Her gün yulaf yemeye çalışın
Haftanın beş günü kahvaltıda yulaf yerim. Bazı meslektaşlarımın “at yemi” dediği yulaf bizim evdeki çorbaların - kurabiyelerin vaz geçilmez malzemesidir. Yulafı bu kadar tavsiye etmemin nedenleri var:
1-Yulaf kolesterolü ve tansiyonu düşürür, kalp krizi riskinizi azaltır.
2-İyi kolesterol haricindeki tüm kolesterolleri; LDL kolesterolü % 4.2, nonHDL kolesterolü % 4.8 ve apoB'yi % 2.3 oranında düşürür (1). Kilosu fazla ve şekere yatkınlığı olan metabolik sendromu olan kişilerde tipik olarak LDL kolesterol yüksek olduğu için yulaf çok yararlıdır.
2-Besinlerdeki “fiber”in yani “lif”in kabızlıktan kalp damar hastalığına, kanser riskini azaltmasından şeker hastalığına kadar pek çok rahatsızlığa iyi geldiğini biliyoruz. Yulafın içinde beta-glukan adı verilen suda çözülen çok özel bir lif vardır ki doygunluk hissi verir, bu özelliği nedeniyle kilo aldırmaz aksine kilo vermeye yardımcı olur.
3-Yulaf bağışıklığı olumlu yönde etkiler,
4-Yulaf mide barsak duvarlarında bal kıvamında bir jel oluşturarak şeker emilimini etkiler. Glisemik endeksi azaltarak şeker hastalığı ve insülin direnci riskini azaltır.
5-Tüm tahılların en yağlısı yulaftır, yağ ihtiyacının doğal yolla karşılanmasına yardımcı olur.
6-Yulafın tahılların kralı olmasının bir nedeni de zengin protein (avenalin) muhtevasıdır. Avenalin sadece yulafta bulunur. World Health Organization yulaftaki proteinin et, süt ve yumurtadaki proteinle aynı kalitede olduğunu söylemektedir (2). Kırsal kesimde dev gibi Kangal çoban köpekleri yulaf veya arpadan yapılan ve adına yal denilen karışımla beslenir.
Yukarıdaki tabloda yulafla buğdayın mukayesesini görüyorsunuz. Gördüğünüz gibi sadece protein değil kalsiyum, demir ve diğer mineraller açısından da yulaf daha üstündür.
5-Yulafı jel yapısı nedeniyle sindirilmesi için uzun bir zaman geçmesi gerektiğinden tokluk hissi daha uzun sürer ve kilo vermeye yardımcı olur. Kahvaltıda mısır gevreği ile yulaf ezmesi yiyen iki grup kıyaslandığında yulaf yiyenlerin öğlen yemeğinde üçte bir kadar daha az yeme ihtiyacı hissettikleri gösterilmiştir.
6-Bazı yulaf türleri az miktarda glüten ihtiva edebilse de yulafın glüten hassasiyeti olan kişiler (Çölyak hastalığı) tarafından da sorunsuz tüketilebileceği gösterilmiştir (3).
7-Karaciğer yağlanması ülkemizde sık görülen bir sağlık sorunudur. Alkole bağlı olmayan ve şişman insanların % 90 ında bulunan karaciğer yağlanmasının en büyük nedeni “aşırı beslenme”dir. Rafine yani işlenmiş besinler karaciğer yağlanmasına artırırken yulaf ezmesi gibi tam tahıl ürünler karaciğer yağlanmasını azaltırlar.
Her gün bir kase yulaf
Bir kaba üç adet kaba dövülmüş ceviz, on adet kuru üzüm, iki adet doğranmış “gün kurusu” kaysısı, 5 adet kaba dövülmüş fındık, isteğe göre 4-6 çorba kaşığı yulaf ezmesi (Dikkat! yulaf unu değil) ve 1 çorba kaşığı az kavrulmuş keten tohumu koyun. Üzerine kasedeki malzemeyi bir parmak geçecek şekilde aşağıdakilerden birini dökün: şeker katkısız soya sütü, yulaf sütü, badem sütü, taze sıkılmış elma suyu veya portakal suyu. Fazla bekletmeden afiyetle yiyin.
(1) http://www.newsmax.com/Health/Health-News/oats-reduce-cholesterol-better/2016/10/07/id/752205/
(2)Lasztity, Radomir (1999). The Chemistry of Cereal Proteins. Akademiai Kiado (English). ISBN 978-0-8493-2763-6.
(3)Janatuinen, E.K.; Kemppainen, T.A.; Julkunen, R.J.K.; Kosma, V-M.; Mäki, M.; Heikkinen, M.; Uusitupa, M.I. (2002). "No harm from five year ingestion of oats in celiac disease". Gut 50 (3): 332–335. doi:10.1136/gut.50.3.332. PMC 1773136. PMID 11839710.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.