Hazır ol Türkiye, benzine zam gelecek!
Cezayir’de dün gerçekleşen petrol ihraç eden ülkeler örgütünün (OPEC) toplantısında alınan kararlarda, sekiz yıllık bir süreç içinde petrol üretiminin kısılması kararlaştırıldı. Ülke bazlı üretim miktarlarının ve diğer teknik detayların kasım ayı sonundaki toplantıda belirleneceği de notlar arasında yer aldı.
Suudi Arabistan'ın giderek kötüleşen maliyesi, Cezayir'de gerçekleştirilen OPEC toplantısında alınan üretim miktarını kısma kararında etkili oldu. Suudi Arabistan, dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında en fazla bütçe açığına sahip ülke konumunda bulunuyor. Bu nedenle yeni Petrol Bakanı Khalid Al-Falih, ülkenin iki yıldır sürdürdüğü “istediğin kadar üret” politikasını sona erdirdi.
KARARIN SONUÇLARI
Asya ve Amerika hisse senetleri kararın ardından yükselirken, petrol değer kazandı. Goldman Sachs Group’dan yapılan açıklamada OPEC'in petrol üretimini azaltma yönünde vardığı anlaşmanın petrol fiyatlarını varil başına 10 dolar artırabileceği belirtildi.
Söz konusu karar ile birlikte Exxon Mobil gibi dev petrol şirketleri, terkedilmiş projelerini tekrar canlandırmak için yeterli güce erişebilirken, Venezüela gibi nakit sıkıntısı çeken ülkelerin maliyesi destek görebilir.
Şimdi piyasalar Rusya ve diğer serbest petrol zengini üreticilerin Suudi Arabistan'ın kararını takip edip etmeyeceğini izleyecek. Rusya’dan yapılan son açıklamalarda, Rusya’nın da petrol üretiminin kısılmasına olumlu baktığı yönündeydi.
TÜRKİYE NASIL ETKİLENİR
Türkiye cari açık veren bir ülke. Bu açığın en büyük nedeni ise enerji yani petrol ithalatı. Son yıllarda düşen petrol fiyatı Türkiye’nin açığının düşmesine sihirli bir el gibi yardım etmişti. Terör nedeni ile azalan turizm gelirlerine rağmen tüm ekonomistler “nasıl olsa petrol fiyatları düşük, cari açıkta sorun olmaz, buna bağlı dolar fiyatı yukarı çıkmaz” diyorlardı, şimdi bu seçenek yavaş yavaş ortadan kalkacak.
Petrolün varil fiyatının artması demek, ilk önce pompa fiyatlarının artması, daha sonra bu enerjiye bağlı tüm sektörlerin ürettiği ürünlerin fiyatının artması yani zam demektir.