Dünya yeni düzene hazırlanıyor
Geçen hafta yazımda Atlantik sisteminin merkezinden gelen “Batıyoruz!” seslerini yazmıştım. Bu hafta Atlantik sistemi ve karşısında her gün başka bir yeni haber ile şekillenen Asya sistemindeki gelişmeleri yazacağım.
Öncelikle geçen hafta şehit olan İran Cumhurbaşkanı, komşumuzun değerli lideri İbrahim Reisi ve arkadaşlarının şehit oluşlarını derin üzüntülerimle anmak istiyorum.
2 bin 500 yıllık imparatorluk geleneği bulunan İran halkı, emperyalizm ve siyonizm karşısında ayaklanışlarına devam edecektir.
Sosyal medyada geçen hafta bir ileti dolaştı. İletide bir harita vardı. Haritanın açıklamasında İran ile Hindistan’ın Chabahar kenti limanı için sözleşme imzaladıklarını söylüyordu. Chabahar, İran’ın Hint Okyanusu kıyısında bir liman kenti.
ABD, Hindistan’ı bu sözleşmeyi imzaladığı için tehdit etmiş. Tehdit, Hindistan’ın İran ve Rusya’ya yönelik yaptırımları deldiği için. İletide ayrıca, sadece “Hindistan değil ki; Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan da bu limana yatırım yapıyor. Biden tüm dünyaya yaptırım uygulamak istiyor.” ifadesi yer alıyor.
ABD’nin bu tehdidi boşa değil. Olayın arkasına baktığınızda şunu görüyorsunuz;
ABD’nin, NATO üyeliğine Finlandiya ve İsveç’i alırken yapmak istediği; Rusya’nın Hindistan’dan yaptığı ticareti Hint Okyanusu, Süveyş Kanalı, Akdeniz, Atlas Okyanusu ve Baltık Denizi üzerinden St. Petersburg deniz yolunu tıkamaktı. Hatıramızdadır, en son İsveç’in üyeliği için Türkiye ve Macaristan ABD yöntemleri ile ikna edilmişti.
RUSYA’NIN SAVAŞA HAZIRLIĞI
Rusya bu yolun eninde sonunda tıkanacağını varsayarak özellikle Hindistan ile olan ticaretinin devamlılığını sağlamak amacı ile Kafkaslardan Azerbaycan-Hazar Denizi ve İran üzerinden kuzey güney yönlü bir yeni hat düzenlemeyi gündemine almıştı. Halil Özsaraç Albay’ın bir asker stratejist gözüyle bu haritayı gördüğünde yorumu; Rusya savaşa hazırlanıyor oldu.
Haklıydı da. Kara yolu, deniz yoluna göre 7 kez maliyetli, demiryolu ise 3,5-4 misli pahalı idi. Eğer bu maliyetlere katlanmayı göze alıyorsanız bunun ciddi bir nedeni olmalıydı.
Halil Özsaraç Çin Halk Cumhuriyeti’nin “Kuşak Yol” projesinin de Çin’in savaşa hazırlık yolu olduğunu söylemesi her iki hat için çok anlam yüklü bir açıklama oluşturuyordu.
Geçen hafta başka bir haber; Hollanda yarı iletken üretiminde kullanılan makine üreticisi ile Tayvan yarı iletken üreticisi firmanın Çin’in Tayvan’ı işgali durumunda yarı iletken makinelerinin kullanımının uzaktan kumanda ile durdurulabileceğini açıklamasıydı.
BROOKS’UN ‘X’LERİ
Her iki taraf da birbirlerine karşı satranç tahtası üzerinde hamle yapıyordu. 30 yıldan bu yana çözülmeyen Karabağ sorununun 45 günlük bir savaş sonrası çözülmesi ve Azerbaycan ile İran’ın aralarında uzlaşılmaz sanılan sorunun çözüm yoluna girmesi, bunlarla birlikte anlam ifade ediyordu.
Londra ve New York bankerlerinin sözcülerinden Robin Brooks’un attığı “x”’ler ise Atlantik açısından sorunun çok derin olduğunu anlatıyordu. Bir iletide Çin’in Rusya’ya ihracatının artmasının, Çin’in tarafını seçtiği anlamına geldiğini; Suudi Arabistan’ın Çin’den ithalatının artmasının da Suud’ların yeni bir ittifaka doğru yöneldiğinin bir göstergesi olduğunu anlatıyordu. Neredeyse tüm Avrupa ülkelerinin Rusya’ya yaptırım uygulama kararı sonrasında, küçük bir ülke olan Kırgızistan kullanılarak milyarlarca dolarlık ihracatı Rusya’ya gerçekleştirmesinin Atlantik ittifakının kendi içinde büyük çatlak olduğunun göstergesi olduğunu anlatıyordu.
Dünya yeniden şekilleniyor. Biz yeniden şekillenen bu dünyada yerimizi alacağız. Bu yer alma biraz gecikmeli olabilir. Ama imkânsız sanılan ilişkilerin kuruluyor olması, bu yönelimin bir yerden sonra akarak gerçekleşeceğini bize söylemektedir.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.