Güvenlikte ezberleri bozdu
Axon Ülke Müdürü Altay Çamlıgüney, dünyanın birçok ülkesinde devreye alınan ve suçlularla mücadelede insan hayatını da koruyan inovatif bir cihazı Türkiye'ye getirdiklerini söyledi. Geçen günlerde bir araya geldiğimiz eski deniz subayı Çamlıgüney, "Axon, 1993’ten bu yana kamu güvenliği sektörü için teknoloji üreterek kamu güvenliği personellerinin işlerini daha teknolojik ve güvenli bir şekilde yapmalarını sağlayan cihazlar, uygulama ve insan ağını içine alan bir marka. Axon'un sunduğu hizmetler arasında TASER enerji cihazları, giyilebilir kameralar, araç içi kameralar, dijital kanıt yönetimi çözümleri, verimliliği artıran yazılımlar ve gerçek zamanlı operasyon imkanları yer alıyor." dedi.
KAMU İLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
TASER enerji cihazının, kamu güvenliği kuruluşlarına resmi olarak 1998’de tanıtıldığını ve bu cihazlarının en çok kullanıldığı ülkeler arasında ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Fransa ve Avustralya'nın yer aldığını kaydeden Çamlıgüney, "TASER cihazlarının kullanım alanı çok geniş. İç İşleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve iştirakleri gibi pek çok kamu kuruluşunda kullanım alanı bulunuyor. Polis ve Jandarma bünyesindeki çoğu birim için ideal olan ortak bir çözüm sunuyor. Türkiye’de faaliyet vermek üzere T.C. İç İşleri Bakanlığı'na bağlı olan Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı birimleri gibi ülkenin kamu güvenliğinde kritik rol oynayan kurumlardan yöneticilerin katılımıyla Ankara’da eylül 2023’de Axon Tech Summit etkinliğiyle ürünlerini tanıttı. Ürünlerin Türkiye’de kullanımı için kamu kurumlarımızdaki karar verici makamlarla teknolojimizin kamu güvenliğinde nasıl önemli bir rol oynayabileceğini görüşmek ve kamu kurumlarının TASER cihazlarından nasıl faydalanabileceğini, güvenliğe sağlayacağı katkıları değerlendirmek için bir araya geliyoruz." bilgilerini verdi.
280 BİN HAYAT KURTULDU
TASER cihazlarının emniyeti ve hayat kurtarma özelliği üzerine yapılan 950’den fazla araştırma, makale ve değerlendirmede bu cihazların daha emniyetli ve daha etkili bir ara güç kullanım seçeneği olduğunun teyit edildiğini öne süren Çamlıgüney, şu bilgileri aktardı: "Yakın zamanda Sağlık Bakanlığı’na bu amaçla sunum ve canlı gösterimler yaptık. Bakanlık da bu cihazların insan sağlığında olumsuz bir etki yaratmadığı ve kurumlarda kullanılmasıyla ilgili bir sorun bulunmadığına dair bir görüş yazdı. Geldiğimiz noktada, dünyadaki gelişmiş diğer ülkeler gibi ülkemizin Sağlık Bakanlığı’nın da bu konu ile ilgili olumlu görüşü yayınlanmış oldu. TASER enerji cihazları şu ana kadar dünya çapındaki görevliler tarafından yaklaşık 5.3 milyon kere kullanılmış ve bugüne kadar yaklaşık 280 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesini veya ağır bir şekilde yararlanmasını engellemiştir. Enerji cihazlarının özellikle gelişmiş eğitimlerle birlikte yüzde 80-85 oranında kullanılmadan bile (kılıfından çıkartarak, hareket ettirerek, doğrultarak, LASER kullanarak ve ark çıkartarak) şüphelinin kurallara uymasını sağladığı ispatlanmıştır. Mesela Police Executive Research Forum’un (PERF) US Office of Justice Programs (USOJP) için yaptığı araştırmaya göre enerji cihazı programının uygulanması, görevlilerin ateşli silah kullanımını yüzde 72 azaltıyor. Dahası, aynı araştırma TASER kullanmaya başladıktan sonra görevlilerin cop kullanımının yüzde 80, fiziksel güç kullanımının da yüzde oranında 60 azaldığını kaydediyor."
BİREYSEL SİLAHLANMA YERİNE...
National Institute of Justice (NIJ) tarafından yapılan bir araştırmada, TASER enerji cihazlarının fiziksel güç kullanımına kıyasla yaralanma riskini yüzde 60 azalttığının tespit edildiğini belirten Çamlıgüney, "Bu sonuç, güç kullanım politikaları kapsamında TASER enerji cihazlarını kullanan çeşitli emniyet müdürlüklerinden toplanan verilerden geliyor. Yine, National Institute of Justice (NIJ) tarafından paylaşılan bir rapora göre TASER enerji cihazları kullanıldığında görevlilerin yaralanma oranı, diğer güç seçeneklerinin kullanıldığı olaylara kıyasla yüzde 75 azalıyor. Police Executive Research Forum (PERF) tarafından yapılan bir araştırma da TASER enerji cihazlarının şüphelinin gösterdiği direnç sonucunda görevlilerin yaralanma oranını yüzde 70 azalttığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Çamlıgüney ile yaptığımız sohbetten edindiğim izlenme göre söz konusu cihazlar sokak taciz olaylarının önlenmesi, istenmeyen yaralanmaların önüne geçilmesi, bireysel silahlanma yerine bireysel korumanın öne çıkmasını sağlayabilir. Elbette küresel silah lobileri bu cihazların yaygınlaşmasına nasıl tepki verir orası tartışma konusu.