Çin’den Deutsche Bank’a kurtarma teklifi
Deutsche Bank’da sular bir türü durulmuyor. CEO John Cryan'ın maliyet düşürücü önlemler alma ve piyasaların güvenini elde etmek için, çalışan alımlarını dondurdu. Bankadan Çarşamba günü birim başkanlarına atılan mesajda, işe alımların hemen geçerli olmak üzere dondurulması istendi.
Cryan, Deutsche Bank'ın 14 milyarlık ceza karşısında hisse senetlerinde yaşanan düşüşe karşı mücadele ederken operasyonları kara geçirme konusunda oldukça zorlanıyor. Cryan 2015'te göreve geldiğinden bu yana temettü ödemelerini dondurdu, üst yönetime bonus ödemelerini kaldırdı ve riskli varlıkları azaltırken 9 bin çalışanı işten çıkardı.
Bütün bu yapılanlara rağmen bankanın durumunun düzeldiğini söylemek zor. Geçen hafta içinde piyasaların dillendirmediği bir gelişme yaşandı. Çin, Deutsche Bank için ortaklık karşılığı kurtarma teklifi yaptı. Deutsche Bank’ın kara kara düşündüğü 14 Milyar dolarlık cezanın Çin Halk Bankası için kovada sadece bir damla olduğunu belirtmemiz gerek. Er ya da geç, bir şekilde Deutsche Bank (DB) için kurtarma gerekecek. Bu ne kadar geç yapılırsa, o kadar maliyet artacak. Bu maliyetin ise en kötü senaryoda 2008 krizinin tekrarı olabileceğini de söyleyebiliriz.
Çin’lilerin DB’ye kurtarma teklifini yapmalarının iki nedeni var:
Birincisi, Çin’e ait rezervlerin dünyadaki düşük ya da negatif faiz nedeni ile erozyona uğradığı bir ortamda DB’ye ortak olmak akılcı bir yatırımdır.
İkincisi, DB’ye ortak olmak Çin gibi büyük bir kuvvetin Avrupa kıtasına adım atması anlamına gelir. Bu durum hem siyasi hem ekonomik dengeleri değiştirecek bir gelişmedir.
Almanların şimdilik bu plana sıcak bakmadığını biliyoruz ama 2008 krizinde Amerikalıların Lehman Brothers’ı Kore’ye satmak için nasıl yalvardıklarını da unutmuş değiliz. Almanlar DB için işi biraz daha ağırdan alırlarsa, şimdi istemedikleri Çin sermayesini almak için yarın Pekin’in kapılarını çok aşındırırlar.