Dünya Kulüpler Şampiyonası
VakıfBank Kadın Voleybol Takımı, FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonu oldu. Bir Türk takımının bu başarısı ile gurur duyduk. Ancak, bu başarılara gençlik spor kulüplerimiz yerine müessese kulüpleriyle ulaşmak başarının coşkusunu yarım bırakıyor.
Bir kamu bankasının spora desteği çok değerlidir. Bu destek spor kulübü kurarak mı olmalı yoksa gençlik spor kulüplerine genç yetenekler yetiştirmek için destek vererek mi olmalı? VakıfBank’ın kadrosunda 4 yabancı oyuncu var, her birinin yaklaşık maliyeti 1,5 milyon dolar. Sultanlar Ligi’nde Ulaştırma Bakanlığı’na ait 3 kulüp var, bir kamu bankası var ve 4 belediye var. Efeler Ligi’nde ise 2 kamu bankası, 4 belediye ve bir de Spor Toto teşkilatı var. Bu kamu ve belediye kuruluşlarının profesyonel liglerde bulunması nedeniyle gençlik kulüplerimiz için hem kaliteli yerli oyuncu maliyetleri artıyor hem liglerimizde daha fazla gençlik kulübünün bulunmasını engelliyoruz.
Kamu ve belediye kulüplerinin genç sporcuların forma giymesini sağlamak amacıyla alt liglerde faaliyet göstermesini anlıyorum. Ama gençlik kulüplerinin bulunduğu illerde bu kulüplerin altyapı faaliyetlerinde bulunması kulüplerimizin spor okulu maliyetlerini de azaltmaktadır.
BANKALARDAN BEKLENTİMİZ SPORDA BAŞARI MI?
Çiftçisi, esnafı, sanayicisi; bankalardan voleybolda şampiyon olmasını mı bekliyor? Ülkemizde en üst voleybol liglerinde oynayan kamu bankalarının voleybola ayırdığı bütçe nedir? Türkiye’de sporcu yetiştirmek için tesis yapma görevi olan Spor Toto’nun spora ayırdığı bütçe ne kadar? Spor Toto’nun bir maçı tahmin oyunlarında olması ahlaken kabul edilebilir mi?
Turnuvada Milli Takımımızın pasör çaprazı Meryem Boz’u VakıfBank’ta neredeyse sadece servis atarken izledik. Milli Takıma alınmayan pasör çaprazımız Neriman Özsoy ise Minas takımında neredeyse oyun boyunca çıkmıyordu. Milli Takımın antrenörü kulübünde oynatmadığı oyuncuyu Milli Takıma alırken, Güney Amerika Şampiyonu takımın en fazla süre bulan oyuncusu Milli Takıma alınmıyor. Bu tartışmadan sıkılanlar var; Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda bir voleybolsever olarak Neriman’ın yıllardır Milli Takım’da oynamasını engelleyenlerin gerçekten sıkılması gerektiğini gördük.
FIBA, FIVB’Yİ ÖRNEK ALMALI
FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası’nı izlerken bu turnuvanın basketboldaki eşdeğeri FIBA Intercontinental Cup geldi aklıma. FIBA, 2022 Şubat ayında Kahire’de düzenlenmesi planlanan bu kupaya katılacak takımları açıkladı. Afrika Şampiyonu Mısır temsilcisi Zamalek, Güney Amerika Şampiyonu Brezilya temsilcisi Flamengo, NBA G League Şampiyonu Lakeland Magic ve FIBA Şampiyonlar Ligi Şampiyonu İspanya temsilcisi San Pablo Burgos. Geçen sene Pınar Karşıyaka, Şampiyonlar Ligi finalini kaybederek sadece tek kupa kaçırmadı. FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası’na bu sene 6 kulüp katıldı, önceki turnuvaya 8 kulüp katılmıştı. Fazla kulübün katılması ve şampiyonanın hafta boyunca sürmesi, şampiyonanın tüm dünyada izlenilirliğini de arttırdı. FIBA’nın da FIVB’yi örnek alması ve Intercontinental Cup’ı 4 takımdan 6 takıma çıkarması turnuvanın izlenilirliğini ve değerini artıracaktır. Şampiyonlar Ligi finalisti Pınar Karşıyaka ve Asya Kupası şampiyonu Japonya temsilcisi Alvark Tokyo’nun katılımıyla Intercontinental Cup’ın izleyicisi iki kat artar.
ÇİFTE STANDART
Şampiyonlar Ligi’nde aynı gruptaki son maçlar aynı anda başlatılıyor. Gruplarda adil sıralamaların olması için bu çok önemli ve yerinde bir uygulama. Pınar Karşıyaka’nın grubunda sıralama son maçlara kaldı. Manresa’daki koronalı oyuncuların çokluğu nedeniyle Manresa-Jerusalem maçı ertelenirken Karşıyaka’nın Polonya deplasmanı ertelenmedi. Manresa maçlarında Ufuk Sarıca’nın takımının başında olmasını engelleyen FIBA; grubun son maçında da adaletsiz tavrını devam ettirdi. Anlaşılan geçen sezon bir Türk takımının final oynamasını hala kabullenememişler.
Tüm spor kulüplerimizin Avrupa’daki tüm başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bankalarımızdan beklentimiz ise üretime destek vermesi…