Böyle giderse emperyalistler, Yemen kıyılarını da işgal eder!
Emperyalizmin Batı Asya’daki amacı açık: “Bir Afro-Asya denizi olan Kızıldeniz’i Batı’nın kalıcı bir ileri denizine dönüştürmek.” Yani, küresel oyun, Kızıldeniz üzerinden şekillendirilmek isteniyor. İran’ın birazcık desteklediği Husilerin, İsrail’e ve Batı emperyalizmine meydan okuduğunu; bölgesindeki ticari deniz trafiğini İsrail aleyhine denetleyeceğini ilan ettiğini biliyoruz. Beni düşündüren şey, Husilerin, bu hedeflere ulaşacak yeteneklerinin olup olmadığıdır.
Batı’nın tezgâhına düşerek Yemen iç savaşına müdahale etmeye karar veren Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, 2015’te Husilere saldırdılar. Husiler, emperyalizmin Asyalı vekillerinin bu saldırılarına karşı, 8 yıl boyunca, başarıyla direndiler. Haklı özgüvenlerine rağmen, deniz ve hava kuvveti bulunmayan Husilerin, salt zayıf asimetrik yeteneklerini kullanarak yapacakları yıldırma harekâtları ile deniz trafiğini denetim altına almaları olanaklı mı? “Karada kalarak denizlere hükmedemezsiniz.” fikrimi, sağlıklı bir analiz yapmadan belirtmem doğru olmaz. Bu nedenle, Kızıldeniz’de Batı’ya boyun eğdirmeyi planlayan Husilerin, “başarım” değerlendirmesi için Aralık-Ocak aylarındaki asimetrik deniz harekâtlarını analiz edelim.
ARALIK-OCAK DÖNEMİNDE HUSİ ASİMETRİK DENİZ HAREKÂTI
3 Aralık: Unity Explorer isimli kuru yük gemisi yakınlarında bir füze, denize düştü. USS Carney muhribi, ateş açarak 3 dronu düşürdü. Birkaç saat önce füzeden kurtulan Unity Explorer ile Number 9 ve Sophie II adlı kuru yük gemileri birer füze ile vuruldular; 1 metre çaplı birer delikten başka hasar almadılar; ölüm/yaralanma olmadı; yollarına devam ettiler.
6 Aralık: USS Mason muhribi, ateş açarak 1 dronu düşürdü. İsrail, hava savunma sistemleri, 1 füzeyi düşürdü. n 9 Aralık: Fransız FS Languedoc fırkateyni, ateş açarak 2 dronu düşürdü.
11 Aralık: Strinda adlı bio-dizel yakıt tankeri, bir füze ile vuruldu; 1 metre çaplı delikten başka hasarı olmadı; ölüm/yaralanma olmadı, yola devam etti. Fransız FS Languedoc fırkateyni, ateş açarak 1 dronu düşürdü.
13 Aralık: Hafif silahlı Husileri taşıyan birkaç küçük tekne, Motor Vessel Ardmore Encounter isimli bir tankeri ele geçirmeye çalışsa da başarısız olup kıyıya döndüler. Bir süre sonra kıyıdan peş peşe atılan 2 füze, tankere yaklaşamadan denize düştü. USS Mason muhribi, ateş açarak 1 dronu düşürdü.
14 Aralık: Bir füze, trafik hattındaki gemilerin 10 mil uzağındayken kendiliğinden denize düştü. Hafif silahlı Husileri taşıyan küçük tekneler, Maersk Gibraltar isimli konteyner gemisini 1 saat süre ile yakın mesafeden takip ettikten sonra, kıyıya döndüler.
15 Aralık: Al Jasrah isimli konteyner gemisi, bir füze ile vuruldu; 1 metre çaplı delik ile birkaç dakikada söndürülen yangın dışında başka hasarı olmadı; ölüm/yaralanma olmadı; yola devam etti. MSC Palatium 3 isimli konteyner gemisine atılan 2 füzeden biri denize düşerken, diğeri gemiyi vurdu; 1 metre çaplı delik ile birkaç dakikada söndürülen yangın dışında başka hasarı olmadı; ölüm/yaralanma olmadı; yola devam etti.
16 Aralık: USS Carney muhribi, ateş açarak 14 dronu düşürdü. Ayrıca Mısır, Dahab yakınlarında yerden füze atarak 1 dronu düşürdü.
18 Aralık: MSC Clara isimli konteyner gemisine 1 mil yaklaşan 1 dron, havada kendiliğinden patladı. The Swan Atlantic isimli bitkisel yağ tankeri, bir füze ile vuruldu; 1 metre çaplı delik ile birkaç dakikada söndürülen yangın dışında başka hasarı olmadı; ölüm/yaralanma olmadı; yola devam etti.
23 Aralık: USS Laboon muhribi, ateş açarak 4 dronu ve 2 füzeyi düşürdü. Sai Baba isimli petrol tankeri, 1 dron ile vuruldu; dron patlamadığından hasar olmadı; ölüm/yaralanma olmadı; yola devam etti. Blaamanen isimli kimyasal madde/petrol tankerine yaklaşan 1 dron, denize düştü.
26 Aralık: USS Eisenhower uçak gemisinden kalkan F-18 savaş uçakları ile USS Laboon muhribi, ateş açarak 12 dronu ve 5 füzeyi düşürdüler. İsrail savaş uçakları ise, 1 dronu düşürdüler.
