Dünya Arı Günü 2024 - 2
DÜNYA ARI GÜNÜ KUTLAMASI
Ülkemizde nedense gündeme gelmemiş ama FAO bu yıl için bir ana tema belirlemiş: ‘Arıcılıkta Gençliğin Rolü’. Gençler arıcılık konusunda eğitilmeli, insiyatiflerde yer almalı, gelecekte çevrenin muhafızları olmalıdır.
14. Dünya Arı Günü kutlaması ülkemizde TAB tarafından Balıkesir’de Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Üniversitesi desteğiyle kutlanacak. Kutlama töreni Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde saat 10.00’da başladı.
Şahin yaptığı basın açıklamasında arıcılık potansiyeli çerçevesinde, TAB olarak şunları yaptıklarını belirtiyor:
“- Türkiye’de yerli ırk ve ekotiplerimizin orijinal alanlarında korunup 7 bölgede ıslahının sürdürülebilirliği konusunda çalışmalara devam etmekteyiz.
- “Türkiye’nin Balları” projesi adı altında altı balımızın (çam, kestane, narenciye, geven, pamuk, ayçiçeği) kimliklendirme çalışmaları sonuçlandırılmış, bir balımızın da standardı çıkartılmıştır. Meşe ve lavanta ballarımızın da projesi devam etmektedir.
- Gerek ballarımızın gerekse diğer arı ürünlerinin uluslararası standartlar çalışmaları (ISO) 34 ülkenin de katılımı ile devam etmektedir. Dünyada pazarında görünür olmak adına; uluslararası standart çalışmalarının içerisinde yer almaktayız.
- Milli Eğitim Bakanlığına iletmiş olduğumuz taleplerimiz sonucunda; arıcılık eğitiminin 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu doğrultusunda Mesleki Eğitim Merkezi (MEM) programları kapsamına alınarak Arıcılık meslek dalı çıraklık eğitimi uygulamaları kapsamına alınmıştır. 25.10.2020 tarih itibariyle arıcılık resmi meslek statüsüne kavuşturulmuştur.
- Dünyanın en prestijli kongresi olarak kabul edilen Apimondia kongresi ülkemizin şanına yakışır şekilde TAB olarak organize edilmiştir. Ayrıca; Uluslararası Arıcılık ve Çam Balı Kongresinin de bu yıl 8.’si düzenlenecektir. Ülkemize uluslararası prestijde bir arıcılık kongresi kazandırılmıştır.
- Ülkemizde düzenlenen Apiterapi Kongrelerine de TAB olarak destek verilmektedir.
- 2008 yılında tüm kovanlar AKS ile kayıt altına alınmıştır. Dünyada ilk defa ülkemizde Bakanlık-STK işbirliği ile kovanların kayıt altına alınması sağlanmıştır.
- Sektörün önemli sorunlarından biri olan tağşiş ile ilgili TAGEM-TAB ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile Balda Tağşiş projesi hazırlanmıştır. Proje ile tespit edilemeyen tağşiş yöntemlerine karşın 3 yeni metot geliştirilerek Bakanlığımıza sunulmuştur.”
Şahin basın açıklamasında şunları da vurgulamış:
‘Kovan başı üretimimizi arttırmak için şunları yapmalıyız:
Arılarımızın korunup, ıslah edilmesi ve ıslah merkezlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması / 100 bin ha. basralı çam orman alanlarının 200 bin ha.’a çıkarılması / Geven balı üretim alanlarımızın genişletilmesi, geven bitkisinin koruma altına alınması / Kestane gal arısı için biyolojik mücadelenin arttırılması / Ayçiçeği ve pamuk arazilerinde arı konaklama zamanlarında pestisit kullanılmaması / Ülkemizde üretilen her çeşit bal gözetilerek; yeni bal havzaları oluşturulması / Üretim alanlarının planlı bir şekilde arttırılması / Arı yerleşiminde meraların uygun kapasite ile kullanılmasının sağlanması.’
Şahin’e göre, “ Flora ve genetik zenginliğimizin avantajını kullanarak tüm dünyada yaşanan küresel iklim değişikliğine karşı ülkesel arıcılık politikası oluşturulmalı; bitkisel tozlaşmada (polinasyon) arının yarattığı katma değer çerçevesinde farklı destekleme modelleri ile arıcılık sektör olarak desteklenmelidir.’
SONSÖZ
Arılar olmadan yaşam olmaz; sağlıklı ekosistem olmadan da arılar olmaz!
Not: Arıcılara arıcılık ekonomisi konusunda kaynak önerilerinde bulunalım: Dr. Murat Emir, Arıcılık Ekonomisi, 2017; Turan Sarıyer, Bölgesel Kalkınmada Arıcılık Sektörü, Ekin Yayıncılık, 2023.