Hollywood için de sona mı gelindi?
ABD’nin genel zayıflamasına paralel olarak, dünya film endüstrisinin uzun senelerdir merkezi olan Hollywood’da da tehlike çanları çalmaya başladı. Zaten yaklaşık bir senedir senaristlerin grevi ve yapay zekâ ile senaryo yazımının yaygınlaşması nedeni ile durumu oldukça sarsılmış olan Hollywood, şimdi de Los Angeles yangınlarının etkisini doğrudan hisseder hale geldi.
Dünya film endüstrisinin en büyük stüdyolarının yanı sıra, en önde gelen aktörlerinin, senaristlerinin ve film çekiminde rol oynayan tüm diğer sanatkârların yaşam alanı olan Los Angeles, çok uzun bir süredir gerek hayat pahalılığı gerekse de Kaliforniya eyaletinin sağlaması gereken destekleri sağlamaması nedeni ile artık Hollywood’u taşıyamaz hale geldi.
Hollywood prodüksiyonunun Los Angeles'ta tutulması konusu, setlerin başka eyaletlere veya yurt dışına taşınmasıyla birlikte, sektör çalışanları arasında giderek artan bir endişe kaynağı haline geldi. “Los Angeles’te Kal!” başlığı ile ortaya atılan film endüstrisi dilekçesinin organizatörlerine göre, Hollywood’un hali, yıkıcı orman yangınlarından dolayı oldukça kötü bir durumda.
‘LOS ANGELES’TE KAL”
KAMPANYASINDA 15 BİN İMZA!
Yönetmenlik kariyeri boyunca sadece iki kez Los Angeles’te film çekme fırsatına sahip olan yönetmen Sarah Adına Smith, önderliğini yaptığı ve daha şimdiden 15 bin imzacıya ulaşan “Los Angeles’te Kal” dilekçe kampanyası hakkında şunları belirtti: “Oyuncuların ve film ekiplerinin artık burada yaşama imkanlarını karşılayamaması konusunda, gerçekten endişeliydik ve sonra bu yıkıcı yangınlar başladığında, L.A.'nın yeniden inşasına anlamlı bir şekilde yardımcı olabilecek bir şey yapmamız gerektiğini gördük. Ve böyle bir çalışma yaparak, Hollywood bağlantılı kişilerin ve kurumların Los Angeles’te kalmaya devam etmeleri için ‘Los Angeles’te Kal!’ kampanyasını başlattık.”
İmza kampanyasının bir diğer lideri olan yönetmen Alexandra Pechman, yaptığı açıklamada konunun mali portresini şöyle açıklıyor: “Macaristan, Hırvatistan, İtalya, Malta için bütçeleri inceledim. Bu yerler, vergi iadesi konusunda %40'a kadar teklif ederken, Los Angeles bir film için sadece %25 ve TV için %20 teklif ediyor. Bununla, neden yurt dışında çalışan tanıdığım herkesin Los Angeles’te olmadığını ve Los Angeles’te olan arkadaşlarımın da neden çalışmadığını, gerçekten anlamış oldum.”
‘KALİFORNİYA HOLLYWOOD’U DESTEKLESİN!’
Kaliforniya United ve Union Solidarity Coalition (TUSC) ile ortaklık kuran “Stay in L.A.” dilekçecileri, Kaliforniyalı politikacıları, önümüzdeki üç yıl boyunca L.A. bölgesinde çekim yapan yapımlar için, vergi teşvikinin üst sınırını kaldırmaya ve stüdyoları/yayıncıları önümüzdeki üç yıl boyunca L.A.'da en az %10 daha fazla yapım sözü vermeye çağırıyor. Organizatörler, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom'un, Kaliforniya'nın film/tv vergi teşvikini, yıllık 750 milyon dolara çıkarma önerisini alkışlıyor, ancak eyalet meclisini bu teklifi gecikmeden geçirmeye çağırıyor.
Bir haftadan kısa bir süre önce başlatılan dilekçe, bu yazının yazıldığı tarih itibarıyla Keanu Reeves, Patty Jenkins, Cord Jefferson, Rian Johnson, Noah Wyle, Jason Reitman, Joshua Jackson ve Alışon Brie gibi A listesindeki isimler de dahil olmak üzere, 15 binden fazla sektör çalışanının desteğini aldı.
Bu kadar kısa bir sürede 15 bin kişinin dilekçeyi imzalaması ile ilgili olarak, film yönetmeni ve imza organizatörü Smith şunları belirterek çalışmaların ne kadar isabetli olduğunu açıkladı:
FİLM ZANAATKARLARI BURADA YAŞAYAMAMAKTA
“Los Angeles’teki yangınlar, insanların gözlerini açtı. Bu ölçekte bir trajedi yaşandığında, en önemli kaynağımızın birbirimiz olduğunu da hatırlarız. Herkes gerçekten güzel şekillerde bir araya geldi ve bu şehre olan sevgilerini göstermek istiyor. Yangınlardan önce, bir bakıma Hollywood'un asla ortadan kalkmayacağı algısı vardı, çünkü burada çok sayıda yönetici yaşıyor. Burada çok sayıda ünlü var ve Hollywood'un her zaman burada olacağı yönünde yüzeysel bir his var. Ancak gerçek şu ki, sektörümüzün can damarı, izlediğimiz filmleri, TV şovlarını, reklamları ve müzik videolarını yapan zanaatkarlardır. Buraya bir nevi sinemanın atalarının evi diyebiliriz ve bunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Şehrin dört bir yanındaki insanların gözlerini açmak için böyle bir trajedinin yaşanması üzücü, ancak bir araya gelip bu konuda nihayet bir şeyler yapmak için gerçekten güzel bir fırsat.”
TEŞVİKLER OLMAZSA HOLLYWOOD’DAN KAÇIŞ OLACAKTIR!
İmzacıları organize eden diğer yönetmen Pechman ise, bu kadar kısa sürede elde edilen başarının sebebini şöyle yorumluyor:
“Bence birçok aktör bu imza kampanyasına Bulgaristan'a veya Güney Afrika'ya gitmek istemedikleri için olumlu tepki verdi. Aileleriyle birlikte Los Angeles’te kalmak istiyorlar ve özellikle şimdi, bu felaketin ardından, insanlar her şeyi yeniden inşa etmek istiyor. Bunu yapmaları için onlara bir teşvik verelim. Şehirden ayrılan birçok insan gördük; kuaförler, dublörler, aktörler. Eğer Los Angeles’te kalmayıp Atlanta'ya taşınırsanız, orada Hollywood’dan daha yüksek bir vergi indirimi olacaktır. Ve Atlanta’da yaşıyorsanız, sizi işe almaları için bir teşvik vardır. Bu, birçok insanı duygusal olarak etkiliyor ve Los Angeles’ten ayrılmalarına sebep teşkil edebiliyor.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.