Dünya’da neler oluyor neler?
2015 yılı yaklaşırken dünyada son günlerde gerçekleşen olaylar ülkemizi yakından ilgilendiriyor. Bu olayların küresel ekonomiye ve ülke ekonomilerine etkisi büyük olacak.
AMERİKA’DA YENİ DÖNEM
Amerika’da yapılan Kongre ara seçimlerinde Cumhuriyetçiler Senato’da da çoğunluğu sağlayacak sandalye sayısına ulaştı. Bu şekilde Kongre’nin iki kanadı da muhalefet partisinin kontrolüne geçti. Obama’ya kamuoyu desteği son aylarda yüzde 40’lara kadar gerilediği belirtiliyordu. Obama’nın iki yıl önce ikinci kez kazandığı seçimlerde kendisine destek veren eyaletlerin önemli bir kısmı Cumhuriyetçilere kayması Obama için önümüzdeki iki yılın zor geçeceğini gösteriyor. Bu da Amerikan dış politikasını ve küresel gelişmeleri etkileyecek.
DRAGHİ ELEŞTİRİLİYOR
Avrupa Merkez Bankası’na yakın kaynakların verdikleri bilgilere göre, üye ülkelerin ulusal merkez bankacıların ECB Başkanı Mario Draghi’nin gizemli yönetim tarzını ve değişken iletişimini eleştirecekler ve kendisini daha eşit sorumluluklar içinde hareket etmesi konusunda uyaracaklar. Bu şu anlama geliyor AB parasal politikalarda uyum sorunu var. Ülke merkez bankaları “Ortaya hedef koyması, bizim kaçınmaya çalıştığımız bir beklenti ortayı yarattı. Şu anda yaptığımız her şey bilançonun 1 trilyon avro artırılması hedefi ile değerlendiriliyor”diyerek zor durumda kaldıklarını beyan ediyorlar.
İNGİLTERE AB’DEN AYRILACAK MI?
İngiltere, AB’den ayrılma seçeneği ile karşı karşıya. Angela Merkel’in serbest dolaşım hakkını pazarlık konusu etmeyeceğini gerekirse İngiltere’nin AB’den ayrılmasına “hayır” demeyeceği yönündeki sözleri Avrupa’da büyük yankı uyandırdı. Şimdi gözler İngiltere’nin üzerine çevrilmiş durumda. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma tartışmaları, göç konusuyla birlikte ele alınır oldu. İngiliz gazeteleri, Londra’nın AB sınırları içinde serbest dolaşıma karşı sergilediği tutumun AB ülkelerinde rahatsızlığa yol açtığını yazıyor.
UKRAYNA KAYNIYOR
Rusya, Ukrayna’nın doğusunda provokatif eylemlerini sürdürüyor. Bu da başta ABD ve NATO’yu tedirgin etmiş durumda. Rusya’nın Ukrayna’dan vazgeçmesinin mümkün olmadığı gözleniyor. Bu da kaynamanın devam ettiğini gösteriyor.
KATALANLAR BAŞARAMADI
İspanya Anayasa Mahkemesi Katalonya bölgesel yönetiminin 9 Kasım’da düzenlemeyi planladığı seçimlerin anayasaya aykırı olduğunu açıkladı. Başbakan Mariano Rajoy’un başvurusunu değerlendiren mahkeme, seçimlerin geçerli olmayacağını ifade etti. Katalonya yönetimi, bağımsızlık referandumuna zemin hazırlamak için bölgesel bir seçime gidecekti.
PARA BASMAYA SON!
Amerika 2008 krizinden sonra para basarak dünyaya saldığı milyarlarca dolarları artık ülkesine geri getirmeye çalışıyor. Çin, AB dolarla mücadele içinde. Dünyada son 10 yıllık dönem gibi bol para dönemi kapanıyor. Bu durum bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde üretim ekonomisine dönmek, tasarruf yapmak, tüketin çılgınlığını yok etmek gibi ciddi tedbirlerin alınmasına neden olacak.
ZOR GÜNLER VE SEÇENEK
Oluk oluk akan dolarların yarattığı mutluluk sona eriyor. Bizi bu anlamda zor günler bekliyor!
Dünyada çok önemli olaylar olurken Türkiye son virajı dönecek bir seçim yapacak ve bu seçimlere çok az kaldı. Bu nedenle geçici refah yaratan ve göz boyayanlardan ülkeyi kurtarmak için üretim ve kalkınmaya önem veren ülke ekonomisini yapısal olarak değiştirecek partilerin seçimi kazanması ve iktidar olması gerekiyor. Bu durumda da İşçi Partisi öne çıkıyor. Bu partinin mutlaka Meclis’e girerek iktidar ortaklığına yürümesi ülkemiz ve yönünü değiştirmiş partiler için çok iyi olacak...