Engelleri aşanlar gurur verecek
Neşemizi kaçıran bir hafta sonu yaşadık. Önümüzdeki hafta ise başarılarımızı yazacağız. Olimpiyatların ardından alt yaş takımlarımız da başarısız sonuçlar alırken Paris’te Paralimpik Oyunları’nda engelli sporcularımızın engel tanımayan başarıları ile gururlanacağız.
Basketbol alt yaş turnuvalarında basketbolumuzun sadece bugününün değil, geleceğinin de kaybolduğunu gördük. Alt yaş gruplarında en iyi 16 ülke A Ligi’ni oluşturuyor, diğer ülkeler de B Ligi’nde mücadele ediyor. A Ligi’nden 3 ülke düşerken B Ligi’nden de 3 ülke çıkıyor.
Geçtiğimiz yıl İzmir’de 16 yaş altı kız takımımız A Ligi’nden düşmüştü. Bu yıl da Konya’da B Ligi’nden çıkamadık. Kızlarda 18 yaş altında on ikinci, 20 yaş altı takımımız da 7. olabildi. 2012 Londra Olimpiyatları’nda çeyrek final oynayan ve bir basket ile yarı finali kaçıran kadın basketbolumuzun düştüğü durum içler acısı.
Erkeklerdeki durum daha iyi değil. 20 yaş altında küme düştük, 18 yaş altında 11. olduk, 16 yaş altı takımımız 2 galibiyet 5 yenilgi aldı. 2001’de Avrupa’da ve 2010’da Dünya’da ikinci olan erkek basketbolumuz Dünya Kupası’na katılamazken gelecek için de umutlu olamıyoruz.
Ata sporumuz güreşte de alt yapılarda başarısız bir hafta geçirdik. 17 yaş altı Dünya Şampiyonası’nda 30 sıklette sadece 3 bronz çıkardık. Erkekler serbestte Umut Uslu ve Fatih Aydın, kızlarda Özdemur Özmez üçüncü olurken grekoromende madalya çıkaramadık. Ata sporumuzda gençlerimiz madalya sıralamasında anca 18. olabildi. Kısaca güreşte sadece bugünü değil, yarını da bitirmişiz.
Avrupa Şampiyonası elemelerinde Voleybol A Milli Erkek Takımımız da tarihinde ikinci kez Danimarka’ya kaybetti. 3 takımlı 7 grupta en iyi 5 ikincinin de finallere katılacağı turnuvada set almadan kaybetmemiz ikincilik durumunda gitme şansını da zora soktu. Milletler Ligi’ne katılmaya hak kazanan bir takım bir yılda nasıl bu hale gelir?
13 BÜYÜK KAFİLEDEN BİRİYİZ
Bu başarısızlıkları bize unutturacak engel tanımayan sporcularımız var. Yarın Paris’te Paralimpik Oyunları başlayacak. Altın alamadığımız bir Olimpiyattan sonra Paralimpik Milli Oyuncularımızla gururlanacağız. Paralimpik Oyunları’na katılan 13. kalabalık kafileyiz. 23 spor dalının 15’inde temsil ediliyoruz. Temsil edilmediğimiz dallarda da aslında başarısız değiliz.
Kulüplerimiz hem erkekler hem kadınlarda tekerlekli sandalye basketbolunda her sene madalya kazanıyor. Milli takımımız ise Paris’te yok. Oturarak Voleybol Ligi ülkemizde yeni oynanmaya başladı. Oturarak voleybolda bu paralimpik oyunlarında yokuz, ama bundan sonrakilere katılacağız. Olimpik Federasyonlar Engelli Federasyonlarımızı örnek almalı.
Olimpiyatlara katılan en kalabalık kafile ABD idi. Paralimpik Oyunları’nın en kalabalık kafilesi ise Çin, ABD anca dördüncü. Çin’in paralimpik oyunlarındaki bu başarısı, kapitalist sistem engellisini kaderiyle baş başa bırakırken kamucu politikaları uygulayan ülkelerin engellisine sahip çıktığını kanıtlıyor. Bruce Springsteen’in “Born in the USA” (ABD’de doğdum) isimli şarkıda haykırdığı gibi; Vietnam’a savaşa gönderdiği gazisine sahip çıkmayan bir rejimdir ABD kapitalizmi, diğer engellisine mi sahip çıkacak?
Umarım TRT, Paralimpik Oyunları’nı Olimpiyat’ı yayımladığı ciddiyette yayımlar. Umarım, katılan 94 sporcumuzun tüm karşılaşmaları ekrana gelir. Tüm sporcularımızdan umutluyum ama madalyaya aday sporcularımızı tanıtmak isterim.
MADALYAYA ADAY SPORCULARIMIZ
Okçulukta 4 erkek 5 kadın sporcu ile katılıyoruz. Dünya ve Avrupa Şampiyonu Yavuz Papağan ve Avrupa Şampiyonu ve Tokyo Üçüncüsü Bahattin Hekimoğlu altın madalya umutlarımız. Tokyo’da takım yarışında gümüş kazanan Öznur Cüre’den hem bireysel hem takım madalyası bekliyorum.