28 Aralık: USS Mason muhribi, ateş açarak 1 dronu ve 1 füzeyi düşürdü. n 31 Aralık: Hafif silahlı Husiler, 4 küçük tekne ile, Maersk Hangzhou konteyner gemisini durdurmaya çalıştılar. Gemi durmayınca, küçük teknelerdeki Husiler ile ticaret gemisindeki güvenlik timi arasında uzaktan silahlı çatışma çıktı. USS Eisenhower uçak gemisi ile USS Gravely muhribinden kalkan helikopterler, 4 Husi teknesinden 3’ünü batırdı; diğeri kaçmayı başardı. Batan Husi teknelerindeki can kaybı bilinmemekle beraber; helikopterlerde ve ticaret gemisinde ölüm/yaralanma olmadı.
2 Ocak: CMA CGM Tage isimli konteyner gemisine yaklaşan 2 füze, denize düştü.
4 Ocak: Patlayıcı yüklü uzaktan kumandalı hafif bir tekne, etrafta hiçbir gemi yok iken kendiliğinden patladı.
9 Ocak: USS Eisenhower uçak gemisinden kalkan F-18 savaş uçakları, USS Gravely, USS Laboon, USS Mason ve İngiliz HMS Diamond muhripleri, açtıkları ateş ile 18 dronu ve 3 füzeyi düşürdüler.
11 Ocak: İsmi verilmeyen bir ticaret gemisine 1 mil kadar yaklaşan 1 füze denize düştü.
14 Ocak: USS Eisenhower uçak gemisinden kalkan bir F-18 savaş uçağı, ateş açarak 1 füzeyi düşürdü.
15 Ocak: Yemen sahillerinden gökyüzüne yükselen 1 füze, saniyeler sonra arıza yaparak Yemen topraklarına düştü. Gibraltar Eagle isimli konteyner gemisi, bir füze ile vuruldu; 1 metre çaplı delik ile birkaç dakikada söndürülen yangın dışında başka hasarı olmadı; ölüm/yaralanma olmadı; yola devam etti.
16 Ocak: Zografia isimli kuru yük gemisi, bir füze ile vuruldu; 1 metre çaplı delikten başka hasarı olmadı; ölüm/yaralanma olmadı; yola devam etti.
YAPILAN ASİMETRİK DENİZ HAREKÂTI, HUSİLERİ HEDEFE ULAŞTIRIR MI?
Ocak-şubat ayları Husi asimetrik deniz harekâtını birlikte değerlendirelim. Kızıldeniz sahnesinde, Batı savaş gücü olarak 4 ABD muhribi, 1 İngiliz muhribi, 1 Fransız fırkateyni, birkaç savaş uçağı ve birkaç helikopter var. Yani, Batı savaş gücü olarak çok bir şey yok aslında. Yine de, bu kadar küçük bir Batılı deniz kuvveti, yetmiş de artmış bile.
Husiler ise, 47 günlük bu dönemde Kızıldeniz’i kullanan 4 bin 100 ticaret gemisinden; 1’ini botlarla kısa süreli takip etti; 2’sini botlarla hafif silah kullanarak ele geçirmeye çalıştı, ama başarılı olamadılar. 1 adet patlayıcı yüklü uzaktan kumandalı küçük tekne, açık denizde kendiliğinden patladığı için Husilere bir fayda sağlamadı. Husi sahillerinden atılan 93 füze veya dronun, 10’u isabet etti, 11’i hedefine ulaşamadan denize düştü veya kendiliğinden havada patladı, 72’si ise uzaktan açılan ateş ile düşürüldü. Düşük hava savunma kaplamasına ve ticaret gemilerinin manevra yetersizliklerine rağmen düşük isabet oranı, füze ve dronlarda güdüm ve hız sorunlarına işaret etmektedir. İsabet alan 10 ticaret gemisinde gerçekleşen hasar miktarının hafif olmasından, füze/dronlardaki patlayıcı miktarının düşük olduğu; hatta, çıkan yangınların bile kısa sürede söndürülmesinden yakıt miktarlarının da az olduğu anlaşılmalıdır. İsabet alan ticaret gemilerindeki denizcilerin burnu bile kanamadı; taşıdıkları mallar önemli bir zarar görmedi; hız kesmeden yollarına devam ettiler. Anlayacağınız, karadan denize doğru asimetrik etki yapmayı deneyen Husilerin, Kızıldeniz ticari trafiğine hiçbir olumsuz etkisi olmamıştır.
Batı basınındaki aşırı yaygara hâli, Batı’nın Afganistan ve Irak işgalleri öncesinde de vardı. Bence, emperyalist Batı, Yemen kıyılarını işgal etme niyetinde. Sonuca gelirsek; denize çıkma yeteneği bulunmayan Husilerden de Filistinlilerden de bir başarı hikâyesi beklemek gerçekçi değildir. Asya denizlerinde başarı hikâyesi yazmanın yolu, denize çıkma yeteneği olan bizim gibi Asyalıların, birbirlerine tehdit olmaları yerine, denizde savaş yeteneklerini emperyalizme karşı birleştirmelerinden geçer. Bu gerçekleşmez ise, ne olur? Tünellerde yaşam mücadelesi veren Filistin’i İsrail; zayıf füze ve dron savunması olduğu anlaşılan Yemen kıyılarını da ABD işgal eder. Asya, öncekiler gibi bunu da seyretmek istemiyorsa, zaman yitirmeden gücünü birleştirmelidir.