Ekonomi beyin kanaması geçiriyor!
İki kez kalp krizi geçiren ekonomimiz aynı zamanda yüksek tansiyon hastası da olduğundan beyin kanaması geçiriyor. Kalp hastası birinin beyin kanaması geçirmesi aynı zamanda felç olması demektir.
DOLAR REKORLAR KIRIYORDoların her yükselişi bir rekor olarak kabul ediliyor. Hükümet kuruldu kurulacak derken tansiyon bir indi bir çıktı ve aşağıdaki tabloyu yarattı.1,5 ayda yüzde 6,3 artış söz konusu. TL yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 17 değer kaybederek gelişmekte olan ülke para birimleri bakımından Brezilya ile birlikte en kötü performansı gösteren para birimi oldu.
Kritik tarihlerDolar/TL
05. Haz2,661108. Haz2,808525. Haz2,65414.Tem2,630724.Tem2,69805. Ağu2,790113. Ağu2,829
DOLAR ARTIK UCUZLAMAZTüm anketler, Uzman görüşleri doların 2,80’in altına inmeyeceği ve bu kritik eşiği aştığını düşünüyor. Merkez Bankası Ağustos beklenti anketinde göre dolar kuru yılsonunda 2,8321 TL olarak tahmin edilmiş.2,90-3,15 TL düzeylerindeki bir dolar kuru yılsonu için sürpriz olmaz, görüşünde olanlar var.
DOLAR ARTIŞI YENİ BİR VERGİDolardaki artış reel sektör için yeni konulmuş bir vergi oldu. Yüzde 17 artışın yüzde 20’si yani yüzde 3,4 oranında bir brüt “dolar vergisi” yaratılmış oldu.Bunu bir örnekle açıklayalım.30.06.2014 cirosu 5 milyon TL olan bir şirketin net kur geliri 300 bin lira ve vergi öncesi kârı 500 bin lira,ödediği vergi ise 100 bin lira. Bu yılın ilk altı ayında cirosu 5 milyon TL,kur geliri 1 milyon TL,vergi öncesi karı 1,2 milyon TL. Ödediği vergi 240 bin.Ciro aynı,faaliyetten doğan kar aynı.Ama kur geliri 700 bin lira daha fazla arttığı için şirket 140 bin lira daha fazla vergi ödemiş olacak.Yani vergi yükü ticari bir kazanç olmadığı halde artmış oldu.Tabi bu,büyük firmalar için yıkıcı olabiliyor. Çünkü ek vergi kredi alınarak ödeniyorsa,bir de kredi maliyeti ve kredi riski doğuyor.
DOLARLA BORÇLANANLAR YANDI!Dolar kredisi olanlar, ithalatını dolarla yapanlar borçlarını daha fazla TL ile ödemek zorunda kaldılar ve kalacaklar. Bu da karlarının azalması ve borçlarının artması demek. Öte yandan ödememeleri için dolar bozduranlar akşamdan sabaha, sabahtan öğleye büyük zarara giriyorlar. Nakit akışlar oldukça bozuldu.
DOLARIN UCUZLAMASINI İSTEMEYENLER VAR!Dış borç ve cari açık bakımından en kırılgan ülkeler arasında olan ülkemize sıcak para artık eskisi gibi gelmiyor.2015 ilk altı ayında çıkan para 4 milyar dolar. Doğrudan sermaye yatırımları girişi yavaş.Fed faiz artırımından sonra yabancı çıkışı hızlanacak. Bu nedenle doları bırakalım ucuzlasın cari açığımız ve dış borçlarımız azalsın. Cari açığımızın 40 milyar dolar olduğunu varsayılm.Bu durumda 5 Haziran’da ki dolar kuruna göre 106 milyar TL olan cari açık dolar bazında 37,5 milyar dolara düştü. Yani 2,5 milyar azaldı. Dolayısıyla para bulamayan ekonomi yönetimi TL’yi değersizleştirerek borçları azaltmak istiyor ki, bu çok tehlikeli bir kumar.Yıl sonuna kadar cari açık dahil 220 milyar dolar dış borcumuz var. Kısa vadeli borcun yüzde 85’i özel sektöre ait. Büyüme yok. Çin ve Fed bizim ekonomimizi daha da etkileyecek. Terör azgın. Çatışmanın daha da artacağından kaygı duyuluyor. Erken seçim ve iktidar belirsizliği beyin kanamalarını devamlı tetikliyor. Hem kalp hastası hem de beyin kanaması geçiren bir ekonomi. Allah sonumuzu hayır etsin...