına ve kalıcılıklarına da yansıyor.