Eğitimli kadın ekonomiye çağ atlatır
Çalışma ilk okunduğunda istihdam alanlarının az gelişmiş ülkelerde zaten dar olduğu ve kız çocuklarının eğitim görseler dahi işsiz kalabileceğini düşündürtebilir. Ancak bu konuda unutulmaması gereken iki husus var;
1- İş gücü içinde gelecekte yer bulabilecek kadınların, eğitim almaları sonucunda üretimlerinin kalite seviyesi artacaktır. Bu ise ekonomiye büyük katkı sağlayacaktır.
2- İstihdam edilmemiş kadınların, çocuk yaşta iken eğitim seviyeleri yükseldikçe, oluşan işgücü arzı aslında üretimlerindeki kalite artışı nedeni ile kendi taleplerini, yani çalışmaları için yeni iş sahalarının otomatik şekilde açılması sonucunu doğuracaktır. Ekonomide vasıflı işgücüne iş bulmak daha kolaydır.
Şimdi yapılan araştırmaya bakalım:
Ekonomik durumu parlak olmayan bir aileden gelen 10 yaşında bir kıza gelişkin standartlarda bir eğitim sunduğunuz takdirde sonuç ne olur dersiniz? Cevap: 15 yıl içerisinde 61.000 dolar potansiyel gelir.
TÜRKİYE, İRAN, MEKSİKA
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu yıllık 'Dünya Nüfusu Raporu'nda, dünyanın neredeyse yarı nüfusunu oluşturan 6-11 yaş arası kız çocukları segmenti hakkında ihmal edilen önemli bir gerçeği ortaya koydu. Raporda, gelişmekte olan ülkelerdeki genç kızların ekonomik potansiyeli, 'emeğin eksik kullanımı' konsepti çerçevesinde değerlendirildi.
Bu alanda yapılan değerlendirmelerde, başta Türkiye, İran ve Meksika'nın bu sorundan yoğun ölçüde etkilendiği saptandı.
Yapılan araştırmalarda, gelişmekte olan ülkelerdeki genç kızların en azından orta öğrenimi tamamlamaları halinde, eğitimlerine yönelik yapılan yatırımların gelecekte 21 milyar dolar değerinde temettü üretebileceği saptandı.
Aşağıdaki tabloda, kız çocuklarının eğitimine yapılan yatırımlar sonrası elde edilecek geri dönüşler görülmektedir.
EĞİTİMLİ KADIN ARTI DEĞER KATAR
Tahminlere göre, gelişmekte olan ülkelerdeki 6-11 yaş arası 16 milyon kız çocuğu hiç bir zaman eğitimlerine başlayamayacak. Bu rakam aynı ülkelerde, aynı ekonomik statüyü paylaşan erkek çocuklarının yaklaşık iki katı.
Bu durumda en çok kazanç kız çocuklarının eğitimden erken çekildiği, çalışmaya ve evlenmeye zorlandığı ülkelerde ortaya çıkıyor.
Sonuç olarak, erken yaşta eğitimden çekilip çalışmaya zorlanan kız çocuklarının ruhsal ve bedensel sağlık durumları daha kötü olurken, ücretli işler bulmak konusunda daha çok zorluk çekiyorlar.