'FETÖ’nün ilk suçu Cumhuriyet’in bombalanmasıydı'
Uğur Mumcu’nun ağabeyi, avukat Ceyhan Mumcu, Sabah’tan İsa Tatlıcan’a şöyle diyor: “FETÖ’nün ilk suçu Cumhuriyet’in bombalanmasıydı.” Cumhuriyet ile yaşıt bir gazete nasıl bu hale geldi? Cumhuriyet Nadir Nadi, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı çizgisinden Fetullahçı-Amerikancı çizgiye nasıl dönüş yaptı? Cumhuriyet’e operasyonun, gazetenin yönetici ve yazarlarının tutuklanmasıyla değil, çok önceden yapıldığını Ceyhan ağabey ile yapılan söyleşiden anlıyoruz. Bakın Mumcu neler söylüyor:
“Hikmet Çetinkaya hemen her gün Fetullah'ı eleştiren yazılar yazıyordu. Ama Ergenekon davası başladığı zaman onun da tavırları değişti. Avukatların tutumlarına paralel olarak Gülen'i nedense bir tehlike olarak görmemeye başladı. Hatta onların Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'na gittiğini sonradan öğrendik.”
FETÖ SAVCILARIYLA İŞBİRLİĞİ
“FETÖ-Cumhuriyet ittifakı ilk kez 20 Ekim 2008'de Ergenekon davası başladığında iyice ayyuka çıktı. Şimdi Can Dündar ile birlikte Akın Atalay ve Bülent Utku Ergenekon mahkemesinde FETÖ savcılarıyla işbirliği halindeydiler. Akın Atalay Ergenekon davalarında tam bir savcı yardımcısı gibiydi. Bizi de hasım gibi gördüler. Akın Atalay'ı o döneme kadar tanımazdık. Avukat olarak adı geçmeye başladı.”
“İlhan Selçuk'un kalp krizi geçirmesinden doğan yönetim boşluğu ile Akın Atalay ve avukatlar bugünkü yayın çizgisini oluşturacak yönetimi bir araya getirdi. Alev Coşkun'un da işine son verdiler.”
MAL VARLIĞINI SATARAK KAÇTI
“Dün gördüm Akın Atalay şöyle demiş: ‘Cemaat mağdur, kim mağdursa onun yanındayız.’ FETÖ ile ittifak yaptıklarını artık saklamıyorlar.”
“Elbette şartlar uygun olduğunda gelip mahkemede ifade verip vakfı yönetmeye devam etmek ister. Ama gelmeme ihtimali de var. Giderken mal varlığını sattığı ve tasfiye ettiğine göre gelmeme ihtimali de var.”
ÜMİTLİ DEĞİLİM
“Cumhuriyet'in eski günlerine döneceği konusunda çok ümitli değilim. Çünkü bu yayın siyasetinin değişmesine karşı bir direnme yok. Hepsi ‘bana dokunmuyorlarsa karışmam’ anlayışında. Düzeleceklerini zannetmiyorum.”
BU GÜNDEMLE EKONOMİYİ TUTMAK ZOR
Ekonomik göstergelerde gelinen rakamlar, hükümetin attığı siyasi adımlardan geri dönmesini sağlayacak boyutlarda değil…Özetle; moraller çok bozuk, ileriye dönük bir umut pek gözükmüyor. Bu gidişat devam ederse, ekonomide bu günleri çok ararız. (Erdal Sağlam, Hürriyet, 7 Kasım 2016)
HASİP KAPLAN
Hasip Efendi, “Teröre hayır” diyen sağduyulu Kürt vatandaşlara hakaret edeceğine, terörden bıkan halkın kendisine verdiği mesajı ve insanlık dersini anlasaydı daha iyi olurdu. (Rahmi Turan, Sözcü, 7 Kasım 2016)
CUMHURİYET'E KADRO İHANETİ
Kim ne derse desin Cumhuriyet, eski Cumhuriyet Gazetesi değil. Şekli de değiştirildi, yayın çizgisi de... Gazetenin yönetimini ele geçiren, hikmeti kendinden menkul yeni yetme bir kadro, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile aynı yaşta olan gazeteyi kökünden koparmaya kalktı. (Ergun Kaftancı, Yeniçağ, 7 Kasım 2016)
LİBERAL TEZLERİN ÇÖKÜŞÜ
Türkiye barış sürecinde Kürt meselesine dair iki liberal tezin çöküşüne şahit oldu.
1-Siyasi alan açılırsa, şiddet biter argümanı yanlış çıktı.
2- Güvenlikçi politikaların bölge halkını örgüte iteceği tezi doğru çıkmadı. Devletin bölgede gücünü hissettirmesi ile PKK'ya destek artmadı, aksine son gelişmeler gösterdi ki, azalttı. (Ceren Kenar, Türkiye, 7 Kasım 2016)
EHL-İ SÜNNET OMURGA!
“Mezhepleri bir tarafa bırakalım, İslâm'ın etrafında toplanalım” çağrısı boş ve tehlikeli bir çağrıdır: Tehlikelidir; çünkü bu, İslâm dünyasının % 90'ını oluşturan omurganın çökertilmesi ve ardından da önüne gelenin İslâm'ı kafasına göre yorumlamaya kalkışacağı tam bir kaosun, sonu gelmez çatışmaların eşiğine sürüklenmemiz anlamına gelir. (Yusuf Kaplan, Yeni Şafak, 7 Kasım 2016)
RUSYA-TÜRKİYE-İRAN İTTİFAKI
Geçenlerde Le Monde gazetesinde yayınlanan “Bizim için en kötü senaryo Rusya, İran ve Türkiye’nin ittifak kurmasıdır” yorumu sadece Le Monde’nin değil bölgemizi cehenneme çevirmeye niyet etmiş Batı’nın ortak sesidir… Türkiye-Rusya + İran ittifakı Batı’nın kabusu, bizim kurtuluşumuz anlamına gelir. (Cihat Tekin, Yeni Mesaj, 7 Kasım 2016)