Filistin sorununa bakan 11 film
Filistin direnişinin sembol isimlerinden Mahmud Derviş, “Filistinli Sevgili” şiirini şöyle bitirir:
“Bir Filistin vardı / Bir Filistin gene var.”
İsrail’in insanlığı ve her türlü savaş hukukunu çiğneyerek Gazze Şeridi’ndeki iki milyon Filistinliye karşı soykırıma hazırlandığı şu günlerde tüm dünya bir kez daha görmekte ki her şeye rağmen “Bir Filistin gene var”.
Bu gerçek, yıllardır sanatın çeşitli dallarında da yankılanıyor ve edebiyattan müziğe, heykelden sinemaya açılan yelpazede Filistin gerçeği her fırsatta dile getiriliyor. Bu hafta, aralarında İsrail sinemasından örneklerin de bulunduğu bir listeyle, bağımsız ve egemen bir Filistin devleti kuruluncaya, emperyalizm ve Siyonizm bölgeden defolup gidinceye kadar bitmeyeceği belli olan “Filistin sorununa” dair 11 filmi kısaca tanıtıyorum:
Kupa Finali (G’marGavia, 1991) /Y: EranRiklis / 1982 Dünya Kupası başlamak üzereyken, kanlı bir iç savaşın sürdüğü Lübnan’da Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından esir alınan futbol hastası İsrailli çavuşun öyküsü. Her iki taraf da kupada aynı takımı tutmaktadır.
Batı Beyrut (West Beyrouth, 1998) /Y: ZiyadDoueiri / 1975’te Batı Beyrut’ta başlayan iç savaştayız. Filistinlileri taşıyan bir otobüs saldırıya uğrar, yolcular katledilir, hızla gelişen savaşta Batı Beyrut Hıristiyanların kontrolüne geçer.
Kutsal Direniş (Yadonİlaheyya, 2002) /Y: Elya Süleyman /Cannes’da jüri özel ödülü kazanan film, Filistin’in farklı şehirlerinde yaşayan ve genellikle sınırda buluşan kadın ile erkeğin aşkını anlatan hüzün veren bir romantik komedi.
Cenin, Cenin (Jenin, Jenin, 2003) /Y: Muhammed Bekri / İsrail ordusunun Nisan 2002’de Batı Şeria’daki Cenin mülteci kampını işgalini çevreleyen olayları, yıkım ve tahribatı, insan hakları ihlallerini anlatan belgesel.
Vaat Edilen Cennet (ParadiseNow, 2005) /Y: Hany Abu-Assad / Tel Aviv’deki bir saldırı için intihar bombacısı olarak görevlendirilen iki Filistinli çocukluk arkadaşı Said ve Khaled’in öyküsü.
Beşir’le Vals (WalsImBashir, 2008) /Y: Ari Folman / 1982’de İsrail ordusunun bir askeri olarak Lübnan’da bulunan yönetmen Folman, etkileyici animasyon filminde Filistin kampları Şabra ve Şatilla’da yaşanan katliamları anlatıyor.
Limon Ağacı (Etz Limon, 2008) /Y: EranRiklis/ Orta yaşlı bir dul olan Selma, Filistin’in Batı Şeria bölgesinde yaşamaktadır. Ailesi nesillerdir bir limon bahçesine sahiptir ve bu bahçe onun için büyük manevi değer taşımaktadır. Ancak İsrail Savunma Bakanı komşu eve taşındığında, güvenlik güçleri Salma’nın limon ağaçlarını potansiyel bir tehdit olarak algılar ve güvenliğini sağlamak için kaldırılmasını talep eder.
Dünya Bizim Değil (Alam LaysaLana, 2012) /Y: Mehdi Fleifel / Lübnan’ın güneyindeki Ayn-ülHilva mülteci kampında üç nesildir sürgünde yaşayan Filistinlilere, samimi ve mizah dolu bakışlar atan bir belgesel. Fleifel şöyle diyor: “Filistinliler, unuturlarsa yok olurlar. Tarih boyunca ve bugün mücadelemiz, görünür kalmak!”
RocktheCasbah (2012) /Y: Laila Marrakchi / İsrail işgaline karşı Filistinlilerin ayaklandığı Birinci İntifada günlerinde geçen film, Gazze Şeridi’nde görev yapan İsrailli bir askerin ve ailesinin öyküsü. Filistin’de yaşananlara İsrail cephesinden bir bakış.
Beytüllahim (Bethlehem, 2013) /Y: Yuval Adler / İsrailli bir gizli servis görevlisi ile Filistinli genç muhbiri arasındaki karmaşık ilişkiyi ele alan gerilim hem İsrailliler hem de Filistinliler için sembolik bir öneme sahip olan Beytüllahim kentinde geçiyor.
Ömer (Omar, 2013): Y: Hany Abu-Assad/ Batı Şeria’da yaşayan Filistinli genç fırıncı Ömer çocukluk arkadaşları Tarek ve Amjad ile birlikte İsrail karşıtı eylemlere katılır. Saldırılarından birinde bir İsrail askeri öldürülünce Ömeryakalanır ve İsrail istihbarat servisi için muhbir olmaya zorlanır.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.