Doğu Akdeniz'in teknoloji üssü KKTC
Türkiye’nin NATO’ya giriş süreciyle başlayan savunma sanayimizin duraklama dönemi, ihtiyaçların dayatmasıyla Kıbrıs Barış Harekâtı sürecinde son buldu. Türkiye, o dönem gösterilen kararlılık sayesinde savunma sanayi alanında başarı hikayeleri yazdı. Savunma sanayimizin bir nevi tekrar can bulma nedeni olan KKTC, jeopolitik ve stratejik öneminin yanında iş gücüne dönüşmeyi bekleyen büyük bir potansiyeli de içinde barındırmaktadır. Çin’e bağlı Tayvan örneğinde görüldüğü gibi bir ada parçasının teknoloji üssü haline getirilmesi tüm dünyada stratejik konuma gelmesinin önünü açmaktadır. KKTC, ne yazık ki üreten ve gelişen bir ülke olmaktan çok kumarhane ve turizm dışında gelir kaynaklarına sahip olamayan bir ülke olarak bilinmektedir. KKTC’nin diğer ülkeler tarafından tanınmaması Türk dış politikası açısından ayrı bir başarısızlık hikâyesidir.
KKTC’Yİ TANITMAMIZIN BİR YOLU VAR
Bütünsel bir güvenlik stratejisi üzerinden Asya ile bütünleşen bir KKTC, Asya’nın ve Avrupa’nın teknoloji üssü olabilecek bir konumdadır. Modüler nükleer reaktörler ve yakıt hücreleriyle üretim enerji kaynaklarını karşılamış bir KKTC düşünelim. Türkiye, Asya ve Avrupa kaynaklarıyla buluşmuş, çip, yarı iletken, sensör ve opto-elektronik malzemeleri geliştiren bir ülke elbette tüm dünya tarafından tanınmak istenecektir. KKTC'yi Türkiye ve Türk devletleri, Rusya, Çin, İran, Pakistan, Suriye, İtalya vb. ülkeler tarafından ortaklaşa araştırmaların yapıldığı ve ileri teknolojilerin üretilip tüm dünyaya satıldığı bir ülkeye dönüştürebiliriz.
DOĞU AKDENİZ’İN VE TÜRKİYE’NİN ‘SİLİKON VADİSİ’ KKTC
Ar-Ge ve yatırımcı ilişkileri bakımından örnek gösterilecek nitelikte bölgelerden birisi ABD'deki Silikon Vadisi'nin bulunduğu San Francisco kentidir. Türkiye’nin yavru vatanı KKTC, Rusya'nın Russkiy Adası ve Çin’in Tayvan Adası ile işbirliği yaparak ABD’nin Silikon Vadisi’ne alternatif olabilecek düzeye ulaşacaktır. Tarihsel süreç bu üç adayı, Türkiye, Rusya ve Çin devletlerinin planlaması ve koordinasyonunda işbirliğine doğru sürüklemektedir.
İLERİ TEKNOLOJİ VE FİNANS SARMALI
Tüm bu saydıklarımız Türkiye’nin iç yatırımları için de geçerliliğini korumaktadır; ancak burada yatırımcılar ile savunma sanayi ve ileri teknoloji projeleri arasındaki sorun, yüksek faiz engelidir. Yatırıma ikna edilmiş iş insanları, projeye yatırım yapmak yerine yanlış sürdürülen maliye politikalarımız nedeniyle paralarını yüksek faize yatırmaktadır. Bir yandan üretim diğer yandan yüksek faizin oluşturduğu çelişkili durum Türkiye’yi uçuruma doğru sürüklemektedir. Pinokyoları karşımıza çıkaran Gepetto Usta, elbette yalanlarını Pinokyoların burunlarıyla servis etmektedir.