İstiklal Marşı’nı müziğiyle analım
Maarif Bakanlığı’nca İstiklâl Marşı bestelenmesi için 1921’de açılan güfte yarışmasına katılan 724 şiirden hiçbiri kabul edilmeyip Mehmet Âkif Ersoy’un şiiri, yarışma dışında, 12 Mart 1921’de Birinci Büyük Millet Meclisi’nde ulusal marş güftesi olarak kabul edilmiştir.
Ersoy’un şiirinin marş olabilmesi için bestelenmesi gereğiyle de savaş nedeniyle ancak 12 Şubat 1923’te beste yarışması düzenlenmiş ve yarışmaya 24 besteci birçok bestesiyle katılmışsa da yine o günkü savaş koşulları nedeniyle besteler arasından seçim yapılamamış, bu yüzden de bestecilerin bireysel çabalarıyla farklı şehirlerde farklı besteler seslendirilmiştir.
1924’te Ali Rıfat Çağatay’ın (1867-1935) Türk Sanat Müziği türündeki bestesi birinci olarak kabul edilmiştir. 1930 yılına kadar bu marş seslendirilse de uluslararası alanda seslendirilebilecek üslûpta olmadığından, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın kurucu şefi ve Osmanlı’dan itibaren birçok müziksel alanda öncü olan Osman Zeki Üngör’ün (1880-1958) bestesi, resmi marş olarak kabul edilmiştir. Osmanlı Zeki Üngör’ün öncülükleriyle ilgili olarak “Osmanlı ve Türkiye Müzik Kültüründe Bir Üsküdarlı: Osman Zeki Üngör” başlıklı sempozyum tebliğimden bilgi edinilebilir.
OSMAN ZEKİ ÜNGÖR
Bu yıl 12 Mart 2021’de İstiklâl Marşı şiirinin Birinci Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilişinin 100. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Ancak bu etkinliklerin neredeyse hepsinde, İstiklâl Marşı’nın bestecilerine yer verilmediği görülmektedir.
Bu açıdan, hali hazırdaki İstiklâl Marşı’nın bestecisi Osman Zeki Üngör’ün yanı sıra, bestenin çoksesli dokuda uluslararası alanda seslendirilmesini sağlayan diğer yaratıcılarını da anmak gerekir. Bu bağlamda, marş bestesini ilk defa senfoni orkestrasına uyarlayan, besteci ve birçok müzisyenin öğretmeni Edgar Manas (1875-1964)’tır. İstanbul’un önde gelen ve Sebuh, Aleko ve Zenop Manas gibi saray ressamlarının çıktığı Manas ailesinin en tanınan üyesi olan Edgar Manas’la ilgili de ayrıca çalışılması gerekir.
EDGAR MANAS
Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin çoksesli müzik içerisinde yer alan ilk klarinetistlerinden biri ve orkestra şefi Hüseyin İhsan (Servet) Künçer (1900-1963), Üngör’ün bestesini ilk defa askerî bando grubuna uyarlamıştır. Adı ancak İstiklal Marşı ve Osman Zeki Üngör’le ilgili kaynaklarda geçen Künçer’le ilgili de ayrıntılı çalışma yapılmamıştır. Sadece Müzikolog Ersin Antep’in “Musika-i Hümayûn'dan Bugüne” başlıklı yazısından Künçer’e dair bazı bilgiler edinilebilir.
İHSAN SERVET KÜNÇER
Son olarak da Üngör’ün bestesini piyano eşliğiyle uyarlayan, müzik eğitimcisi Eduard Zuckmayer (1890-1972)’dir. Üngör ile birlikte, Manas ve Künçer Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne müzik alanındaki birçok ilk içinde eğitimci, besteci ve icracı olarak yer almıştır. Zuckmayer de Türkiye Cumhuriyeti’nde Üngör’ün kurduğu müzik öğretmeni yetiştiren ilk kurum Musiki Muallim Mektebi’nin (1924) ilk Avrupalı öğretim üyesi ve yöneticisi olmuştur.
Ali Uçan’ın Eduard Zuckmayer ve Cumhuriyet Müzik Eğitimi başlıklı kitabından Zuckmayer’e dair bilgiler öğrenilebilir. Kısaca, İstiklâl Marşı hali hazırda sadece bir şiir olmadığından, bir marş olarak müzikle seslendirildiğinden, Mehmet Akif Ersoy gibi, Üngör, Manas, Künçer ve Zuckmayer’in de İstiklâl Marşı anıldığı zaman akıllara gelmesi ve kendilerinden bahsedilmesi gereklidir.
EDUARD ZUCKMAYER
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.