Çin, ABD'nin yüzmedeki hâkimiyetini kırdı
Paris Olimpiyatları'nda Çinli erkek yüzücüler 4x100 metre karışıkta ABD'nin 64 yıllık hâkimiyetine son verdi. 100 metre serbest stilde dünya rekoru sahibi Pan Zhanle, takım arkadaşları Xu Jiayu, Qin Haiyang ve Sun Jiajun 3 dakika 27,46 saniyelik dereceleriyle zafere ulsştı. Pan'ın geçen hafta serbest stildeki 45.92'lik derecesi tarihteki en hızlı 100 metre serbest stil yarışlarından biriydi. Çinli yüzücü pazar günü 20. yaş gününü kutladı ve karışıktaki zafer için "Bu benim için sihirli bir şey. İyi bir takım olduk ve harika bir sonuç almayı başardık" dedi.
ABD takımı Çin'in 0,55 saniye gerisinde gümüş madalya alırken, Fransa bir saniye geride bitirerek bronz madalya kazandı. ABD takımından Ryan Murphy basına "Bugün Çin biraz daha iyiydi. Sanırım hepimiz yarışa çıkıyoruz, orada harika olmak için kendimize çok fazla baskı uyguluyoruz. Çin'e şapka çıkartıyoruz, bu gece harika bir yarış çıkardılar” diye konuştu. Amerikalılar boykot nedeniyle 1980 Moskova Oyunları'na katılmamışlardı ama 1960 Roma Oyunları’ndan bu yana erkekler karışık finalini hiç kaybetmemişlerdi.
Çinli yüzücüler, bazı gıda kirliliği vakalarıyla ilgili Batı medyasında çıkan haberlerde adil olmayan bir şekilde tasvir ediliyordu ve bu da onların yetenekleri konusunda şüphelere yol açıyordu. Çin basınına göre, Pan'ın başarısı zamanında ve güçlü bir tepki olarak geldi.
Kendisinin büyük bir baskı altında olduğunu ifade eden Pan, sabahın erken saatlerine kadar yapılan doping testi nedeniyle finalden önce çok az uyuduğunu söyledi. World Aquatics'e göre, Çinli yüzücüler 1 Ocak'tan Oyunların başlangıcına kadar ortalama 21 kez teste tabi tutuldu. Karşılaştırıldığında, Avustralyalı yüzücülere 4 ve Amerikalı yüzücülere de 6 kez test yapıldı. Bu koşullara Çinli yüzücülerin yanıtı iki altın, üç gümüş ve yedi bronz madalya oldu.
ABD’Lİ YÜZÜCÜLERLE İLGİLİ TARTIŞMALAR
Bazı Amerikalı yüzücülerin, Paris Olimpiyatları yüzme etkinliklerinde yarışlarını tamamladıktan sonra yüzlerinde mor bir renk değişikliği oluştu ve bu durum internette yaygın tartışma ve şüphelere yol açtı.
Spor video blog yazarı Fares Ksebati, bir YouTube videosunda yüzdeki renk değişikliğinin genellikle kalp ve akciğer fonksiyonuyla ilişkili olduğunu, mor renk tonunun ise egzersizin yoğunluğundan kaynaklandığını açıkladı. Ksebati, "Yüksek yoğunluklu egzersizden sonra enerji ısıya dönüşür ve vücut yüzdeki kan damarlarını genişleterek sıcaklığı düzenlemeye çalışır, bu da kırmızı veya mor bir görünüme neden olabilir. Bu birkaç dakika veya daha uzun sürebilir ancak genellikle geçicidir ve zararlı değil" dedi.
Ayrıca yüzme sırasında cilt rengindeki değişimin yüksek yoğunluklu egzersiz ve çevresel faktörlerden etkilenebileceğini de belirtti. Ksebati ayrıca renk değişikliğinin kronik ancak tedavi edilebilir bir durum olan rosacea'dan etkilenebileceğini kaydetti.
Elleteo isimli bir internet kullanıcısı, "Bir tıp uzmanı olarak rosacea ikna edici bir açıklama değil. Daha çok benzer etkiler üreten ancak tipik test testlerini atlayabilen bir tür steroid analoğuna benziyor" diye yazdı. “Geçen yılın yarış fotoğraflarında normal görünürken, bu yıl sadece bu yüzücülerin mora dönmesi tuhaf" diyenler de vardı.
Ulusal Sağlık Komisyonu'nun rehabilitasyon terapisti Luo Chaofan, yüksek yoğunluklu sporlar sırasında vücudun oksijen talebinin önemli ölçüde arttığını söyledi. Sporcular zamanında oksijeni yenileyemezlerse doku hipoksisine yol açarak mor bir yüzle sonuçlanabilir. Bu durum genellikle geçicidir ve sporcu dinlenip nefesini ayarladıktan sonra hızla çözülebilir.”
Ancak Amerikan yüzme takımındaki mor renk ödül töreninde de devam etti. Çinli uzman, “Efedrin ve fentermin gibi uyarıcıların potansiyel olarak kalp atış hızı ve kan basıncında artışa neden olduğu ve bunun da yüzde kızarıklığa veya mor renk değişikliğine neden olabileceği belirtiliyor. Bu ilaçların tedavi ve kilo kaybı için meşru kullanımları olmasına rağmen, performansı artırmak için de kötüye kullanılabilirler" dedi.
Amerikalı sporculara yapılan doping testlerinin sınırlı sayıda olması da endişeleri artırdı. Bazıları, Amerikan ekibinin daha az test yapılmasının nedeni olarak yoğun eğitimi göstermesine rağmen, bunun adil olmama sorununu gündeme getirdiği konuşuldu.