Eşimin çeyiz sandığına kitledim (II)
Benim kullanmakta olduğum Ottobock markalı mikro işlemci bir diz eklemi (C-Leg) 3. nesil ve fiyatı 20 bin avro. Fakat bu ürünün 4. nesil fiyatı 40 bin avro ve en son çıkan 5. nesil fiyatı 70 bin avro.
Mikro işlemci diz eklemlerinde de otomobil gibi 5 veya 8 yıl aralığında nesil (model) değişikliği olmaktadır. Bu sebeple bir önceki nesil üretici tarafından, imalattan kaldırılıyor. Bunun neticesinde üretimden kalkan ürün için ilerleyen zamanda parça tedariği ve bakım sürecinde ciddi zorluklar yaşanıyor.
Bu ürünlerin garantisi 2 yıldır. Garanti süresi dolan ürünlere yapılacak bakım veya onarım ücretini engelli birey cebinden karşılamak zorunda kalıyor. Mikro işlemci bir diz eklemi kullanıyorsanız, bakım ücreti en az 2 bin avro ile 3 bin avro arasındadır. Şayet bu bakımları zamanında yaptırmazsanız bir süre sonra diz eklemi kullanılamaz hale geliyor. Bunun neticesinde maalesef engelliler protezlerini satıyor veya evlerdeki sandığa ya da dolaba kaldırıyor. Birçok engelli de bu yüksek çıkan tutarlar neticesinde, fark ücretlerini ödeyemediği için protez sahibi dahi olamıyor.
İHA VE SİHA ÜRETEN BİR ÜLKE OLARAK, PROTEZ ÜRETMEK ÇOK MU ZOR?
Konu hakkında Sayın Selçuk Bayraktar ile konuşabilmek için iki defa randevu talebinde bulundum (biri telefon ile, biri mail ile) fakat maalesef geri bir bildirim dahi yapılmadı.
Dünyada artık robotik gözlerden kollara, ellerden, bacaklara ve sonunda evler ile fabrikalarda çalışan robotlara kadar ilerlemiş bir teknoloji ile dolu dünyayı görmekte ve yaşamaktayız. Maalesef ülkemiz bu gelişmeleri yakalamakta geç kalmaktadır. Türkiye olarak neden dünyaya mikro işlemci protezler ve yardımcı ekipmanlar üretip satmıyoruz veya satamıyoruz? Ülkemize katma değeri nasıl sağlayacağız peki? Aslında sorulması ve cevaplandırılması gereken önemli sorulardan bir tanesi de bu olsa gerek.
Konu ile ilgili başka bir örnek vermek gerekirse; ÖTV ve KDV sayesinde alınan vergi karşılığında, yurt dışındaki imalatçı firmadan daha fazla gelir elde edilmesi, üretimden uzaklaşmaya yol açmaktadır. (Örneğin; minimum maliyeti 500 bin TL olan bir otomobili 1 milyon TL’ye ülke içinde satmak çok daha avantajlı görülmektedir.)
YAŞAM KALİTESİ YÜKSELTİLMELİ
Engelli bireylerin ekonomik açıdan desteklenmesi ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekli. Özellikle de düşük gelirli engelli bireylerin ihtiyaçlarına daha kapsamlı destek verilmeli.
Türkiye’de engelli bireylerin yaşam koşullarından tamamen memnun olduğunu söylemek zor... Devletin ve toplumun engelli hakları ve yaşam kalitesini iyileştirme konusunda daha fazla çaba sarf etmesi gerekli. Protez kullanan engelliler koltuk değneğine mahkûm olmuş durumda. SUT içerisinde bulunan iki yılı geçmiş ve garanti süresi dolmuş olan ürünlerin, beş yıla uzatılması bununla birlikte servis bakım ücretlerinin devlet tarafından karşılanması için acilen günümüz koşullarına göre güncelleme şarttır.
Protez demek hayata adım atmak demek, protez demek özgürlük demek, protez demek medeniyet demek, protez demek gelecek demek, protez demek engelleri kaldırmak demek…