Ekonominin tansiyonu yükseldi!
Ekonomimizin tansiyonu bir düşüyor bir artıyor. Küresel gelişmeler her gün farklı biçimde bizi etkiliyor. Ama olumlu tüm etkenlere karşın şunu artık kabul etmeliyiz ki Türkiye ekonomisi yüksek tansiyon hastası.
Geçici önlemlerle tansiyonun vücuda vereceği zararı ortadan kaldırmak mümkün değil. Tansiyonu tetikleyen olaylar bizi bu noktaya getiriyor.
REZERVLERİMİZ YETERLİ DEĞİL
Merkez Bankası rezervlerimiz başkanın açıkladığı rakam olan 43 milyar dolarla kur etkilerini dengelemede ve olası sermaye çıkışlarında yeterli bir rakam değil. Kredi derecelendirme kuruluşları ve IMF devamlı döviz rezervlerimizi artırmamız konusunda bizi uyarmışlardı. Biz bunu umursamadık. Rusya son ruble devalüasyonunu 450 milyar dolar rezervi ile dengelemeye çalışıyor ki bu para bile yetmedi ve eridi.
YABANCI SERMAYE ÇIKABİLİR!
Rusya’da ki çalkantılar,ekonomizdeki dalgalanmalar, AKP-Cemaat çatışması ve çevre ülkelerinde ki olaylardan dolayı yükselen ülke riski gerekçesi ile borsada ve tahvilde 100 milyar dolar parası olan yabancılar Türkiye’yi terk edebilir. İşte o zaman döviz rezervlerine ihtiyaç duyacağız.
RUSYA’DAN SICAK PARA GELMEZ
Ülkemizden sıcak para çıkarsa Rusya’dan kaçacak para bize gelir, diye umutlanmayalım. Belki bir miktar bu ara geldi ve gelir. Ama Rusya bir süre sonra para çıkışına bir tedbir de getirebilir. Bu nedenle Rusya’dan gelecek paralara medet ummamak gerekiyor.
FED SABIR DEDİ...
FED 17 Aralık toplantısında faiz artırımı için “makul süreyi” kaldırdı ve yerine “sabırlı olacağız” süresini getirdi.Bunu “Faiz artırımını her an yapabiliriz. Ekonomik gelişmelerine bakacağız. Enflasyonun düşük olması nedeniyle bu faiz artırımını 6 ay olmadan da yapabiliriz” şeklinde yorumluyoruz. Bizce FED Haziran öncesi faiz artırımına gidecek...
BİZ DE FAİZLER DÜŞMEZ
Son bir haftada gelişen olaylar Cumhurbaşkanı’nın ve Zeybekci’nin ısrarlar istediği faiz indirimini Merkez Bankası artık rafa kaldırmak zorunda. Türk parasının devalüe olduğu bu dönemde faiz indirimine gitmenin intihar olacağını söylemek yanlış olmaz.
REEL EKONOMİDE İŞLER İYİ GİTMİYOR
Kredi kartı ve bireysel kredi borcu olanlardan 3.7 milyon kişi icra takibinde. Rusya’dan gelecek turist sayısında ciddi düşüş bekleniyor. Bu da turizm gelirlerimizin düşmesi demek. Rusya’ya ihracat yapan tekstil ve konfeksiyoncular zorda. Dış Pazar ve alacak tahsili sorunu yaşayacaklar. Rusya’ya yapılan yaş sebze ve meyve ihracatçıları da ciddi biçimde zarara girecekler. Rusya’da yatırım yapanlar ve inşaatçılar rublenin düşüşünden oldukça etkilenmiş durumdalar. Konut satışları durma noktasında geldi. Büyük inşaat projelerinde alıcı adaylarında ciddi bir azalma var.
İşletmeler kredi alamıyorlar ve boş limitleri bankalar kullandırmakta çekingen davranıyor. Fitch,Türk bankalarının 2015’de daha zor koşullarda kalacağını, bankaların kısa vadeli yabancı paraya dayalı fonlama riskin büyük olduğunu belirtti.
VE YENİ EYLEM PLANI
Bütün bunlar olurken dün Başbakan ekonomide yeni eylem planını açıkladı. Tabi korku dağları sarmış durumda. Yıllardan beri ekonominin sıcak paraya bağımlı bir gelişim göstermesinin bir gün sona ereceğini ve ekonominin tıkanacağını söyleyenler haklı çıktı. Hükümet de yapısal önlemler alma ihtiyacıyla program ve eylem planları açıklıyor. Hükümetin önlem almak istemesi, plan ve program yapması güzel bir gelişme. Ancak eylem planlarına baktığımızda dilekler ve hoş başlıklar. Ama çok gecikildi. Bundan sonra köklü bir ekonomik dönüşüm programı uygulamak gerekiyor. Bunun adı da “Yeniden Üretime Dönüş Programı”dır.