A+
A-
İşveren, çalışanlarını bilgilendirmek zorunda mıdır?
Yayınlanma:
Bağlantıyı Kopyala
Sevgili okurumuz D.K. “Sevgili Şenay Hanım, ben işime yeni başladım. Bizlere eldiven ve maske verdiler. Ama ben eldivenle rahat çalışamadığım için eldivenimi takmadım. Bizim işyerimizde eldivenlerini takmayanlara ceza kesiliyormuş. Ben de ceza yedim. Eğer takmamın zorunlu olduğunu ve ceza olduğunu bilseydim takardım. Patronun bizi bilgilendirmesi gerekmiyor mu?” diye serzenişini bizimle paylaşıyor.
ÖDÜL CEZA YÖNTEMİ
Öncelikle işyerlerinde ödül ceza yönteminin kullanılması iş güvenliğinin uygulanması açısından yararlı olmaktadır. Ceza yönteminin çok fazla uygulanmasını tavsiye etmem. Kişiler iş güvenliği önlemlerini ceza yemekten korktukları için değil, sağlıklarını düşündükleri için almalılar. Yapılan işin düzenli yapılmasına özendirmek için ödül yöntemi daha yararlı olacaktır. Bilgilendirme meselesine gelir isek, işveren çeşitli konularda çalışanı bilgilendirmek zorundadır. Bu 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 16. maddesinde şöyle belirtilmiştir: “(1) İşyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilmesi amacıyla işveren, çalışanları ve çalışan temsilcilerini işyerinin özelliklerini de dikkate alarak aşağıdaki konularda bilgilendirir:
a) İşyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik riskleri, koruyucu ve önleyici tedbirler.
b) Kendileri ile ilgili yasal hak ve sorumluluklar.
c) İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda görevlendirilen kişiler.
TEDBİRLER HAKKINDA BİLGİLENDİRME
(2) İşveren;
a) 12'nci maddede belirtilen ciddi ve yakın tehlikeye maruz kalan veya kalma riski olan bütün çalışanları, tehlikeler ile bunlardan doğan risklere karşı alınmış ve alınacak tedbirler hakkında derhal bilgilendirir.
b) Başka işyerlerinden çalışmak üzere kendi işyerine gelen çalışanların birinci fıkrada belirtilen bilgileri almalarını sağlamak üzere, söz konusu çalışanların işverenlerine gerekli bilgileri verir.
c) Risk değerlendirmesi, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili koruyucu ve önleyici tedbirler, ölçüm, analiz, teknik kontrol, kayıtlar, raporlar ve teftişten elde edilen bilgilere, destek elemanları ile çalışan temsilcilerinin ulaşmasını sağlar.”
Yani işveren, koruyucu önleyici tedbirler içinde sayılan kişisel koruyucu donanım kullanımı konusunda çalışanı bilgilendirmek zorundadır.