Döviz yatırımlarında kur farkı gelirlerine vergi tahakkuku
Sosyal medyada kimi zaman görüşümü belirtmek, kimi zamanda öneri olarak bir kısım paylaşımlarım oluyor. Bu paylaşımların bir kısmı kabul görüyor, bir kısmı da kimsenin umrunda olmuyor. Bir konuda 1-2 ay ara ile yaptığım iki paylaşım zannettiğimden fazla tepki aldı. Sanki birileri bir gün bunun farkına varacakmış da, birilerinin uykudan uyanmasını sağlayacakmış gibi bir tepki. Çok hoşuma giden bir deyim var “ŞÜYUU VUKUUNDAN BETER”, dedikodusu, gerçekleşmesinden daha fena olan demek.
Paylaşımım konusu, yazının başlığı. Okulda vergi dersleri alırken. Verginin alınma nedeninin, sağladığın gelirin, devletin sana sağladığı güven ortamı olduğu konusu aklımda kalmış. Sen bu sağlanan ortam dolayısı ile çalışabiliyor ve gelir elde edebiliyorsun. Bu ortamın devamının sağlanması için devlete kazandığının bir kısmını veriyorsun. Buna da vergi deniyor. Kazanmadığında vergi vermiyorsun, ama kazanamadın diye devlet sana önceden kazandığın vergiden iade etmiyor.
Türkiye’de elde edilen en büyük gelirlerden biri, aldığın dolar, avro gibi yabancı paraların kur artışlarından dolayı elde ettiğin gelirlerdir. Şöyle ufak bir hesap yapalım. 2020 yıl başında 1 ABD doları efektif alış kuru 5,9478 TL. 2020 yıl sonunda ise 1 ABD doları efektif alış kuru 7,3405 TL. ABD doları kuru 2020 yılı içinde 7,3405 – 5,9478 = 1,3927 TL atmış. Artış oranı yüzde 23.42. Şöyle düşünelim; birimiz 2020 yıl başında 59 bin 478 TL verip 10 bin dolar satın almışsa. 2020 yıl sonunda 10 bin dolarının karşılığı 73 bin 405 TL olacaktır. Vatandaş oturduğu yerde; 73.405 – 59.478 = 13.927 TL para kazanmış demektir. Bu kazanç bugün vergi konusu yapılmamaktadır.
Bu para kazancı ticari yollardan elde edilse bu kazanç üzerinden ticari vergi mükellefi vergisini ödeyecekti. Ancak gözden kaçan bir şey, bilmediğimiz bir vergi tekniği nedeni ile yıllardan bu yana bu gelirden vergi alınmaz.
Sosyal medyada yaptığım paylaşıma gelen en önemli tepkiler; “Sen paranın yastık altına kaçmasınımı istiyorsun?”, “Bir daha yurt dışından döviz gelmez”, “Sen aklınımı kaçırdın” gibi tepkiler.
Ben bu yazıyı, bu konunun artık kamuoyunda tartışılması için yazıyorum. Devlet bu kazancı vergilendirmeyerek, her yıl milyarlarca lira gelir kaybına uğramaktadır.
Gayrimenkul rant vergisi ayrı bir konu. Bu tür vergi kayıplarını deşmekte fayda var. İleride gerekecek. Aklımızın bir köşesinde bulunsun.
Aydınlık’ın notu: Sitemizde saat 12.00'de erişime açılan yazarlarımızın yazılarını, erken saatte okumak için dijital gazetemiz e-Aydınlık'a abone olabilirsiniz.