Bu yolun sonu çöküş, biz de gidecek miyiz
ABD Seçilmiş Başkanı (ABD yasalarına göre şimdilik sıfatı bu) Trump, göreve geldiği ilk gün ABD’ye göçü ve sentetik uyuşturucu fentanilin girişini engelleyecek önlemleri almaya başlayacağını söyledi. Oy almasının en önemli iki konu başlığıydı.
Çok geniş halk kitleleri, hayat pahalılığından şiddetle etkileniyor. Atlantik sistemi kendi ülkesinde de büyük yıkımlara yol açtı. Gelir dağılımından toplumsal dayanışma ilişkilerine kadar her şey etkilendi. En zengin kentlerin en zengin bölgelerinde bile caddelerin kaldırımlarında, evsizler kartonlara sarılmış yerlerde, neredeyse adım atılmıyor… Uyuşturucudan kıvrananlar… inleyenler… çığlık atanlar…
Fentanil birdenbire her yanı sardı. Binlerce ölüm yaşanıyor. Kolay ulaşılabilen, ucuz, güçlü fakat ne yazık ki çok tahrip edici bir uyuşturucu. Sınırlardan akın akın geçiyor.
Trump, Truth Social’da 26 Kasım’da attığı iletide “binlerce insanın Meksika ve Kanada'dan kafilelerle sınırlardan geçip geldiğini, daha önce hiç görülmemiş düzeylerde suç ve uyuşturucu içeri soktuklarını” yazdı.
UYUŞTURUCUYA ÇARE OLUR MU
Önlem olarak da 20 Ocak’ta göreve başlar başlamaz Meksika ve Kanada sınırından geçecek bütün ürünlere yüzde 25 gümrük vergisi uygulamak üzere bütün belgeleri imzalayacağını açıkladı. Bu karar “uyuşturucuların, özellikle fentanil girişi ve bütün yasadışı yabancıların ülkeyi işgali durdurulana kadar” devam edeceğini belirtti.
“Hem Meksika hem de Kanada, bu uzun süredir devam eden sorunu kolayca çözmek için mutlak hak ve güce sahiptir. Bu gücü kullanmalarını talep ediyoruz ve bunu yapana kadar, çok büyük bir bedel ödemeleri gerekiyor!” diye de ekledi.
GENÇLİK UMUTSUZ
Gerçekten özellikle uyuşturucu katlanarak çok hızlı artıyor.
ABD gençliği umutsuz. Çıkışsız.
Sağlığını ve yaşamını kaybediyor.
Bu, kuşkusuz bütün toplumsal verileri ve ekonomiyi etkiliyor. ABD usulü bu çare, yani gümrük vergisini artırmak bir çözüm olur mu… bilmiyoruz…
Önde gelen bir düşünce kuruluşu olan Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü, Trump'ın politikalarının ABD gayri safi yurt içi hasılasını 2028'e kadar 1,5 trilyon- 6,4 trilyon dolar arasında azaltacağını, fiyatları iki yıl içinde sert bir şekilde yükselteceğini tahmin ediyor: Trump'ın politikaları tam olarak yürürlüğe girerse enflasyon yüzde 6 ile yüzde 9.3 arasına sıçrayacak.
TRUMP KAMPANYA SIRASINDA SÖYLEDİKLERİNİ YAPARSA
Peterson Enstitüsü'nden Kimberly Clausing ve Mary Lovely, Trump'ın Çin ithalatına önerdiği yüzde 60'lık vergi ve diğer her şeye uyguladığı yüksek yüzde 20'lik gümrük vergisinin, ortalama bir Amerikan hanesine yılda 2,600 dolarlık vergi sonrası bir kayıp getireceğini hesaplıyorlar.
Ekonomik hasarın muhtemelen küresel olarak yayılacağı ileri sürülüyor. Capital Economics'teki araştırmacılar, yüzde 10'luk bir ABD gümrüğünün en çok Meksika'yı etkileyeceğini hesaplamışlar. Almanya ve Çin de zarar görecektir, diyorlar ve ekliyorlar: “Elbette bunların hepsi, kampanya sırasında söylediklerini gerçekten yapıp yapmamasına bağlıdır.”
Sanıyoruz tartışma burada.
Sanmayın ki bilim insanları filan ABD’de bağımsızdır. Gerçekleri ortaya çıkarmak için çalışırlar. Onlar da belli bir ekonomik grubun menfaati açısından veriler sunarlar. Onlar da bir gerçektir kuşkusuz.
GÖÇMENLERİ SINIRDIŞI ETMENİN EKONOMİYE ETKİSİ
Sınır dışı etmenin ABD iş piyasasını sarsacağı ileri sürülüyor. Ucuz işgücü bilindiği gibi. Milyonlarca kaçak göçmenin ekonominin içinden çekilip sınır dışı edilmesinin “ABD'nin durgunluğa girmeden enflasyonu kontrol altına almasını sağlayan faktörlerden birini baltalama potansiyeli taşıdığı” belirtiliyor.