Atletizmde pistte 3 erkek 2 kadın atlet ile temsil edileceğiz. 100 metredeki Dünya rekortmeni ve Şampiyonumuz Serkan Yıldırım’dan altın bekliyorum. En güçlü rakibi ABD’li. 400 metrede Dünya İkincisi Aysel Önder’in en büyük rakibi yine cinsiyet tartışmaları yaratacak bir Hintli. Tekerlekli sandalyesiyle Avrupa Şampiyonaları’nda 4’ü altın 11 kez kürsüye çıkan, Dünya Şampiyonaları’nda da 7 kez kürsüye çıkan Hamide Doğangün’den Çinli iki rakibinin peşinden bronz madalyayı kazanmasına kesin gözle bakıyorum.
Umarım Çinlileri de geçer. Sahada ise 3 erkek 8 kadın atlet ile temsil edileceğiz.
Badmintonda 2 kadın sporcu ile temsil ediliyoruz. Avrupa Şampiyonu Halime Yıldız’dan madalya bekliyorum.
Görme engelli futbol milli takımımızın grubunda Brezilya, Çin ve Fransa var. 2022’de İtalya’da Fransa’nın ardından Avrupa İkincisi olan takımımızdan yine madalya bekliyorum.
Golbolda ise kadınlarımızdan yine altın bekliyoruz. Golbolun en özel sporcusu Sevda Altunoluk’u izlemek çok keyifli olacak.
Halterde ise 2 erkek 3 kadın sporcumuz var. Dünya rekortmenimiz Nazmiye Muratlı ve Dünya İkincisi Besra Duman’dan madalya bekliyorum. Besra, Tokyo’da da bronz kazanmıştı. Yeter ki, bu sefer yine yarışma günü Nazmiye’nin Tokyo’da yaşadığı talihsizliği tekrar yaşamayalım.
Triatlonda madalya beklentimiz olmasa da, temsil edilmek önemli. Paralimpik Oyunları’nın en zor sporunda Uğurcan Özel’in yarışması özel bir çabanın sonucudur.
Kürekte karışık çiftlerde yarışacağız.
Atıcılıkta 8 sporcumuz yarışacak. Olimpiyat’ta Yusuf Dikeç’in yarattığı ortam Türk sporculara farklı bir gözle bakılmasına neden olacaktır. Atıcılıkta kendine güven ve samimiyeti yine sporcularımız dünyaya gösterecektir.
3 erkek 5 kadın sporcu ile temsil edildiğimiz masa tenisinde ise gururumuz Abdullah Öztürk’ten yine altın bekliyoruz. Son 2 Paralimpik Oyunları’nın Şampiyonu Abdullah Öztürk’ün 3 Avrupa Şampiyonluğu var. 3 Avrupa Şampiyonluğu olan Dünya Üçüncüsü Merve Demir bir diğer madalya umudumuz. Tokyo’da bronz kazanan Nesim Turan, Ali Öztürk ve Kübra Korkut ile yine madalya arıyoruz.
4’er erkek ve kadın sporcu ile temsil edildiğimiz tekvandoda Avrupa Şampiyonu Alican Özcan’dan ve Tokyo’daki madalyalı sporcularımız Mahmut Bozteke ve Meryem Çavdar’dan altın bekliyorum.
5’er erkek ve kadın sporcu ile temsil edildiğimiz judoda da Paris’te kazandığımız iki madalyadan fazlasını alırız. Umarım, parajudo kurallarında bazı düzenlemeler yapılmıştır. Engelli sporcuların tatamiden hastaneye taşındığı bir spor izlemek istemiyorum.
Eskrimde 1, teniste 2 erkek sporcu ile temsil ediliyoruz.
Yüzmede Tokyo’da Sevilay Öztürk ile gelen tek madalyadan fazlasını kazanacağız. 2 erkek ve 4 kadın sporcu ile temsil ediliyoruz. Ne yazık ki Paralimpik Oyunları’nda Sevilay Öztürk ve Sümeyye Boyacı kendilerinden daha az handikabı olan rakipleri ile mücadele edecekler. Bu iki efsane kızımız, hepimizin saygısını ve övgüsünü çoktan kazandılar. Oyunlarda Turgut Aslan Yaraman ve Umut Unlu’dan da madalyalar bekliyorum.
AMPUTE FUTBOL NEDEN YOK
Ampute futbolun neden Paralimpik Oyunları’na dahil edilmediğini sormaya devam edeceğim.
Nedeni belli aslında, Türkiye’nin tek favori olduğu bir takım sporunu neden Paralimpik Oyunları’na alsınlar ki!
8 Eylül’e dek bir elinizde bu yazı gözleriniz TRT’de olsun. Engel tanımayan sporcularımızdan alacağımız çok önemli dersler var.
Peru’da 20 yaş altı atletizm takımımıza, Hırvatistan’da 20 yaş altı kadın sutopu takımımıza ve Sırbistan’da 20 yaş altı erkek voleybol takımımıza da başarılar dilerim. Bir gözüm de onlarda olacak. Bu ülkede futboldan başka sporlar olduğunu her hafta kanıtlayan sporcularımız var. Buna gözleri kapalı medyamız olmasına rağmen…