Geri dönülemeyecek eşik yaklaştı
AK Parti’nin 2023 Haziran ayında, yerel seçimler sonrası kurduğu yeni kabine ile izlemeye başladığı ekonomi politikaları 1,5 yıldan bu yana bazı aksamalar ve dirençlere rağmen uygulanmaya devam ediyor.
Uygulanan ekonomik programın temeli, yurt içinde üretilen katma değerin önemli bir kısmının küreselcilerin kurduğu finans sistemine aktarılması.
Bu aktarım için emekçi ve emekli payına düşen milli gelir azaltılıyor. Ağırlıklı olarak iç piyasaya yönelik esnaf, zanaatkar, sanayici ve tüccarın sistemden aldığı pay olabildiğince kısılıyor. Bu arada ihracatı destekleme adı altında Eximbank ve Merkez Bankası reeskont kredileri aracılığı ile ağırlıklı olarak büyük sanayiciye kaynak temini devam ediyor.
Bütçede devlet tahvili ve hazine bonosu kağıtlarına aktarılacak faize büyük pay ayrılıyor. Rezerv arttırma adı altında yurt içine giren sıcak paraya çıkış kolaylığı temin ediliyor.
Yukarıda anlattığım 3 paragrafta Sayın Mehmet Şimşek ve ekibinin uyguladığı ekonomi politikasının özetini görebilirsiniz. Geri kalan tüm detaylar 3 paragrafta özetlenecek politikaların üzerine şekerleme sürmekten başka bir anlamı olmayan teferruatlardır.
Yazının başlığı olan “geri dönülemeyecek eşik” ile ne kastediyorum. Buraya kadar yapılanların dönüşü var mıydı? Neden geri dönüşü olmayan bir yer var?
TÜRKİYE EKONOMİSİNDE
KOBİ’LERİN YERİ
Bugün Türkiye’nin gerek istihdam gerekse milli gelirin üretimi açısından dayandığı kesim KOBİ’ler, esnaf, zanaatkar dediğimiz kesimlerdir.
2023 yılında TÜİK tarafından yayınlanan veriler şöyledir: KOBİ'ler 2023 yılında toplam girişim sayısının yüzde 99,7'sini oluşturdu. Buna karşılık; istihdamın yüzde 70,5'ini, personel maliyetinin yüzde 47,9'unu, cironun yüzde 47,4'ünü, üretim değerinin yüzde 41,6'sını ve faktör maliyetiyle katma değerin yüzde 40,1'ini oluşturdu.”
Yani Türkiye’de ekonominin kılcal damarlarını KOBİ’ler yani küçük orta boy işletmeler oluşturmaktadır. KOBİ sınıfına 250 kişiden az istihdam edilen işletmeler girmektedir.
Mehmet Şimşek politikalarının en önemli kısımlarından biri bu işletmelerin dönmesi için hayati önemde olan kredilere erişimin kısıtlanmasıdır. Onlara göre buraya akıtılan para talep yaratmakta, yaratılan talep ise enflasyonu körüklemektedir. Bu öngörünün hatalı olduğunu bir çok kez anlattım.
Burada geri dönülemeyecek nokta şudur; bu işletmelere kullandırılan kredilerin zorlaştırılması ve bu kredilerin faizlerinin uzun süre yüksek tutulması bu işletmeleri önce zarar etmesine daha sonra ise kapanmalarına neden olmaktadır.
ZARAR SÜRECİNİN İÇİNDEYİZ
Zarar süreci önemlidir. Bu süreçte işletme ağır aksakta olsa çalışır. Şimdi bu sürecin içindeyiz. Ancak işletmeler kapanmaya başlarsa, işte geri dönülemez nokta burasıdır. İşletme bir kez kapanınca onu tekrar harekete geçirmek çok zordur.
İşletme çalışanları dağılır, bunları toparlamak zaman alır.
İşletme tedarik zincirinde kopukluğu onarmak zordur. Çünkü borç harç mutlaka tedarikçiye ödenmemiş, birikmiş borç vardır. Burada itibar kaybı çok kritik derecede önemlidir. Tedarikçilerin toparlanması batık bir işletme açısından çok zaman alır.
İşletmenin müşterileri, mal tedariği konusunda dağılmıştır. Tekrar bu işletmeye dönmeleri zaman alır.
İşletmenin sistemde kırılma yaşadığı için borç ve faiz yükü birikmiştir, bunların altından kalkmak genel de imkansıza yakındır.
İşte zarar aşamasından kapanma aşamasına geçersek, geri dönülemez noktaya gelmiş oluruz. AK Parti maalesef buraya gidişin ya farkında değil ya da gözler başka yerlerde. Ancak iktidarda kalmak için buraya dönmek, geri dönülemez çizginin farkına varmak gerekmektedir.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.