Ekonomilerde neler oluyor?
Dünyada ve Türkiye’de son gelişmeleri şöyle özetleyebiliriz.
FED FAİZİ ARTIRACAKGenel beklenti FED’in Eylül ayında faizi artıracağı noktasında.Tahvil kralı Bill Gross’a FED’in ilk 6 ay için geçerli olacak şekilde faizi artıracağını öngördü.FED toplantısı öncesi yayınlanan FED’in iş dünyasının nabzını tuttuğu Bej Kitap’ta şu tespitler var: “Ekonomik aktivite 11 bölgede gelişme göstermeye devam ediyor. İmalat sanayi sektöründeki bazı firmalar, Çin’de yaşanan gelişmelerden ılımlı ölçüde olumsuz etkilendi. Sıkılaşan istihdam piyasası,maaşları New York, Cleveland, St. Lois ve San Francisco bölgelerinde yukarıya itti. Doların güçlenmesinin imalat sektörünü zayıflatan bir etkisi var.”
BREZİLYA’DA FAİZBrezilya Merkez Bankası politika faizini yüzde 14.25’de bıraktı. Bu 9 yılın zirvesi demek. En yüksek faiz artırımlarını yapan banka faizlerde değişime gitmedi. Brezilya ekonomisi durgunluktan çıkmış değil ve yüksek enflasyon ile boğuşurken mali kriz kaygısı giderek artıyor.
ÇİN EKONOMİSİNDE BEKLENTİLERÇin’de önümüzdeki günlerde açıklanacak ekonomik verilerin Çin ekonomisinde daha fazla bir zayıflama olduğunu göstereceği ve bu nedenle Çin’in yeni parasal önlemler almak zorunda kalacağı konusunda beklentiler var. Sanayi üretiminde düşüş bekleniyor. İhracat ve ithalat azalmaya devam ediyor. Üçüncü çeyrek büyümenin yüzde 7’nin altında olacağı tahmin ediliyor. Devalüasyona rağmen Çin borsasında yüzde 40’a varan düşüş kaygılı bekleyişleri artırmış durumda. Dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki gelişmeleri bütün ülkeler dikkatle izliyor.
IMF’NİN ÇİN’E İLGİSİIMF Başkanı Lagarde,Çin’in ekonomik dönüşümünün düzenli biçimde ilerlemesi için ülke ile temas halinde olduklarını açıkladı.Küresel piyasalarda yaşanan oynaklığın,bir ülke ekonomisindeki riskin diğerlerine ne kadar çabuk yayılabildiğini gösterdiğini vurguladı. Lagarde, küresel ekonomik riskleri şöyle sıraladı: 1-Çin’in yeniden dengelemeye gitmesi 2-Japonya’da yavaşlama 3-Düşen emtia fiyatları 4-FED faiz artırımı. IMF’nin Çin’den beklentisi şu: 1-Daha piyasa bazlı bir ekonomi 2-Daha uluslararası bir kur rejimi uygulaması
MOODY’S ŞAŞIRTTI!Moody’s Baa3 notunun ülkenin nispeten dirençli mali yapısı ve ılımlı kamu borcu seviyesi gibi sebeplerden kredi ve görünümde değişikliğe gitmedi. Bir anlamda ekonomiyi övdü. Bu tabi manidar bir durum. Üstelik piyasalar bu değerlendirmeyi inandırıcı bulmadılar ve olumlu bir tepki vermedi. Moody’s kaygılarını da ifade etmekten geri durmadı. Döviz ihtiyacımızın artacağı kaygısını ortaya koyarken artan dış borç ve dolar karşısında sert bir şekilde zayıflayan para birimiyle Türkiye daha sıkı dış finansmana karşı hassas olduğunu vurguladı. Eğer FED faiz artırırsa Türkiye’de bankaların ve şirketlerin finansman maliyetlerinde artış olacağını öngördü. Moody’s’in not vermede pas geçmesi seçimlere odaklı değerlendirme olarak algılanıyor. Bu yılın son değerlendirme toplantısı 4 Aralık’ta.
RUSYA’YA YAPTIRIMA DEVAMAB, Rusya’ya ve Ukraynalı ayrılıkçılara uyguladığı ilave yaptırımları (vize dahil) uzatma kararı aldı. 37 şirkete yaptırım uygulanıyor. 150 kişiye de vize yasağı var. Yaptırımların nedeni Rusya’nın Ukrayna’daki Minsk ateşkes anlaşmasına uymasını sağlamak.
ENFLASYONUMUZ ARTTI Ağustos enflasyon rakamlar açıklandı. TÜFE yüzde 0,4 arttı. Yıllık Tüfe yüzde 7.14 oldu. ÜFE Ağustos’ta yüzde 0.98, yıllık yüzde 6.21. Yıllık artışta lokantalar ve oteller yüzde 14.26 ile birinci sırada. Demek ki milletimizin yeme ve eğlenme talebi düşmemiş. Ağustos’ta en fazla fiyatı artan salatalık oldu. Yüzde 29.73 ile salatalık, bu artışla bize bir mesaj veriyor.
OTOMOTİV’DE DURUMAğustos’ta da satışlar hız kesmedi. Otomobil satışlaro geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36.83 artarak 61.753 olurken hafif ticari araçlardaki artış yüzde 38.2 oldu. Ağustos satışı 20.824 adet.20 milyonun üzerinde aracı olan ülkemizde her taraftan petrol fışkırdığı için taşıt satışları da buna paralel artıyor. Harca harcayabildiğin kadar sevgili milletim!