Ekonomideki son gelişmeler moral bozucu
Ekonomide son birkaç gündür açıklanan veriler ve alınan kararlar bardağın boş tarafının oldukça fazla olduğunu gösteriyor.
FAİZ KARARI
Merkez Bankası (MB) 14 Aralık’ta yüksek enflasyon ve kurlardaki yükselişe rağmen şaka yapar gibi “geç likidite penceresi faizini” 50 baz puan artırdı.
Son iki haftadır dövize yatırım yapmak isteyenler MB’nin faizleri artıracağı beklentisi ile dolar ve avrolarını satmaya başladılar. Faiz artırımının ciddi olması sonrasında özellikle dolarda ciddi bir düşüşün olacağı beklentisi piyasalara hakimdi.
MB yine şaka yaptı. Ben enflasyonun zaten düşeceğine inanıyorum, Cumhurbaşkanımız da yüksek faizden nefret ediyor sembolik bir artırım yapmak yeter,dedi ve beklentileri tersine çevirdi.
Artık döviz kurlarında beklentiler MB’nin alacağı kararlara göre şekillenmeyecek. Nasıl olsa MB gerekli önlemleri gerektiği ölçüde almayacak beklentisi ile dolarda düşüş artık zor.
FED FAİZ ARTIRDI
FED, son toplantısında politika faizini yüzde 1.25 - 1.50 aralığına yükseltme kararı aldı. FED ayrıca 2018 ve 2019 yıllarına yönelik 25 baz puanlık üçer faiz artışı beklentisini korudu.
Dünyada FED’in faiz artışlarıyla güçlenmesi muhtemel olan doların, petrol fiyatlarındaki rallinin önüne geçebileceği önünde ciddi kaygı oluşmuş durumda. Bu da piyasaları oldukça olumsuz etkileyecek.
BÜTÇE AÇIĞI!
11 aylık Türkiye bütçesi 26.5 milyar TL açık verdi. Bütçe giderleri 546 milyar liraya yükseldi. Bunun 55 milyar lirası faiz. Faiz giderlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.2 oranında bir artış var.
Bütçe açık veriyor, faiz ödemeleri artıyor.
İŞSİZLİK AZALMIYOR!
TÜİK Eylül dönemi işsizlik ve istihdam verilerini açıkladı:
İşsizlik oranı eylül ayında ağustos ayına göre değişmeyerek yüzde 10.6 oldu.Genç nüfusta (15-24 yaş) bu oran yüzde 20. Yani her 5 gençten biri işsiz. Üniversite mezunlarında işsizlik oranı yüzde 14.
İŞKUR’a Kasım ayında başvuran işsiz sayısı 301 bin 346. On aylık dönemde İŞKUR’a başvurarak kayıt yaptıran sayısı ise 4.2 milyon kişi. Kadınlarda işsizlik oranı yüzde 15. İstihdam hacmi de yaklaşık 29 milyon kişi.
İşsizlik ve istihdam verilerine baktığımızda 2017 çeyrek büyüme oranlarına şaşırıp kalıyorsunuz. 6 milyona yakın işsizi olan bir ülkede büyümeden (varsa bir büyüme) kimlerin pay aldığı da ortaya çıkıyor.
ASGARİ ÜCRETTE BEKLENTİ
TÜRK-İŞ halen net 1404 lira olarak uygulanan asgari ücretin net 1.893,90 TL olmasını talep ediyor. Ayrıca işveren verilen 100 TL desteğin de devamı istiyor.
Ancak bütçeye getireceği yük hesabını yapan yetkililerin açıklamasından asgari ücrette beklentilerin altında bir belirleme yapılacağı anlaşılıyor. Yani dağ fare doğuracak,ekonomideki havalı büyümeden işçiler yine pay alamayacaklar.
KAPANAN ŞİRKETLER
TOBB tarafından açıklanan şirket istatistiklerine göre 2017 11 ayında kapanan şirket sayısı yüzde 24 artarak 11 bin 500 oldu. Açılan şirket sayısı yüzde 14 aratarak 67 bin olarak gerçekleşti. 11 ayda kurulan şirketler içinde 6.014’ü yabancı şirketler.
VURGULANAN KIRILGANLIKLARIMIZ
FITCH ekonomimiz konusunda şu noktalara vurgu yapıyor:
* Fitch, dış finansmanın Türkiye’nin profilindeki kilit zayıflık olduğu değerlendirmesinde bulundu.
* Fitch, ayrıca küresel finansal koşullar sıkılaştığı zaman, ülkede cari açığın genişlemesiyle birlikte Türkiye’nin baskı altında kalabileceğini belirtti.
* Fitch, Türkiye ekonomisinin 2018’de yüzde 3.9 oranında büyüyeceğini bekliyor.
Geçen haftaya şöyle bir baktığımızda yaşanan olaylar, siyasi gelişmeler, açıklanan ekonomik veriler,dünyayı saran bitcoin hastalığı ve yaşadığımız ortam dünyada ve ülkemizde yaşanacak olağanüstü olayların arifesinde olduğumuzun habercisi gibi.