SON DÖRT YILDA YÜZDE 73 GÖÇMEN İŞÇİ
Kongre Bütçe Ofisi, net göçün (gelenler eksi gidenler) 2023'te 3,3 milyona ulaştığını açıkladı. İşverenlerin yeni gelenlere ihtiyacı vardı… Ekonomi pandemi durgunluğundan toparlandıktan sonra, şirketler yeterli sayıda işçiyi işe almakta zorlandı… Özellikle de çok sayıda ABD doğumlular emekli oldu… Göçmenler boşluğu doldurdu…
Bu da bir ABD ekonomisinin sorunu.
Son dört yılda, işgücüne girenlerin yüzde 73'ü yabancı doğumluymuş.
Boyutlar bu çerçevede.
VERGİLER VE BÜTÇE AÇIĞI
Brookings Enstitüsü'nün Hamilton Projesi'nden ekonomistler Wendy Edelberg ve Tara Watson, göçmen akışının işçi arzını artırarak, ABD'nin aşırı ısınmaya ve enflasyonu hızlandırmaya yol açmadan istihdam yaratmasını sağladığını hesaplamışlar.
Peterson Enstitüsü de ABD'de yasadışı olarak çalıştığı düşünülen 8,3 milyon göçmenin sınır dışı edilmesinin, ABD'nin GSYİH'sini 5,1 trilyon dolar azaltacağını ve enflasyonu 2028 yılına kadar yüzde 9,1 oranında artıracağını ifade ediyor.
Trump, 2025'ten sonra sona ermesi planlanan, kişiler için 2017 vergi kesintilerinin uzatılmasını ve azaltılan işletmeler için vergi indirimlerinin yeniden geri getirilmesini önerdi. Ayrıca Sosyal Güvenlik yardımları, fazla mesai ücreti ve bahşişler üzerindeki vergilerin sonlandırılması ve ABD üreticileri için kurumlar vergisi oranının daha da düşürülmesi çağrısında bulundu.
Pennsylvania Üniversitesi'nde oluşturulan bütçe modeline göre Trump'ın vergi politikalarının bütçe açıklarını 10 yıl içinde 5.8 trilyon dolar artıracağını tahmin ediliyor. Vergi kesintileri kaybedilen vergi gelirinin bir kısmını telafi edecek kadar büyüme sağlasa bile, Üniversite’deki bilim insanlarının bu hesaplamasına göre açıklar 2025'ten 2034'e kadar 4,1 trilyon dolardan fazla artacak.
Federal bütçe zaten dengesiz. Yaşlanan nüfus, Sosyal Güvenlik ve hasta bakım giderlerini de arttırdı.
MAZLUM MİLLETLERİN AHI ÇIKIYOR
Kimin hesapları tutar bilemiyoruz.
Ama şu da bir gerçek!
ABD’de büyük bir çöküş yaşanıyor.
Hani metafiziğe inansam, diyeceğim ki mazlum milletlerin ahı çıkıyor.
Sonu önünde sonunda hayırlara vesile olacaktır.
Bizlerin emperyalizme karşı bağımsızlık ve üretim devrimi mücadelesi bu kez Batı’ya örnek olacak, yeni ufuklar açacaktır.
Hadi bakalım, şimdi bir de bu sorumluluk çıktı!
Yol biliriz, yordam biliriz.
Asya genç ve sağlıklı.
Yaparız.
---
(Nedense son zamanlarda hemen her yazım kendiliğinden “yaparız” diye bitiyor. Biz de yalan yok. Yaparız diyorsak, yaparız… Ama galiba artık “yapma” zamanı giderek yaklaşıyor. 40 kez söylenince derler ya, belli ki 40’ı bulmadan gerçekleştirmek zorunda kalacağız. Türkiye, bölge ve dünyanın olmazsa olmazları dayatıyor.)
O BİR ÖĞRETMEN ROL MODEL
“Bugünkü olaya bir de bu açıdan bakalım! Dertlerinin ne olduğu daha iyi anlaşılsın. Soldaki Beyoğlu’nun, Sağdaki İBB’nin anaokulu direktörü” diye sosyal medyada iki fotoğraf yayınlandı.
Doğru mu bilmiyorum… Ama altına şu iletiyi yazan gerçek.
“İnsanların insan olduğunu unutuyorsun galiba herkes eğlenebilir çocuklara şiddet mi uyguluyorlar çocukların önünde mi böyle davranıyorlar insanların özel hayatından bize ne.”
Bu cümlede, bu bakış açısında öyle büyük tehlike var ki!
Özgürlük tanımını Atlantik kültürü işte böyle kafalarımıza, ta içimize kadar soktu, yaygınlaştırmaya çalışıyor.
Anaokulunda “eğitim” veriliyor. “Öğretimden” çok daha önemli!
Aile dışında ilk toplum algılarının, değer yargılarının oluştuğu ilişkiler bunlar.
O bir öğretmen!
Rol model.
Bu fotoğraftaki hali eğlence bilen biri ne eğitimi verecek.
Ha zaten, bu yaşlarda LGBT dayatmalarını da özgürlük diye gösteriyorlar.
Anaokullarında çocukları “gökkuşağı renkleriyle” yönlendiriyorlar…
Etki ajanlığından yabancılaşmaya kadar birçok tartışmanın konusu…
Öyle bir göz atıp başımızı başka yana çevireceğimiz işler değil bunlar.