Çocuklar ve ekranda rahatsız edici olaylar
Torunlar okuldan döndü. Birlikte çizgi film izliyoruz televizyonda. Küçük torun bunu değiştir dedi. Baktım vurdulu kırdılı bir animasyon. Önce gözleri kapattı ve korktu. Hemen kanalı değiştirdik. Hayvanlar dünyasını izliyoruz. Bu kez de saldırı, boğazlama… Televizyonu kapattık. Masal anlatmaya başladık.
Medyada olaysız bir gün yok. Savaş, okullarda şiddet, kasırgalar, fırtınalar, yangınlar.
Pek çok rahatsız edici olaylar Hiç bitmeyen haberler…
Bu ortamda çocukların korku, üzüntü ve kafa karışıklığı yaşaması kaçınılmaz. Böyle durumlarda torunlara ne söyleyeceğimi ve can sıkıcı trajik zamanlarda çocukları nasıl rahatlatabileceğim konusunda zorlanıyorum.
ÇOCUKLARINIZI YAKINDAN İZLEYİN
Peki bu ortamda çocuklarla güncel ve rahatsız edici olaylar hakkında nasıl konuşalım meselesi önemli. En önemlisi de olumsuz haber ve görüntü bombardımanı maruz kalmak bir çocuğun yaşam kalitesini etkileyebilecek ruh sağlığı sorunlarına ve sağlıksız başa çıkma davranışlarına yol açabilir. Çocukların ruh hali ve davranışları yakından izlemeli. Depresyon, endişe, yoğun korku, tek başınalık… Sevdiği aktivitelere karşı ilgi kaybı. Eskisinden daha fazla veya daha az yemek yemek veya uyumak. Okulda konsantrasyon veya performans düşüklüğü.
Günümüz çocukları çok daha farklı bir dünyada büyüyorlar. Anne babalar, öğretmenler çocukların endişelerini dinlemeli, ruh sağlığını etkileyen duygularla sağlıklı bir şekilde başa çıkmalarına yardımcı olmalı.
ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORUYACAĞIZ?
Çocukların oyun alanları değişti. Çocukluğumuzda ne televizyon vardı ne de sanal medya.
Dünya değişti, çocuklar da. Çocukları medyada ve ekranda rahatsız edici olaylardan korumak için yapılabilecekler var.
Medyadan uzak durun
Medyaya (TV, internet ve basılı yayınlar) maruz kalma sürenizi sınırlayın. Çocuklar ve gençlerle birlikte haberleri izleyin veya okuyun. Böylece onların neler öğrendiklerini ve bunların onlarda nasıl hisler uyandırdığını tartışabilirsiniz.
Farkında olun
Çocukların maruz kalabileceği ve tartışması gereken bilgilere hazırlıklı olabilmek için güncel durumları takip edin. Farkında olun.
Çocuğunuzun güvenli limanı olun
Çocuklara güvende olduklarını bildirin. Kötü şeylerin olabileceğini kabul edin -bazen okulda veya toplumlarında- ancak öğretmenlerinin, okul yöneticilerinin, polisin, itfaiyecilerin, yöneticilerin, yardımseverlerin ve diğerlerinin güvenliklerini sağlamak ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için çalıştıklarına dair güvence verin.
Sakin bir ev ortamı
Evde, ihtiyaç duyduklarında rahatlık ve kafa dinleyebilecekleri güvenli bir ortam yaratmaya yardımcı olun. Ayrıca, evinizde, okulda ve toplumda güvenlik önlemlerini gözden geçirmek ve acil bir durumda başvurabilecekleri her ortamdaki "yardımcıları" belirtmek de faydalıdır.
Dikkat dağıtan aktiviteler bulun
Çocuklar kaygılı ve konuşmaya isteksizlerse, onların rahatsız edici duyguları ve korkularıyla başa çıkmalarına yardımcı olabilecek farklı yollar (sanat, yazma, müzik, fiziksel aktivite) sunun.
Her şeyi mümkün olduğunca dozunda tutmalı
Normal günlük işlerinizi koruyun ancak çocukların dikkati dağılmış veya bunalmış gibi göründüklerinde ihtiyaç duyduklarında mola vermelerine izin verin. Abartıya kaçmadan!
Davranışlarını izleyin
Sıkıntı belirtilerini dikkatle dinlemeye ve izlemeye devam edin. Bir çocuğun uykusunda, davranışında, duygusal düzenlemesinde, iştahında ve genel sağlığında meydana gelen değişiklikler kaygı veya stres belirtileri olabilir. Hepimiz çocukların hayatını olumsuz etkileyen bu durumlara karşı bizler evde, okulda ve toplumda normal işlerine güçlerine dönmelerine, güvenlik duygusunu yeniden kazanmalarına ve hissettikleri bunaltıcı duygularla başa çıkmalarına yardımcı olmakta kritik bir rol oynayabiliriz.