Devrimci aydın Doğan Avcıoğlu gibi olur!
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 19 Aralık 2011 günlü yazısında Doğan Avcıoğlu’nu şöyle tanımlıyor:
“Bugün Yön dergisinin ilk sayısının 50. yılı. Tam yarım yüzyıl geçmiş. Yön’e yön veren Doğan Avcıoğlu, 1960 sonrası Türkiye’sinin en etkin teorisyenlerinden ve aydınlarındandır. 20 Aralık 1961 günü ilk sayısı çıkan Yön dergisiyle, daha sonra 21 Ekim 1969 tarihinde yayın hayatına atılan Devrim dergisiyle Türkiye’nin siyasal sürecini etkileyen bir karargâh oluşturmuştur ve cereyan yaratmıştır. 1969 yılında Türkiye’nin Düzeni kitabıyla programını ortaya koymuştur.
“İktidar mücadelesine teoriyle, programla ve siyasetler üreterek girmiştir. Başka deyişle sistemin manken politikacılarından değildir; devrimcidir. Birikimlidir. Çok çalışkandır ve namusludur.”
Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Arslan Kılıç ise 20 Aralık 2018 günlü “Namuslu ve gururlu devrimci: Doğan Avcıoğlu” başlıklı yazısında, “Düşünceleri ve savunduğu görüşler bakımından, Türk aydınının Namık Kemal’ler, Jön Türkler, Mustafa Kemal’ler damarından geliyordu” der.
Kılıç, “YÖN dergisini yayımlayan ve YÖN BİLDİRİSİ’ni kaleme alan Doğan Avcıoğlu, en kestirme anlatımla ve sözcüğün gerçek anlamında DEVRİMCİ bir aydındı” demektedir.
BİR DÖNÜM NOKTASI
Bir Türk aydınının Moskova'da Nazım Hikmet'in mezarının başında fotoğrafı ilk kez Yön'ün 20 Kasım 1964 tarihli 86. sayısında yayımlanır. Gazeteci-yazar İlhami Soysal'ın fotoğrafının yanında, "Bir Türk şairinin ölümü" başlıklı yazısı vardır.
Fotoğraf ve yazı bir dönüm noktasıdır. Büyük yankı yaratır, Yön hakkında "komünizm propagandası" gerekçesiyle dava açılır. Devamını İlhan Selçuk getirir. Selçuk, Nazım'ın "Kurtuluş Savaşı Destanı"nın kitap olarak yayımlanmasını önerir. "Destan", Yön yayınlarından çıkar, büyük yankı yaratır.
1938'de hüküm giydikten sonra yasaklanan şiirleri el yazısı ile çoğaltılarak elden ele dolaştırılan, 1930'larda doldurulan plakları gizlice dinlenen Nâzım Hikmet, Yön'ün verdiği bu mücadele sayesinde ancak 1965 yılında Türkiye halkıyla buluşacaktır.
YÖN'ÜN HER ŞEYİ
20 Aralık 1961'de ilk sayısı yayımlanan Yön, Türkiye'nin siyasal tarihine damgasını vuran ve etkin bir rol oynayan bir yayın organı oldu. Yön'ün her şeyi Doğan Avcıoğlu'dur. Mümtaz Soysal ve Cemal Reşit Eyüboğlu ile birlikte derginin kurucularından biri ve aynı zamanda ideologudur.
İlhan Selçuk, Yön'ü şöyle tarif eder:
"Yön, sosyalizmin Atatürkçü Türkiye'nin koşullarına göre nasıl hayata geçirilebileceğini araştırıyordu; bu yönelişe milli demokratik devrim demek belki daha doğru olabilir." (Muzaffer Ayhan Kara, "Yön'ün devrimi, Devrim'in yönü", Cumhuriyet Kitapları, 2. Baskı, 2008)
Aralık 1961'den Haziran 1967'ye kadar yayımını sürdüren Yön, 27 Mayıs Devrimi sonrasında aydınların "Kemalist-Sosyalist ittifakı"nın bir ürünüdür. Yön'ün ilk sayısında yayımlanan ve siyasal tarihimize "Yön Bildirisi" olarak geçen bildirgeyi önce 156 aydın imzalar, daha sonra imza atanlarla bu sayı 1042'ye ulaşır. Bildiri için, 27 Mayıs sonrası ilk milli demokratik devrim programı demek yanlış olmaz.
4 Kasım 1983 günü yaşamını yitiren Doğan Avcıoğlu’nu saygıyla anıyoruz.